چگونه برای خود شخصیت خوب و عالی بسازیم ؟ (4 گام اساسی)

حتما به افرادی برخورد کرده اید که دیگران را با صفاتی برتر، تحت تاثیر قرار می دهند. به احتمال زیاد شما هم درگیر شخصیت این طور افراد می شوید و ستایششان می کنید. این افراد شخصیت خوب یا برتر دارند. شاید برای شما این سوال پیش بیاید که چگونه برای خود شخصیت خوب بسازیم ؟ دانستن پاسخ این سوال، نیازمند ورود به بحث روان شناسی شخصیت است. در این مقاله سعی داریم شما را با علم شخصیت شناسی یا روانشناسی شخصیت آشنا کنیم و بگویم که چگونه برای خود شخصیت خوب بسازیم .

شخصیت چیست؟

باید دانست که تعریف جامعی از شخصیت وجود ندارد. روانشناسان تعریف های متعددی را از شخصیت ارائه داده اند. این تعاریف با وجود تفاوت روی دو مفهوم تفاهم دارند: “الگوهای رفتاری” و “منحصر به فرد بودن”. با تکیه به این دو مفهوم می توان تعریف ساده ای از شخصیت ارائه داد: شخصیت به مجموعه الگوهای رفتاری اشخاص مختلف گفته می شود که منحصر به همان فرد است. این الگوها از درونیات هر شخص ریشه می گیرد و در زندگی روزمره و رفتار با دیگران، نمود پیدا می کنند. نگرش اجتماعی افراد و جهان بینی‌شان نیز از شخصیت فردی ریشه می گیرد.

هر چند که عوامل بیرونی و زندگی اجتماعی روی شخصیت تاثیرگذارند، اما بسیاری از روانشناسان معتقند که با ریشه یابی می توان ضعف های شخصیتی را برطرف کرد.

چرا داشتن شخصیت خوب مهم است؟

همان قدر که محیط اطراف بر ما تاثیر می گذارد، ما نیز بر اطراف خود اثرگذاریم. در واقع رابطه فرد با اجتماع رابطه ای دو سویه است. همیشه بین جامعه شناسان و روانشناسان این اختلاف نظر وجود دارد که انسان، جامعه را می سازد یا جامعه، انسان را؟ اما پیشنیه این ساخته شدن هر چه باشد، هر دو گروه روانشناسان و جامعه شناسان اتفاق نظر دارند که فرد از جامعه و جامعه از فرد، تاثیر مداوم می گیرد.

داشتن شخصیت خوب، روی جامعه اثر مثبت می گذارد و برای فرد، مقبولیت جمعی به ارمغان می آورد. مقبولیت جمعی، روی درونیات فرد تاثیر می گذارد و در نهایت باعث احساس رضایت از خود و موفقیت و اعتماد به نفس می شود. این چرخه ادامه دارد، احساس رضایت از خود، روی وجهه شخص در جامعه تاثیر مثبت دارد و… اگر بخواهیم پله پله بررسی کنیم، به انتها نمی رسد. پس می بینیم که داشتن شخصیت خوب، هم سود اجتماعی دارد و هم فردی. بنابراین لازم است که بدانیم چگونه برای خود شخصیت خوبی بسازیم.

چگونه برای خود شخصیت خوب بسازیم ؟

دانستن پاسخ این سوال، بسیاری از مشکلات درونی و اجتماعی را برطرف می کند. در این جا چند راه را به شما پیشنهاد می دهیم:

گام اول: شخصیت خود را خوب بشناسید

گفتیم که روانشناسان اتفاق نظر دارند که هر شخصیت منحصر به فرد است و از درونیات افراد ریشه می گیرد. بنابراین شناخت کامل شخصیت خود، برای از بین بردن ضعف ها و تقویت نقاط قوت شخصیت اهمیت دارد. البته شخصیت شناسی کار روانشناسان است. اما شما هم می توانید با کسب آگاهی، شخصیت خود را بشناسید و تیپ شخصیتی خود را تشخیص دهید.

دوره آموزشی روانشناسی شخصیت

در دوره آموزشی روانشناسی شخصیت با نظریه های مهم شخصیت شناسی که توسط روانشناسان معتبر ارائه شده آشنا می شوید. دوره های آسیب شناسی شخصیت را به طور فشرده می آموزید. از بازتاب شخصیت تان روی زندگی فردی و اجتماعی- شغلی‌تان آگاهی پیدا می کنید و در نهایت قادر به تشخیص نقاط ضعف و قوت شخصیت خود خواهید بود.

گام دوم: برای داشتن شخصیت خوب آموزش ببینید

داشتن دانش و آگاهی به شما کمک می کند با ضعف ها و قوت های شخصیتی خود آشنا شده و برای بهبود نقاط قوت و رفع ضعف ها و نقاط ضعف آماده شوید. گاهی نمی دانیم یک جنبه شخصیتی ضعیف ناشی از چیست اما وقتی با علل و ریشه های آن آشنا می شویم به راحتی می توانیم آن را ترمیم کنیم. آموزش در این زمینه می تواند به اشکال مختلفی باشد مانند دنبال کردن یک پیج روانشناسی یا دیدن دوره های روانشناسی معتبر. در ادامه چند دوره روانشناسی را به شما معرفی می کنیم که برای داشتن یک شخصیت خوب می توانید در آن ها شرکت کنید.

دوره آموزشی شخصیت شناسی MBTI

در دوره آموزشی شخصیت شناسی MBTI می توانید با تیپ های شخصتی آشنا شوید. تیپ شناسی شخصیت MBTI روشی است که توسط ایزابل بریگز مایزر و مادرش طراحی شد که به شخصیت شناسی بریگز نیز معروف است. اساس این نوع شخصیت سیاسی، بر اساس روانشناسی یونگ است. الگوی ارائه شده در این شخصیت شناسی، با استفاده از داده های روانشناسی، تیپ های شخصیتی را دسته بندی می کند و هر فرد می تواند تیپ مخصوص به خود را تشخیص دهد.

در این دوره، دانشجو با مفاهیم اصلی MBTI آشنا می شود. همچنین تیپ های 16 گانه بریگز را تشخیص می دهد و به بخش کاربردی دوره می رسد. هدف نهایی این دوره شخصیت شناسی برای انتخاب شغل و محیط کسب و کار است. در نتیجه به روابط بین افراد هم می پردازد و هر کس می تواند نقاط قوت و ضعف را در شخصیت خود و دیگران شناسایی کند.

دوره تست شخصیت شناسی نئو

تست شخصیت شناسی نئو، دوره ای است که شما را با اندازه گیری ویژگی های شخصیتی آشنا می کند. دوره آموزشی تست نئو یا BIG Five، پنج مولفه اصلی شخصیت را به شما معرفی می کند و با انجام تست و آزمون استاندارد کمک می کند که شخصیت خود و ضعف های آن را شناسایی کنید. گذراندن این دوره، باعث بهبود عملکرد شما در زندگی شخصی و اجتماعی می شود.

ممکن است شما، در محیط های مختلف مخصوصا وب، به تست های روانشناسی شخصیت بر بخورید و آن ها را پاسخ دهید. معمولا نتایجی که به دست می آورید، زیاد راهگشا نیست. یعنی راهکار درستی به شما درباره شخصیت‌تان ارائه نمی دهد. در این مواقع نیاز دارید که از راهی دقیق، نتیجه را تفسیر کنید.

گام سوم: عیوب شخصیت خود را بپذیرید و برای رفع آن تلاش کنید

وقتی شناخت ما از شخصیت خود کافی باشد، بدون شک عیوب شخصیتی خود و علل بروز این عیوب را می شناسیم. مثلا متوجه می شویم توانایی کنترل اضطراب یا خشم را نداریم. بنابراین نیاز است که این عیوب را برطرف کنیم. اگر بخواهیم شخصیت خوب داشته باشیم، لازم است عیوب شخصیتی خود را صیقل دهیم و در پی برطرف کردن آن برآییم. شخصیت اصلاح شده در زندگی روزمره و کاری ما، بسیار تاثیرگذار است و زندگی ما را بهینه می کند.

گام چهارم: برای این که شخصیت خوبی داشته باشید این نکات را رعایت کنید:

کنترل خشم

کنترل خشم خود را به دست بگیرید: خشم واکنش طبیعی و روانی است. از صفاتی است که بین انسان و دیگر جانواران مشترک است. خشمگین شدن، نوعی مکانیسم دفاعی‌ست که در میلیون ها سال تکامل، برای حفظ بقا به وجود آمد. به خودی خود، خشمگین شدن، بد نیست. برای تمامی ما، پیش می آید که خشمگین شویم. اما زنگ خطر دو جا به صدا در می آید.

1. وقتی که ما همیشه خشمگین باشیم و از کوچکترین اتفاقی آشفته و خشمگین شویم.

2. وقتی در هنگام خشم، واکنشی خشونت آمیز نشان دهیم و به خود یا دیگران آسیب روانی و فیزیکی برسانیم. ترسناک است که بدانیم بسیاری از آسیب های جسمی و حتی قتل ها، توسط کسانی انجام شده که کنترلی روی خشم خود نداشته اند. اینجاست که کنترل خشم به عنوان یک نیاز مطرح می شود. اگر در شخصیت شناسی خود، عدم کنترل خشم را به عنوان ضعف پیدا کردید، حتما در دوره کنترل خشم شرکت کنید.

متاسفانه کنترل خشم، برعکس بسیاری از مشکلات روحی و روانی، دارویی ندارد. بلکه تکنیک ها هستند که به فرد آموزش می دهند تا مهار خشم خود را به دست بگیرد. ولی خوشبختانه شرکت در این دوره برای هر کسی امکان دارد و با تکنیک های مفید و عملی، کنترل خشم را آموزش می دهد.

از کمال گرایی منفی اجتناب کنید

کمال گرایی را می توان به عنوان ویروسی در نظر گرفت که در نهایت باعث شروع نکردن کار می شود. فرد کمال گرا، از ترس شکست خوردن، معمولا نمی تواند کاری آغاز کند. فرد کمال گرا، جایی را برای شکست خود یا دیگران نمی گذارد. کوچک ترین خطا و شکستی او را به ورطه آشفتگی و یا حتی افسردگی و دست از کار کشیدن می رساند. بسیاری از اختلالات و اضطراب ها، ریشه در کمال گرایی دارند.

اگر در شناخت شخصیت خود، به کمال گرایی رسیدید، می توانید با دوره کمال گرایی و مقابله با آن، این ضعف را در خود کنترل کنید. در این دوره شما علاوه بر مفاهیم کمال گرایی و تکنیک های مبارزه با آن، با تفاوت کمال گرایی منفی و پیشرفت گرایی هم آشنا می شوید و می توانید در هنگام تصمیم گیری تشخیص دهید که دچار کمال گرایی شده اید یا به صورت مثبت به فکر پیشرفت‌ید. سرفصل های این دوره، گسترده اما ساده و روان است و بدون پیش زمینه خاصی می توانید خود را از این ویروس بازدارنده رها سازید.

طرحواره ها را دور بریزید

طرحواره ها که از آن ها به عنوان “تله های زندگی” نیز یاد می شود، مجموعه عواملی هستند که در کودکی باعث برآورده نشدن نیازهای اصلی و عاطفی شده اند. نقش این تله ها در ناخودآگاه (و گاهی خودآگاه) فرد باقی مانده و به عنوان یک اختلال، باعث ضعف شخصیتی می شود.

اگر وجود طرحواره ها را در شخصیت خود پیدا کردید، می توانید با گذراندن دوره طرحواره درمانی، برای رفع آن کوشش کنید. البته به شما توصیه می کنیم که از یک روانشناس کمک بگیرد. ولی طی کردن این دوره، در کنار درمان توسط متخصص، می تواند مثمرثمرتر باشد.

بهبود مهارت های تصمیم گیری و حل مساله

برای بهبود مهارت های تصمیم گیری و حل مساله بکوشید: تصمیم گیری یکی از چالش هایی است ما روزانه با آن درگیر می شویم. شاید بتوان گفت تصمیم گیری و حل مساله، مهم ترین کلید رسیدن به موفقیت است. عدم توانایی در تصمیم گیری، باعث درجا زدن و عدم پیشرفت می شود. گاهی اوقات، ضعف های شخصیتی، توانایی تصمیم گیری و حل مسئله را از ما سلب می کند. اگر این ضعف را درون خود شناخته اید، دوره تکنیک های تصمیم گیری و حل مساله می تواند شما را از درگیری با این چالش نجات دهد.

گاهی نیز شخصیت شما، به گونه ای دچار ضعف می شود که توانایی تصمیم گیری های گروهی را ندارید. از آنجایی که انسان موجودی به شدت اجتماعی‌ست و در دنیای امروز، روابط گروهی بسیار اهمیت دارد، عدم توانایی شما در مشارکت و تصمیم گیری های گروهی، باعث حذف و کنار گذاشته شدن از گروه می شود که این امر، تبعات عاطفی و روانی زیادی دارد. اگر دچار این ضعف هستید، دوره آموزشی تصمیم گیری گروهی، می تواند اعتماد به نفس شما را در گروه بالا برده و شیوه های این نوع تصمیم گیری را به شما آموزش دهد.

هیجان خود را مدیریت کنید

تمامی ما در مواجهه با مسائل گوناگون، دچار هیجانات مثبت و منفی می شویم. به طور کلی، در یک نظام آموزشی درست (چه در محیط خانواده و چه مدرسه) فرد باید از کودکی، مدیرت کنترل هیجانات خود را بیاموزد. به توانایی مدیریت هیجان، هوش هیجانی گفته می شود. اگر توانایی کنترل هیجان خود را ندارید، بدانید که هوش هیجانی شما، به خوبی پرورش نیافته است. دوره آموزشی هوش هیجانی، می تواند به شما کمک کند. در این دوره شما با مفاهیم و مولفه های هوش هیجانی آشنا می شوید. توانایی دیدن فرصت ها و تجزیه و تحلیل آن ها را پیدا می کنید. به ارتباطات مغز و هیجانات پی می برید و در نهایت مدیریت بر شاخصه های ذهنی هیجان را می آموزید.

مهارت متقاعدسازی

توانایی متقاعدسازی افراد را در خود بالا ببرید: احتمالا در زندگی خود، به افرادی برخورد داشته اید که حرفشان مورد تایید بقیه قرار می گیرد و مردم در مقابل نظرشان به راحتی متقاعد می شوند. به این افراد، به اصطلاح شخصیت های کاریزماتیک هم می گویند. متقاعد سازی افراد، هنری است که اگر کسی داشته باشد، به راحتی می تواند در پیشبرد اهداف خود، از آن استفاده کند.

اگر احساس می کنید توانایی متقاعد ساختن افراد را ندارید و قادر نیستید، حرف خود را به کرسی بنشانید، دوره آموزشی اصول و تکنیک های متقاعد سازی افراد برای شما مفید است. این دوره با روش های کاملا مطالعه شده، به شما روش هایی را آموزش می دهد بتوانید نظرات خود را به درستی به دیگران انتقال دهید و آن ها را متقاعد کنید.

در مقابل تغییر مقاومت نکنید

بدانید که هر ضعف شخصیتی می تواند یکی از پایه های شکست شما باشد. داشتن اعتماد به نفس کاذب و مقاوت به تغییرهای رفتاری، باعث می شود در بهینه کردن شخصیت خود درجا بزنید. دید روشنی نسبت به تغییرات داشته باشید و باور کنید نتیجه در نهایت، خوب است.

سخن آخر

خواندیم که داشتن شخصیت خوب، می تواند یکی از عوامل بهبود کیفیت زندگی در تمامی زمینه های فردی و اجتماعی باشد. این که چگونه برای خود شخصیت خوب بسازیم را بررسی کردیم. با دوره و تکنیک هایی آشنا شدیم که در زمینه شخصیت شناسی موثرند و به رفع ضعف ها و تقویت قوت های شخصیت کمک می کنند.

اگر دوباره به سوال تیتر بالا توجه کنید، در پاسخ به پرسش چگونه برای خود شخصیت خوب بسازیم می توانید بگوید: نخست شخصیت خود را خوب بشناسیم و تحلیل کنیم. دوم در رفع ضعف های خوب بکوشیم. گذراندن دوره هایی درباره شخصیت شناسی و آموزش دیدن در مقابل ضعف های شخصیتی راهگشای ما در داشتن شخصیت خوب است.

موسسه آموزش عالی خرد، تمامی دوره های معرفی شده را برگزار می کند. نکته بسیار مثبت این است که در پایان هر دوره، می توانید مدرک معتبر وزارت علوم نیز دریافت کنید. استاتید این دوره ها، مجرب، دانشمند و کارآزموده هستند. اگر درباره این دوره ها یا دیگر دوره های این موسسه پرسشی دارید، می توانید با مشاوران ما تماس بگیرید:

09934770149 – 02144202515

info@kherad.org

اولین امتیاز را ثبت کنید
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *