زبان بدن افراد دروغگو چگونه است؟ 17 نشانه واضح

تشخیص راست از دروغ کار بسیار دشواری است. غریزه انسان بهترین وسیله برای تشخیص دروغ به شمار می رود. با این وجود، نمی توان همیشه به غریزه خود اعتماد کرد. تحقیقات جدید نشان داده اند که زبان بدن می تواند بهترین روش برای تشخیص افراد دروغگو باشد. الگوهای رفتاری افراد هنگام دروغ گفتن با شرایط عادی تفاوت دارند. با مقایسه این الگوها با رفتارهای فرد در شرایط عادی می توان به دروغ گفتن وی پی برد. اگر می خواهید بیشتر در مورد مهم ترین ویژگی های زبان بدن افراد دروغگو بدانید، با ما همراه باشید.

زبان بدن چیست؟

احتمالاً تاکنون عبارت زبان بدن یا Body language به گوشتان خورده است. زبان بدن به مجموعه ای از رفتارها و حالت های غیر ارادی فرد در شرایط مختلف گفته می شود. این حالت ها می توانند شامل وضعیت قرارگیری دست ها و پاها، ارتباط چشمی و غیره باشند. با تحلیل درست زبان بدن هر فرد می توان به احساسات او در آن لحظه پی برد. تغییرات و چالش هایی احساسی مانند استرس، اضطراب، ترس، احترام، فروتنی، شادی و اعتماد به نفس همگی ازطریق زبان بدن قابل تشخیص هستند.

علاوه بر این، می توان دروغگویی فرد را نیز از طریق زبان بدن تشخیص داد. آشنایی با زبان بدن در ارتباطات روزمره از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. از مهارت های غیر زبانی از قبیل زبان بدن می توان برای فعالیت های کاری، تربیت فرزند یا ارتباط بهتر با اعضای خانواده استفاده کرد. به طور کلی، از مهم ترین کاربردهای زبان بدن در زندگی روزمره می توان به تشخیص حس و موضع دیگران نسبت به خود، استرس، اضطراب و ترس و غیره اشاره کرد.

به این نکته توجه داشته باشید که زبان بدن مردان و زنان تفاوت چندان زیادی با یکدیگر ندارد. با این وجود، تفاوت های شخصیتی میان زنان و مردان باعث می شود تا زبان بدن آن ها نیز با یکدیگر متفاوت باشد. از آنجایی که خانم ها عموماً احساساتی تر هستند، حالت ها و رفتارهای بدنی متفاوت تری دارند. در نتیجه، درک زبان بدن خانم ها عموماً دشوارتر از مردان است.

در مواردی که جنسیت اهمیت ندارد، می توان رفتارهای بدنی زنان و مردان را یکسان در نظر گرفت. به طور کلی، زبان بدن هر فرد می تواند اطلاعات بسیار سودمندی را در اختیار طرف مقابل قرار دهد. از آنجایی که این الگوهای رفتاری به صورت غیر ارادی و ناآگاهانه بروز می کنند، پس فرد کنترلی بر آن ها ندارد.

مهمترین ویژگی های زبان بدن افراد دروغگو

یکی از اصلی ترین کاربردهای زبان بدن، تشخیص افراد دروغگو است. انسان هنگام دروغ گفتن معمولاً حالت ها و رفتارهای خاصی را از خود بروز می دهد. همانطور که گفته شد، این دسته از رفتارها به صورت کاملاً غیر ارادی بروز می کنند و فرد هیچ دخالتی در آن ها ندارد. با تجزیه و تحلیل الگوهای رفتاری و حالت های زبان بدن می توان به دروغگویی یک فرد پی برد. البته، هرگز نباید با یک تجزیه و تحلیل سریع و عجولانه به نتیجه قطعی رسید.

به این نکته توجه داشته باشید که تحلیل زبان بدن و الگوهای رفتاری هر فرد نیاز به مطالعه و دانش دارد. در ادامه، برخی از مهم ترین ویژگی های زبان بدن افراد دروغگو آورده شده اند. زمانی که حس می کنید طرف مقابل به شما دروغ می گوید، به دنبال ویژگی های زیر باشید.

داشتن یک لبخند مصنوعی و الکی

یکی از مهم ترین ویژگی های مشترک میان افرادی که دروغ می گویند، داشتن یک لبخند مصنوعی است. البته، تشخیص لبخند مصنوعی از لبخند واقعی نیز به سادگی امکان پذیر نیست. لبخند زمانی واقعی است که فرد احساس شادی داشته باشد. از سوی دیگر، چین خوردن گوشه چشم نیز می تواند به تشخیص واقعی بودن لبخند کمک کند. حرکت لب ها به سمت بالا و عدم تغییر حالت چشم ها از مهم ترین روش های تشخیص لبخند مصنوعی از واقعی به شمار می روند.

بالا انداختن شانه ها

بالا انداختن شانه ها می تواند یکی دیگر از نشانه های دروغگویی فرد باشد. به این نکته توجه داشته باشید که بالا انداختن شانه هنگام دروغ گفتن با بی تفاوتی همراه است در حالی که شانه بالا انداختن واقعی تمام بدن را درگیر می کند. در مجموع، اگر احساس می کنید که طرف مقابل با بی تفاوتی شانه هایش را بالا می اندازد، می توانید به صحت حرف هایش شک کنید.

پاهای بی قرار و ضربه زدن مداوم به زمین یا میز

آدم ها هنگامی که حقیقت را می گویند، پاهای خود را مانند صحنه رقص حرکت نمی دهند. حرکت مداوم پاها، بی قراری و حرکات اضافی همگی می توانند نشانه هایی از زبان بدن افراد دروغگو باشند. ضربه زدن مداوم به زمین یا میز نشان می دهد که فرد در شرایط ناراحتی قرار گرفته است و هر چه سریع تر می خواهد آن وضعیت را ترک کند.

برقراری ارتباط چشمی بیش از اندازه

ارتباط چشمی از مهم ترین حرکات زبان بدن محسوب می شود. برقراری ارتباط چشمی با فرد مقابل می تواند در ایجاد احساس صمیمیت و اعتماد کمک بسیار زیادی بکند. با این وجود، ارتباط چشمی بیش از اندازه به عنوان نشانه ای از دروغگویی شناخته می شود. در واقع، بسیاری از افراد دروغگو سعی می کنند تا مستقیم به چشمان طرف مقابل خود خیره شوند. البته، عدم برقراری ارتباط چشمی نیز می تواند نشانه ای از دروغگویی باشد.

غنچه کردن لب ها

یکی از نکات مهم در مورد افراد دروغگو، نیاز شدید به جلب توجه و دیده شدن است. به همین دلیل است که افراد دروغگو، رفتارهای اغراق آمیز بسیار زیادی از خود نشان می دهند. غنچه کردن لب ها نیز به همان اندازه لبخند مصنوعی یا گشاد کردن چشم ها نشان از دروغگویی فرد دارد.    

داشتن حالت تدافعی

اگر احساس می کنید که طرف مقابل بیش از اندازه حالت تدافعی دارد، به راست بودن حرف هایش شک کنید. افرادی که حقیقت را می گویند، حالت تدافعی کمتری دارند در حالی که حالت تدافعی افراد دروغگو بیشتر است. این گروه از افراد معمولاً دست به سینه می نشینند و برخورد تهاجمی تری نسبت به افراد معمولی دارند.

سرفه زدن بیش از اندازه

از دیگر ویژگی های افراد دروغگو می توان به سرفه زدن بیش از اندازه اشاره کرد. فردی که دروغ می گوید، همواره می ترسد که دروغش برملا شود. در نتیجه، سعی می کند سیگنال ها و حالت های بدن خود را کنترل کند. سرفه زدن یکی از ساده ترین روش ها برای جلوگیری از لو رفتن دروغ ها محسوب می شود. اگر طرف مقابل هنگام صحبت کردن شروع به سرفه های نابجا کرد، حتماً به صحبت های او شک کنید!

خاراندن پشت گردن یا گوش ها

خاراندن گوش ها- زبان بدن دروغگو

کنترل احساسات هنگام دروغ گفتن بسیار دشوار است. به همین دلیل، فرد دروغگو هر کاری می کند تا شرایط را تحت کنترل درآورد. خاراندن پشت گردن یا کناره های گوش از متداول ترین روش ها برای کاهش استرس ناشی از دروغ گفتن به شمار می رود. به عبارت دیگر، خاراندن پشت گردن به عنوان تیک عصبی مشترک میان افراد دروغگو شناخته می شود.

پلک زدن بیش از اندازه و سرخ شدن گونه ها

پلک زدن، یک عمل غیر ارادی است. اگر احساس می کنید که فردی بیش از اندازه پلک می زند، احتمال دروغگویی او وجود دارد. پلک زدن بیش از اندازه و عصبی می تواند نشان دهنده مخفی کردن یک حقیقت مهم باشد. گاهی اوقات، فرد دروغگو به حدی عصبی است که گونه هایش سرخ می شوند. عصبی بودن و سرخ شدن بیش از اندازه گونه به عنوان ویژگی های افراد دروغگو عنوان می شوند.

تغییر در ارتعاش صدا

فرد دروغگو برای مخفی کردن حقیقت سعی می کند با صدای بلندتر صحبت کند. به عبارت دیگر، تغییر در ارتعاش صدا به عنوان یکی از بهترین روش ها برای تشخیص دروغگویی شناخته می شود. صدای افراد هنگام دروغ گفتن تغییر می کند. در برخی از صداها، لرزش و در برخی دیگر، فریاد شنیده می شود.

گاز گرفتن غیر ارادی لب ها

از دیگر رفتارهای غیر ارادی زبان بدن افراد دروغگو می توان به گاز گرفتن لب ها اشاره کرد. فرد دروغگو به دلیل استرسی که دارد، گلویش خشک می شود. از سوی دیگر، بزاق دهانش نیز کم می شود. به همین دلیل است که به صورت ناخودآگاه شروع به فشار دادن یا گاز گرفتن لب هایش می کند.

عرق کردن

هر چقدر هم فرد آرام باشد، دروغ گفتن بسیار استرس زا است. استرس و اضطراب موجب افزایش دمای بدن می شود. از سوی دیگر، تعریق زیاد در اثر افزایش دمای بدن به دلیل دروغ گفتن رخ می دهد. در نتیجه، فرد هنگام دروغ گفتن به شدت عرق می کند. البته، عرق کردن به تنهایی نمی تواند دلیلی بر دروغگویی باشد چراکه بسیاری از افراد به دلیل بیماری های خاص عرق می کنند.

استفاده بیش از اندازه از انگشت اشاره

همانطور که گفته شد، افراد دروغگو دارای برخورد تهاجمی و حالت تدافعی هستند. آن ها دوست دارند به هر طریق ممکن اوضاع را به نفع خود تغییر دهند. به همین دلیل است که از انگشت اشاره خود بیش از اندازه استفاده می کنند. انگشت اشاره برای ترساندن دیگران استفاده می شود. در واقع، استفاده بیش از اندازه از انگشت اشاره برای قانع کردن طرف مقابل بکار می رود.

تغییر در نوع نفس کشیدن

دروغ گفتن موجب افزایش ضربان قلب و میزان جریان خون در بدن می شود. به همین دلیل است که فرم نفس کشیدن فرد هنگام دروغ گفتن تغییر می کند. برخی از افراد عمیق نفس می کشند، برخی دیگر به صورت بریده بریده. اگر فکر می کنید که حالت نفس کشیدن طرف مقابل به یکباره تغییر کرد، می توانید در صداقت کلام او شک کنید.

پنهان کردن کف دست

پنهان کردن کف دست - زبان بدن افراد دروغگو

یکی دیگر از ویژگی های زبان بدن افراد دروغگو، پنهان کردن کف دست است. افرادی که حقیقت را می گویند، از نشان دادن کف دست خود ترسی ندارند. با این وجود، افراد دروغگو برای لو نرفتن حقیقت سعی می کنند کف دست خود را پنهان کنند. به محل قرار گرفتن دست های طرف مقابل خود هنگام صحبت کردن توجه کنید. اگر فرد تلاش می کند تا کف دست خود را در جیب، زیر میز یا غیره مخفی کند، احتمالاً حقیقت را نمی گوید.

خنده های طولانی و بی دلیل

همانطور که گفته شد، افراد دروغگو بی اختیار بلندتر از دیگران صحبت می کنند و لبخندهای مصنوعی می زنند. اگر فردی برای نشان دادن آرامش خود از خنده های طولانی و بی دلیل استفاده کرد، به صداقت کلام او شک کنید. خنده های طولانی و بی دلیل برای نشان دادن خونسردی هنگام دروغ گفتن بکار می روند. البته، خنده های طولانی می توانند نشانه ای از بیماری های خاص و عصبی باشند. در نتیجه، نمی توان به سرعت نتیجه گیری کرد.  

تپق زدن هنگام صحبت کردن

آخرین ویژگی زبان بدن افراد دروغگو، تپق زدن در هنگام صحبت کردن است. انسان ذاتاً تمایلی به دروغ گفتن ندارد. به همین دلیل، هنگام دروغ گفتن ممکن است تپق بزند. گاهی اوقات، پیش می آید که فرد به خاطر حواس پرتی حقیقت را می گوید ولی به سرعت به اصلاح آن می پردازد. در چنین شرایطی، شما با فرد دروغگو روبرو هستید.

آیا زبان بدن همیشه قابل اعتماد است؟

به این نکته توجه داشته باشید که رفتارهای غیرعادی و زبان بدن به تنهایی نمی توانند دلیل بر دروغ گفتن فرد باشند. برای اطمینان از دروغگویی یک فرد باید مجموعه از علائم را مورد بررسی قرار دارد. بنابراین، نتیجه گیری قطعی به همین سادگی امکان پذیر نخواهد بود. با این وجود، زبان بدن به عنوان یکی از بهترین و مهم ترین مهارت های غیر زبانی شناخته می شود. به کمک زبان بدن می توانید شخصیت طرف مقابل خود را بهتر بشناسید و در حرفه خود به عنوان فروشنده یا مذاکره کننده به موفقیت دست یابید.

سخن پایانی

از آنجایی که روابط اجتماعی نقش پررنگی در زندگی ما دارند آشنایی با زبان بدن بسیار کاربردی است و به ما کمک می کند آگاهانه تر با اطرافیان خود در ارتباط باشیم. در این مقاله به طور خاص به این موضوع پرداختیم که زبان بدن افراد دروغگو چگونه است. برای آشنایی با زبان بدن به طور کلی می توانید در دوره آموزشی زبان بدن که توسط موسسه خرد برگزار می شود شرکت کنید. در این دوره با اصول و قواعد زبان بدن از طریق تمرینات عملی آشنا می شوید. این دوره به شما کمک می کند اعتماد به نفس خود را افزایش دهید و افکار و احساسات دیگران را بهتر متوجه شوید.

منابع:

  • time.com
  • insider.com
  • forbes.com
  • cnbc.com
اولین امتیاز را ثبت کنید
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *