اصول انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی؛ قوانین پایه اما مهم

اصول انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی

در روانشناسی روی انتخاب رنگ و تاثیر آن بر ذهن مطالعات زیادی شده است. این تاثیر در معماری نیز نمود دارد. اصول انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی ، یکی از مهم ترین المان های طراحی دکوراسیون است. تاثیری که رنگ ها در فضا و ذهن می گذارند، مورد توجه طراحان دکوراسیون بوده و هست. در این مقاله می خواهیم شما را با اصول انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی آشنا کرده و بگویم چطور با رنگ ها فضا را دلنشین کنیم؟ پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

منظور از تئوری رنگ در دکوراسیون داخلی چیست؟

در اصول انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی به موضوع تئوری رنگ ها برمی خوریم. تئوری رنگ در دکوراسیون، برگرفته از مفهوم کلی و هنری چرخه رنگ است. در این تئوری انتخاب رنگ و در کنار هم قرار گرفتن آن به طور علمی بررسی می شود. کنار هم قرار گرفتن در تئوری رنگ به صورت تصادفی نیست. عوامل علی و معلولی مهم در دکوراسیون، عامل اصلی انتخاب رنگ است. بنابراین ساز و کار و روش های علمی-هنری مخصوص به خود را دارد.

قانون 60 30 10 چیست؟

حفظ تعادل رنگی بر اساس تئوری رنگ ها، مهم ترین اصلی است که طراح دکوراسیون باید به آن پایبند باشد. طبق قانون 60 30 10، طراح می تواند تعادل رنگ ها را حفظ کند. این قانون فضای 100 درصد را به 60، 30 و 10 درصد تقسیم می کند. فضای 60 درصدی رنگ غالب فضاست که برای دیوارها در نظر گرفته می شود. 30 درصد از رنگ ها به وسایل اصلی مثل مبلمان اختصاص دارد و 10 درصد باقی مانده مربوط به لوازم جانبی فضاست. به این ترتیب طراح می تواند به صورت اصولی، تعادل رنگی را حفظ کند.

سردی و گرمی رنگ ها

یکی از مهمترین اصول انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی توجه به سردی و گرمی رنگ ها است. بمی دانیم که رنگ ها به سه دسته گرم، سرد و خنثی تقسیم می شوند. شاید ما به طور سلیقه ای به دسته ای از رنگ ها بیشتر علاقه داشته باشیم. البته که معماری و اصول انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی ، سلیقه اهمیت دارد. ولی انتخاب رنگ بر اساس گرمی و سردی آن ها از نکات کلیدی است. طراح دکوراسیون می داند نمی توان تنها از یک دسته رنگی استفاده کرد. به کاربردن هر سه دسته گرم، سرد و خنثی از الزامات طراحی داخلی است. طراح دکوراسیون باید اصول انتخاب رنگ های گرم و سرد و در کنارشان خنثی را بداند تا فضایی دلنشین درست کند.

چرخه رنگ در دکوراسیون داخلی یعنی چه؟

چرخه رنگ

در قسمت تئوری رنگ ها از چرخه رنگ نام بردیم. حالا وقت آن است که به این موضوع مهم در انتخاب رنگ دکوراسیون بپردازیم:

رنگ های اصلی

به طور طبیعی سه رنگ قرمز، آبی و زرد، در جهان وجود دارد. این رنگ ها از رنگ دیگری به دست نمی آید. به این سه رنگ رنگ های اصلی می گویند.

رنگ های فرعی

وقتی رنگ های اصلی را دو به دو (مثلا قرمز و زرد یا آبی و قرمز) را با هم ترکیب کنیم، سه رنگ نارنجی، سبز و بنفش به دست می آید که رنگ های فرعی است.

رنگ های مکمل

دوازده رنگ ترکیبی از ترکیب سه رنگ اصلی، رنگ های مکمل یا همان چرخه رنگ معروف را به وجود می آورند. این رنگ ها در کنار هم مفاهیم رنگ های هماهنگ و رنگ های متضاد یا مکمل را به ما می دهند.

شناخت و استفاده از رنگ های هماهنگ و مکمل در اصول انواع انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی ، مهم ترین مهارتی است که طراح دکوراسیون باید به آن اشراف کامل داشته باشد. بنابراین باید رنگ ها و چرخه رنگ را به دلیل کابری مهم شان خوب بشناسد.

تاثیر رنگ ها بر خلق و خو

در ابتدای مقاله راجع به تاثیر روانشناسی رنگ ها و توجه معماران و طراحان دکوراسیون به این تاثیر صحبت کردیم. حالا می توانیم بیشتر به این مبحث بپردازیم. جالب است بدانید اگر چه در روانشناسی رنگ ها، به تاثیر رنگ ها به صورت تکی پرداخته می شود، تاثیر رنگ ها در دکوراسیون در کلیت خود (در کنار هم به عنوان یک مجموعه) انتخاب می شود. بنابراین دست برای انتخاب بازتر می شود. فراموش نکنید که کاربری نیز با انتخاب رنگ و خلق و خو، نسبت مستقیم دارد. احتمالا دیده اید که در فست فودها از رنگ های قرمز و به دیگر رنگ های گرم برگرفته از قرمز استفاده می شود. دلیل تاثیر این خانواده رنگ ها بر احساس گرسنگی و اشتها است. بنابراین تاثیر رنگ ها بر خلق و خو، در طراحی دکوراسیون گسترده تر از بازتاب روانشناسی آن و وابسته به کاربری نیز هست.

رنگ های آرامش بخش

خانواده رنگ های آبی، مثل آسمانی، فیروزه ای، سورمه ای جز رنگ های آرامش بخش محسوب می شوند. این رنگ ها آدرنالین خون را پایین می آورند و برای ریلکس کردن مفیدند. خانواده رنگ سبز هم در این دسته جای می گیرد. پیشنهاد طراحان دکوراسیون استفاده از این رنگ ها در اتاق خواب و استراحت یا حمام است. از آن جایی که رنگ های آرامش بخش موجب کاهش ضربان قلب و آرام شدن تنفس می شوند، استفاده زیاد از آن در فضاهای عمومی یا اتاق نشیمن توصیه نمی شود، مگر آن که در کنارشان از رنگ های گرم استفاده شود.

رنگ های انرژی زا

رنگ های خانواده قرمز، درست برعکس رنگ هایی که بالاتر گفتیم، باعث ایجاد شور و حرارت می شوند. بنابراین جز رنگ های انرژی زا محسوب می شوند. این رنگ و رنگ های منشعب از آن مثل نارنجی حس شادابی را در بیننده برمی انگیزند. استفاده از این رنگ ها در اتاق نشیمن و غذاخوری، تاثیر مثبتی در ارتباط گرفتن افراد با هم و خلق و خوی شاد می شود. ایجاد انرژی یکی از عوامل مناسب بودن رنگ نارنجی در باشگاه های ورزشی است.

رنگ زرد نیز، جز رنگ های انرژی زا محسوب می شود. در اصول انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی ، با وجود انرژی زا بودن رنگ زد، توصیه می شود به عنوان رنگ اصلی در دکوراسیون استفاده نشود. مطالعات نشان می دهد افرادی که در مدت طولانی در معرض رنگ زرد باشند، دچار کسلی و اندوه می شوند. بنابراین استفاده از این رنگ، به صورت مکمل رنگ اصلی در محیط آشپزخانه یا حمام زیبایی می آفریند.

رنگ های لوکس

رنگ بنفش، طلایی، نقره ای، بژ و امثال این رنگ ها، جز رنگ های لوکس در دکوراسیون به حساب می آیند. از آنجایی که این رنگ ها هم خصوصیات رنگ های گرم و هم رنگ های سرد را دارند، استفاده از آن ها، برای آرامش و چشم نوازی مرسوم است. با این تفاوت که خاصیت خستگی آوری رنگ های آرامش بخش را ندارند.

رنگ های تیره و خنثی

هر چند که در اصول انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی ، با توجه به کاربردی فضا از رنگ های تیره یا خنثی مثل آبی های خیلی تیره یا قهوه ای و خاکستری هم به عنوان رنگ های مکمل استفاده می شود، ولی استفاده از آن به عنوان رنگ اصلی توصیه نمی شود. در دراز مدت این رنگ ها اثر خوبی ندارند و تاثیر آن بر خلق و خو، اندوه خستگی و افسردگی است.

پررنگ یا کمرنگ؟

با تمام چیزهایی که گفتیم، استفاده از رنگ ها، از سلیقه و احساسات شخصی نیز پیروی می کند. میزان غلظت رنگ یا به اصطلاح کمرنگی و پررنگی نیز از اصول انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی پیروی می کند. توجه داشته باشید که رنگ ها هر چه پررنگ تر باشند، فضا را خفه تر و کوچک تر نشان می دهند. با این حال استفاده از پررنگ ها در دکوراسیون، کنار کمرنگ ها به حفظ تعادل محیط کمک می کند. فقط نباید در این استفاده زیاده روی کرد.

رنگ های اصلی یا رنگ های ثانویه؟

رنگ های اولیه، یا همان رنگ های اصلی مادر تمامی رنگ های حاصل هستند. اما توصیه نمی شود که به صورت خام و ترکیب نشده، به انواع رنگ اصلی فضا به کار بروند. مثلا ترکیب رنگ قرمز با طلایی یا سفید، حس آرامش و هیجان را با هم القا می کند. ولی اگر تمامی فضا قرمز باشد، بیشتر از چند ساعت قابل تحمل نیست. بنابراین توصیه این است بیشتر از رنگ های ثانویه به عنوان رنگ اصلی فضا استفاده شود. در کنار آن ها استفاده از رنگ های اصلی، می تواند در ایجاد هارمونی موثر باشد.

چگونه به صورت حرفه ای، اصول انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی را بیاموزیم؟

موسسه خرد، سال هاست که در زمینه معماری و دکوراسیون اقدام به برگزاری دوره های آموزشی می کند. دوره جامع دکوراسیون داخلی با سرفصل های گسترده که توسط اساتید مجرب آموزش داده می شود، بهترین راه برای آشنایی کامل با دکوراسیون و به تبع آن اصول انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی است. برگزاری این دوره ها به صورت حضوری و غیرحضوری است و در پایان دوره به دانشجو مدرک مورد تایید ورزات علوم که قابلیت ترجمه و استعلام دارد، اعطا می شود. اگر درباره این دوره و دیگر دوره های این موسسه سوال یا نیاز به مشاوره دارید با ما تماس بگیرید:

09934770149 – 02144202515

info@kherad.org

همچنین بخوانید: ویژگی رنگ های مختلف

اولین امتیاز را ثبت کنید
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *