دانش TRIZ چیست؟

مقدمه دانش TRIZ

واژه TRIZ از حروف اول کلمات  روسی «Teoriya Resheniya Izobrototelskikh Zadatch»  تشکیل شده است است که برابر انگلیسی آن عبارت «Theory of Inventive Problem Solving» (با مخفف TIPS) است که به معنای نظریه حل ابداعانه مساله می‌باشد. این دانش در سراسر جهان تحت عنوان دانش  TRIZ شناخته می‌شود و متداول شدن این نام به این علت است که بنیانگذار آن، دانشمند خلاقیت‌شناس روسی گنریچ سائولویچ آلتشولر (G.S. Altshuller) می‌باشد.

جهت شرکت در دوره کاربردی دانش TRIZو تکنیک های مهندسی خلاقیت کلیک نمایید

دانش  TRIZ  بطور اساسي تفکر خلاق را بهبود بخشيده و به حل مسايل در کوتاهترين زمان ممکن از طريق تاکيد برروي نتايج نهايي ايده آل کمک مي نمايد. دانش  TRIZ يک رويه سيتماتيک گام به گامي را فراهم مي آورد که جايگزين سعي و خطا شده و با استفاده از يک روش متدولوژيک زمان ارائه محصولات جديدتر را کاهش داده و از طريق يک عملکرد برتر اين کار را انجام مي دهد و بطور اساسي فرصت اختراع و نوآوري را افزايش داده بگونه اي که مخترعان را از چارچوب فکري محدود خود خارج ساخته و به تفکرسيستمي سطح بالايي مي رساند. اگر چه متخصص  دانش TRIZ  شدن زمان و تلاش بسيار مي برد اما براي شروع کار نمودن با دانش TRIZ نيازمند چندين روز آموزش مي باشد . بطور خاص طراحان مجرب و مديران محصول با استفاده از روشهاي دانش TRIZ داراي احساس بهتري مي گردند زيرا پس از اينکه آنها آموزشهاي پايه اي  را طي کردند بطور فزاينده اي نتايج بهتري را در مقايسه با رويکرد هاي سعي و خطا ي سنتي بدست مي آورند . 

triz

جهت شرکت در دوره کاربردی دانش TRIZو تکنیک های مهندسی خلاقیت کلیک نمایید    

مدلی برای پیاده سازی دانشTRIZ 

در نهايت يك مدل با 4 مرحله اصلي و 15 زير مرحله براي پياده سازي دانش TRIZ در فرآيند طراحي ارائه گرديد. که به صورت تیتر دار ارائه شده است:

الف- شناخت مسئله

شناخت مساله شامل مراحل زير مي باشد :

1- انتخاب موضوع

2- درك شرايط واقعي ، انتخاب و تعيين اهداف

2-1-اطلاعات در مورد سيستمي كه مايل به ايجاد يا بهبود آن هستيد و محيط اطراف آن

2-1-1-نام سيستم

2-1-2-كاركرد سودمند اوليه سيستم

2-1-3-ساختار فعلي و مطلوب سيستم

2-1-4-چگونگي كاركرد سيستم

2-1-5-محيط سيستم

2-2-منابع موجود

3- اطلاعات درباره موقعيت سيستم

3-1- ايجاد بهبودهاي مطلوب يا حذف اثرات نامطلوب

3-2-عاملي كه باعث ايجاد مساله شده است.

3-3-تاريخچه پيدايش و توسعه مساله

4-بررسي تغييرات سيستم

4-1-بررسي تغييرات (صرف نظر از محدوديتهاي سيستم)

4-2-محدوديتهايي كه براي تغيير سيستم وجود دارند.

5-تاريخچه راه حل هاي آزمايش شده روي مساله

5-1-تلاش هايي كه در گذشته براي حل مساله انجام شده

5-2-سيستم هايي با مساله مشابه

6- مشخص نمودن راه حل و اجراي آن

7- بررسي نتايج

ب- فرمول بندي مساله

در اين مرحله فرمول بندي مساله که شامل موارد زير است بايد انجام گيرد:

8-فرموله بندي نمودن مساله

9- رسم نمودار مساله

10- تبديل نمودار به متن

11- استخراج صورت مساله ها

12- مشخص نمودن راه حل و اجراي آن

13- بررسي نتايج

ج-  جستجوي مسائل قبلا حل شده

14- استفاده از جدول تناقضات

د- استفاده از الگوهاي راه حل هاي كشف شده

13- بررسي اصل ها

14- مشخص نمودن راه حل و اجراي آن

15- بررسي نتايج

جهت شرکت در دوره کاربردی دانش TRIZو تکنیک های مهندسی خلاقیت کلیک نمایید

 دلایل استفاده ازدانشTRIZ 

به واسطه وجود محیط رقابتی شدید در دنیا و نیاز مشتری به محصول با کیفیت بالاتر و ارزان تر، نیاز بیشتری به رویکردهای ابداعی در دنیا به وجود آمده است. در حال حاضر فعالیت های علمی باید در سطح بالاتر، با بودجه کمتر و سرعت بیشتری نسبت به گذشته، صورت گیرند. تحقیقات اخیر نشان میدهد که دانش TRIZ بین 70% تا 300% به تولید ایده برای محصولات و خدمات جدید و ایجاد بهبود کیفیت، سرعت می بخشد. دانش TRIZ تکنیکهای مهندسی و تئوری های علمی را به سمت یک چارچوب سوق می دهد. متبحر شدن در فرآیند TRIZ، فقط این نیست که تیم فنی تمام پتانسیل موجودشان را شناسایی کنند، بلکه TRIZ در ابتدا به آنها یاد آوری می کند که چرا آنها مهندس یا دانشمند بودن را برگزیده اند. دانش TRIZ از راه های مختلفی به این هدف می رسد. یکی از مهمترین راهها این است که ما را برای یافتن راه حل مسئله مان، به نظر افکندن به زمینه های خارج از دانش، تجربه، سازمان، متخصصین و حتی خارج از صنعت خود تشویق می کند (هرچند که این روش برای ما و سازمان مان غیر معمول می باشد).

جهت شرکت در دوره کاربردی دانش TRIZو تکنیک های مهندسی خلاقیت کلیک نمایید

بکارگیری دانش TRIZ یعنی بازگشت به اصول اولیه، ولی معمولا ً در این راه از اصول، علوم و راه حل های مهندسی که برای ما آشنا نیستند استفاده می نماییم. این فرآیند با تجزیه تمام مسائل به وظایف بنیادی طراحی شان و با القاء درک کاملی از اساس مسئله ای که با آن دست به گریبانیم ساده میگردد. با بکارگیری دانش TRIZ ما در مسیر یافتن راه حل ها قرار می گیریم و در می یابیم که چگونه دیگران مشکلات مشابهی را در تمام زمینه های علمی و مهندسی بدین وسیله حل نموده اند.

جهت شرکت در دوره کاربردی دانش TRIZو تکنیک های مهندسی خلاقیت کلیک نمایید

اولین امتیاز را ثبت کنید
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *