برای نوشتن پروپوزال از کجا شروع کنم؟ راهنمای نگارش یک پروپوزال قوی

اگر در محیط آکادمی و کاری یا حتی تحقیقاتی قرار بگیرید، حتما سر و کارتان به پروپوزال می‌افتد. شاید از شنیدن آن دچار نگرانی شوید، از خود بپرسید برای نوشتن پروپوزال از کجا شروع کنم؟ پروپوزال‌نویسی مهارتی است که شما را در یک پایان‌نامه، گزارش علمی و تحقیقاتی و یا قراردادهای کاری و استخدامی، به یک برنده یا بازنده تبدیل می‌کند. مهم نیست که ایده‌ی ای که در سرتان وجود دارد چقدر چشمگیر و بکر باشد. اگر نتوانید پروپوزال موفق ارائه دهید، به موفقیت نمی‌رسید. در این مقاله می‌خواهیم به سوال برای نوشتن پروپوزال از کجا شروع کنم؟ پاسخ داده و درباره‌ی روش‌های نوشتن یک پروپوزال چشمگیر و موفق راهنمایی‌تان کنیم. تا آخر این مقاله همراه باشید.

پروپوزال چیست؟

شاید به طور ضمنی بدانید که پروپوزال چیست ولی اگر بخواهید تعریف خود را بیان یا روی کاغذ پیاده کنید، نتوانید. برای نقطه‌ی شروع، ابتدا باید تعریف دقیقی از پروپوزال و کاربردهای آن داشته باشیم. پروپوزال (Proposal) الگوی نخستینی برای تحقیق، یا طرح پیشنهادی تحقیق است که در نهایت به یک تحقیق استاندارد و اصولی می‌رسد. کسی (مثلا استاد راهنما یا مدیر یک موسسه‌ی تحقیقاتی و کارفرما) که پروپوزال شما را می‌خواند، باید دید کلی‌ای نسبت به ایده‌ی شما و روشی که برای تحقیق به کار می‌برید برسد. پس برای نوشتن پروپوزال باید با روش‌ها و استانداردهای لازم آن آشنا باشید.

هدف از نوشتن پروپوزال چیست؟

در یک کلمه باید بگویم، قانع کردن! پروپوزال باید آن‌قدر قوی باشد که بتواند فردی را که آن را می‌خواند قانع کند که این تحقیق ارزش پایان‌نامه بودن یا سرمایه‌گذاری و بررسی را دارد. به بیان دیگر، شما باید پروپوزال خود را آن‌قدر خوب بنویسید که جای شک و شبهه‌ای برای خواننده‌ی آن نماند. در غیر این صورت وقت و ایده‌تان از بین می‌رود. در پروپوزال باید به سه سوال پاسخ بدهید:

  • تحقیق شما برای چیست؟
  • چرا آن را می‌نویسید؟
  • چگونه و از چه روش تحقیقی استفاده می‌کنید؟

اگر بتوانید پاسخ این سوال‌ها را در پروپوزال خود پیاده کنید، مطمئن باشید به اقناع کردن خواننده هم می‌رسید.

عنوان پروپوزال چه خصوصیت‌هایی دارد؟

برگردیم به سوال اول: برای نوشتن پروپوزال از کجا شروع کنم؟ خوب! با توجه به هدف از نوشتن پروپوزال می‌دانید که باید ایده داشته باشید، ایده‌تان هم هدفمند باشد و روش تحقیق آن را بلد باشید. حالا می‌خواهید آن را پیاده کنید! پس شما به یک عنوان نیاز دارد.

عنوان تحقیق، به زبان ساده، نامی است که روی تحقیق‌تان می‌گذارید. اما این نام باید خصوصیت‌های منحصر به فردی داشته باشد. مهم‌ترین این خصوصیت‌ها اشاره به محتوای تحقیق است. خواننده‌ی پروپوزال باید با خواندن نام تحقیق پی به درونیات و هدف شما از نوشتن ببرد. شفافیت هم خصوصیت دیگری است. خواننده با خواندن عنوان پروپوزال باید بدون ابهام بفهمد که محتوا درباره چیست.

بعد از انتخاب عنوان، باید توضیح دهید که چرا این عنوان را انتخاب کردید. یعنی باید خواننده را قانع کنید که عنوان و تحقیق شما، نو و منحصر به فرد است. این بخش را در جداگانه در صفحه‌ای دیگر بنویسید. به آن در استانداردهای پروپوزال نویسی، عنوان توصیفی یا صفحه عنوان می‌گویند.

مقدمه‌ی پروپوزال

مقدمه فرصتی است که شما در خواننده اشتیاق ایجاد کنید تا پروپوزال‌تان را تا انتها بخواند. این بخش باید شفاف و صریح و البته در عین خلاصه بودن، کامل باشد. از منابع و تجربه‌های خود درباره‌ی عنوان تحقیق‌تان به اختصار بگوید. خوانا، ساده، روان بنویسید که خواننده را خسته نکنید.

شرح دادن مسئله‌ی تحقیق

در این قسمت باید چرایی و هدف خود را کامل شرح دهید. معمولا در این بخش چند سوال اساسی مطرح می‌شود و نویسنده می‌گوید که هدفش از این سوال‌ها چیست و با پاسخ‌دادن به آن‌ها می‌خواهد به کجا برسد. سوال‌ها همان چرایی تحقیق و پاسخ‌ها هدف تحقیق هستند.

ادبیات تحقیق

فصل دوم هر پایان‌نامه و تحقیقی، ادبیات تحقیق است. در پروپوزال هم باید به صورت مختصر، به ادبیات تحقیق بپردازید. ادبیات تحقیق، در واقع اشاره به پیشینه‌ی تحقیق است. در این بخش شما با استفاده منابع، به مراجع‌هایی که پیش از شما روی موضوع موردنظرتان تحقیق و کار کرده‌اند اشاره کنید.

روش تحقیق پیشنهادی

هر علم و دانشی، چندین روش‌ تحقیق دارد که در دانشگاه با آن آشنا می‌شوید. در انتهای پروپوزال باید روش تحقیق و تحلیل‌های خود را پیشنهاد دهید. البته این پیشنهاد می‌تواند تلفیقی از چند روش باشد. اما باید مناسب انتخاب شود که خوانند بداند، به بهترین نتیجه خواهد رسید.

پروپوزال چشمگیر

فهمیدیم که پروپوزال نویسی، مهارتی استاندارد و تخصصی است. متاسفانه حتی بسیاری از دانشجویان کارشناسی ارشد یا دکتری، روش درست پروپوزال نویسی را بلد نیستند. حالا دوباره سوال نخست را بررسی می‌کنیم: برای نوشتن پروپوزال از کجا شروع کنم؟ باید بگویم: از آموختن. نخست روش درست و استاندارد پروپوزال نویسی را بیاموزید. گذراندن دوره، برای شما مفید است. توجه داشته باشید که این استاندارها، در همه‌ی جهان کم و بیش، یکسان است. اگر اصول درست را بیاموزید و بخواهید به ادامه‌ی تحصیل در کشور دیگری بپردازید، موفق‌تر خواهید بود.

دروه‌ی پروپوزال نویسی موسسه آموزش عالی خرد

در دوره‌ی پروپوزال نویسی، با سرفصل‌های استاندارد، روش درست پروپوزال نویسی را می‌آموزید. این دوره، شما را با ادبیات تحقیق، روش‌های رفرنس‌نویسی، روش‌های تحلیلی، روش‌های پژوهشی و گردآوری اطلاعات آشنا می‌کند.

موسسه‌ی آموزش عالی خرد، با تکیه بر تجربه و اساتید دانش‌پژوه و دانشمند، اقدام به برگزاری دوره‌ی پروپوزال نویسی کرده است. در این دوره شما با تمامی سرفصل‌های لازم برای پروپوزال نویسی از ایده‌پردازی تا رفرنس دادن آشنا می‌شوید. دوره‌ی پروپوزال نویسی این موسسه جامعیت دارد و با توجه به کاربردی بودن آن، برای پایان‌نامه‌نویسی هم مفید است. در پایان این دوره، موسسه به شما، مدرک معتبر وزارت علوم اعطا خواهد کرد که قابل استعلام و ترجمه نیز هست.

اگر درباره‌ی این دوره یا دوره‌های دیگر، سوالی دارید، می‌توانید با مشاوران ما تماس بگیرید: 09934770149 – 02144202515

اولین امتیاز را ثبت کنید
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *