چگونه به دانش آموزان ضعیف کمک کنیم ؟

آیا معلمی هستید که به دنبال راهکاری مطمئن و کارآمد برای کمک به دانش آموزان ضعیف می گردید؟ یا به عنوان یک پدر یا مادر می خواید با روش های تدریس تایید شده مختلف و تکنیک های آموزشی با هدف بهبود عملکرد دانش آموزان ضعیف تر به فرزند خود کمک کنید؟ در این مقاله، ما برخی از مهم ترین تکنیک ها و روش ها برای کمک به دانش آموزان ضعیف را به شما معرفی می کنیم.

راهکارهای مفید برای کمک به دانش آموزان ضعیف

بهترین راه برای کمک به دانش آموزانی که در یادگیری نسبت به دیگران ضعیف تر هستند این است که یک استراتژی تدریس داشته باشیم. یک استراتژی تدریس خوب روش ها و تکنیک های مختلف را برای دستیابی به اهداف تحصیلی و آکادمیک با هم ترکیب می کند. با پیروی از یک استراتژی تدریس، یک ارتباط متقابل قوی تر و بهتر بین دانش آموزان و معلمان ایجاد می شود.

اگر فقط به یک روش تدریس پایبند باشید و از استراتژی های مختلف استفاده نکنید، مقابله با موضوع یا تسلط بر آن برای دانش آموزان سخت می شود. از آنجایی که هر دانش آموز متفاوت است، برای کمک به دانش آموزان ضعیف مختلف بهتر است روش های متفاوتی را امتحان کنید.

روش های کمک به دانش آموزان ضعیف

1. تحلیل کنید که چرا و در چه موضوعاتی دانش آموزان در تحصیل مشکل دارند

بسیار مهم است که به عنوان یک معلم یا والدین تجزیه و تحلیل کنید که دانش آموزان ضعیف در چه موضوعاتی و درس هایی با مشکل روبرو هستند. با آن ها صحبت کنید. هرچه بیشتر با نقاط ضعف و قوت آن ها آشنا شوید، بهتر می توانید نتیجه گیری کرده و به آن ها کمک کنید. ضعف آن ها ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد، ازجمله:

  • نداشتن نظم و انضباط
  • کمتر قرار گرفتن در معرض فرصت های یادگیری
  • آشفتگی در محیط خانه
  • مواد درسی پیچیده – درک آن ها دشوار است
  • اضطراب و استرس

این موارد می توانند برخی از دلایل عملکرد ضعیف دانش آموزان باشند و وقتی مشکل را شناسایی کنید می توانید بهتر و موثرتر به آن ها کمک کنید.

2. درس ها را با مثال های اثبات شده خلاصه کنید

برای موضوعی که می خواهید تدریس کنید، با جنبه های مختلف آن را برای دانش آموزان بازگو کرده و هدف اصلی را مشخص کنید. آن را واضح و خلاصه بیان کنید زیرا درک و تدریس آن برای دانش آموزان و معلمان ساده تر می شود.

به کارگیری مثال های آموزشی برای هر موضوع، درک و به خاطر سپردن اطلاعات را برای دانش آموزان آسان تر می کند. مثال های بیشتر منجر به تسلط بیشتر بر موضوع خواهد شد.

3. بر تشویق و انگیزه دادن به دانش آموزان تمرکز کنید

هرگز دانش آموزان ضعیف تر را در کلاس مسخره نکنید، زیرا این کار انگیزه آن ها را از بین می برد و آن ها را پیش همکلاسی هایشان خجالت زده می کند. بعد از به پایان رسیدن کلاس درس، دانش آموزان زرنگ دانش آموزان ضعیف تر را آزار و اذیت می کنند و همین امر احساس دلسردی در آن ها به وجود می آورد. به همین دلیل، معلمان باید محیط مثبت و دلگرم کننده برای دانش آموزان ایجاد کنند.

به عنوان مثال،‌ اگر یک دانش آموز در پاسخ دادن به سوال دچار مشکل شد نباید او را مسخره کنید. در عوض، باید با او صحبت کنید و او را تشویق کنید و روش هایی برای بهبود در تحصیل را در اختیار او قرار دهید. این کار اعتماد به نفس او را بازمی گرداند.

همچنین بخوانید: علل بی انگیزگی تحصیلی دانش آموزان

4. بحث های گروهی کوچک و یادگیری

این یکی از بهترین استراتژی ها برای همکاری بهتر معلمان با دانش آموزان ضعیف است. معلمان می توانند فعالیت های مختلف و پروژه های جالب را بر اساس موضوع درس ارائه دهند و دستور کار را به آن ها بدهند. این کار موجب می شود هر دانش آموز برنامه های سازنده ای برای ارزیابی ارائه دهد. در طول این مدت، دانش آموزان مهارت به دست می آورند، در مورد موضوعات داده شده تحقیق، ارزیابی و تصمیم گیری می کنند و همه این موارد به بهبود یادگیری و تقویت مهارت های آن ها منجر خواهد شد.

5. فلوچارت های یادگیری کارآمد

فلوچارت ها به نمودارهای گرافیکی یا بصری گفته می شوند که معلمان می توانند برای ساده سازی ایده های پیچیده به کلمات، نمودارها یا نمادهای ساده تر مورد استفاده قرار دهند. این یکی از بهترین استراتژی ها در کمک به دانش آموزان ضعیف است. اغلب با این مشکل مواجه می شویک که دانش آموزان نمی توانند ایده کلی، منطق یا مفهوم درس را درک کنند. بنابراین، برای ساده تر کردن درک مفهوم می توانید از فلوچارت ها کمک بگیرید. تمام اطلاعات مورد نیاز به خوبی در فلوچارت به نمایش درمی آیند و این منجر به یادگیری موثرتر می شود.

فلوچارت ها می توانند به شیوه های مختلف به دانش آموزان کمک کنند، ازجمله:

  • فلوچارت ها نمایش بصری از اطلاعات را ارائه می دهند، که درک مفاهیم پیچیده و ارتباط بین بخش های مختلف محتوا را برای دانش آموزان ساده تر می کند.
  • فلوچارت ها شفافیت و سازمان دهی را بهبود می بخشند و یک ساختار منطقی و واضح از اطلاعات را در اختیار دانش آموزان قرار می دهند. این یکی از بهترین استراتژی ها برای کمک به دانش آموزان ضعیف تر است که ایده های اولیه را درک کنند و بتوانند جریان اطلاعات را دنبال نمایند.
  • با استفاده از فلوچارت، فرآیندهای پیچیده به بخش های کوچک تر قابل مدیریت تقسیم بندی می شوند. همین امر، درک فرآیند را برای دانش آموزان ساده تر و کمتر دلهره آور می کند.
  • فلوچارت ها به حل مسئله کمک می کنند و می توانند به دانش آموزان کمک کنند تا با سرعت بیشتری هر شکافی را در درک یک مفهوم پیدا کنند.

6. بازخورد سالم

بازخورد سالم یکی از مهم ترین استراتژی های کمک به دانش آموزان ضعیف تر است. بازخورد به دانش آموزان می گوید که چه کارهایی را به درستی انجام می دهند و در چه زمینه هایی به بهبود نیاز دارند. همین موضوع به آن ها کمک می کند تلاش های خود را متمرکز کرده و پیشرفت کنند.

  • ذهنیت رشد را تشویق می کند. وقتی یک دانش آموز بازخوردی را دریافت می کند، نقاط ضعف خود را به عنوان فرصت هایی برای پیشرفت در نظر می گیرد و نگرش مثبت تری نسبت به یادگیری خواهد داشت.
  • بازخورد از خویشتن اندیشی و خودارزیابی حمایت می کند. همچنین، به دانش آموز کمک می کند تا نسبت به مسیر یادگیری خود آگاه تر باشد.
  • هنگامی که دانش آموزان بازخورد دقیق، سازنده و به موقع دریافت می کنند، به تقویت انگیزه او کمک می کند.

چنین الگویی از تحسین و بازخورد سالم به دانش آموزان کمک می کند یک محیط متمرکز بر تلاش را ایجاد کنند و اشتباهات خود را به عنوان فرصت هایی برای یادگیری بیشتر بپذیرند.

7. مشاوره تحصیلی را فراموش نکنید

مشاوران تحصیلی اطلاعات و تجربه خوبی در مورد دانش آموزان ضعیف دارند و بهتر از هر شخص دیگری با روش های کمک به دانش آموزان ضعیف آشنایی دارند. گاهی با گذراندن چند جلسه مشاوره تغییرات مثبت و قابل توجهی در دانش آموز ضعیف خود مشاهده می کنید. مشاوره به شما کمک می کند مسیر یافتن علت ضعف تحصیلی را سریعتر بپیمایید.

8. خوب گوش دادن را به آن ها بیاموزید

یکی از مشکلاتی که اکثر دانش آموزان ضعیف با آن مواجه هستند این است که به درس گوش نمی دهند و به اصطلاح حواس پرت هستند. روش های افزایش تمرکز و رفع حواس پرتی را به دانش آموزان یا والدین آن ها آموزش دهید. دانش آموزان با هم متفاوت هستند و گاهی علت ضعیف بودن یک دانش آموز تنها این است که خوب گوش نمی دهد و یا موضوعی ذهن او را درگیر می کند و مانع یادگیری می شود.

نکات مهم نحوه برخورد با دانش آموزان ضعیف

نحوه برخورد با دانش آموز ضعیف
  • به این نکته توجه کنید که برای پیشرفت تحصیلی دانش آموزان ضعیف قبل از هر چیز باید یک محیط آرام و بدون استرس برای دانش آموز فراهم کنید و سپس به روش های تدریس متوسل شوید.
  • ایجاد جذابیت و استفاده از روش های تدریس خلاق را سرلوحه کار خود قرار دهید. تدریس خلاقانه و جذاب به دانش آموز انگیزه یادگیری بیشتری می دهد.
  • از هر فرصتی برای افزایش مشارکت دانش آموزان ضعیف در بحث های کلاسی و یا حتی ارائه دروس برای دیگر دانش آموزان استفاده کنید. گاهی دانش آموزی که ضعیف به نظر می رسد فقط به کمی اعتماد به نفس احتیاج دارد.
  • به دستاوردهای مثبت و هرچند کم اهمیت آن ها پاداش دهید به عبارت دیگر روی نقاط قوت آن ها متمرکز شوید.
  • به روش های مختلف سعی کنید آن ها را به چالش بکشید تا از حالت یکنواختی خارج شوند.
  • به دانش آموز اطمینان دهید که ضعیف بودن او در درس ها کاملا قابل حل بوده و فقط به کمی تلاش بیشتر نیاز دارد.
  • اهمیت درس خواندن و یادگیری را به آن ها متذکر شوید تا متوجه باشند که چه کار مهمی را انجام می دهند.
  • همکاری معلم و والدین در کمک به دانش آموز ضعیف بسیار مفید است.

کلام آخر

در نتیجه، استراتژی های متعددی برای بهبود عملکرد دانش آموزان ضعیف تر وجود دارند. استراتژی های بهبود عملکرد دانش آموزان ضعیف تر عبارتند از آموزش جداگانه، حمایت اضافی ازطریق مداخله های هدفمند، نظارت و بازخورد منظم بر پیشرفت، ایجاد یک فرهنگ کلاسی مثبت، همکاری با والدین، مداخلات و حمایت های رفتاری مثبت و غیره.

بسیار مهم است که درک کنید هر دانش آموز منحصر به فرد است و ممکن است برای یافتن بهترین و موثرترین استراتژی ها به سعی و خطا نیاز داشته باشید.

در پایان اگر می خواهید به عنوان یک معلم یا والدین دانش آموزان ضعیف راهکارهای موثرتری برای کمک به آن ها را بیاموزید پیشنهاد می کنیم در دوره های آموزشی مشاوره تحصیلی شرکت کنید. موسسه آموزش عالی خرد یکی از معتبرترین برگزارکنندگان این دوره است که در پایان دوره به شرکت کنندگان مدرک معتبر با مهر وزارت علوم می دهد. برای شرکت در دوره مشاوره تحصیلی با مدرک موسسه خرد روی لینک زیر کلیک کنید:

سوالات متداول در مورد کمک به دانش آموزان ضعیف

1. کارآمدترین روش برای حمایت از دانش آموزان ضعیف تر کدام است؟

موثرترین روش برای حمایت از دانش آموزان ضعیف تر به نیازهای فردی هر دانش آموز بستگی خواهد داشت. برخی از این استراتژی ها عبارتند از آموزش جداگانه، حمایت اضافی ازطریق مداخله های هدفمند، نظارت و بازخورد منظم بر پیشرفت.

2. چگونه معلمان می توانند به دانش آموزان ضعیف کمک کنند تا به همکلاسی های خود برسند؟

تدریس خصوصی یا تدریس در گروه های کوچک به دانش آموزان ضعیف تر کمک می کند تا به مابقی همکلاسی های خود برسند. به کارگیری یک رویکرد متفاوت در تدریس می تواند تضمین کند که تدریس برای همه دانش آموزان کلاس مناسب است.

3. چگونه یک فرهنگ مثبت برای حمایت از دانش آموزان ضعیف تر در کلاس درس ایجاد کنید؟

این را می توان ازطریق تشویق مثبت، انتظارات روشن و ایجاد ارتباطات قوی با دانش آموزان ایجاد کرد.

4. چگونه از تکنولوژی برای حمایت از دانش آموزان ضعیف استفاده کنید؟

تکنولوژی را می توان به شیوه های مختلف برای حمایت از دانش آموزان ضعیف استفاده کرد، ازجمله ارائه تجربیات یادگیری تعاملی و مشارکتی، بازخورد مثبت و مداخله های هدفمند.

مقالات پیشنهادی:

حل مشکل کند نویسی دانش آموزان ابتدایی

بررسی تاثیر مشکلات خانواده بر روی افت تحصیلی دانش آموزان

اولین امتیاز را ثبت کنید
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *