باهوش ترین تیپ شخصیتی؛ کدام تایپ mbti باهوشتر است؟

تا حالا به این فکر کرده اید که چرا بعضی ها از بقیه باهوشتر هستند؟ با اینکه هوش مفهوم خیلی پیچیده ای دارد و نمی شود به راحتی آن را تعریف کرد؛ اما به عقیده اکثر محققان، آی کیو (IQ) یا همان ضریب هوشی یکی از بهترین معیارها برای تعیین سطح هوش است.

آی کیو یا ضریب هوشی نوعی شیوه ارزیابی است که توانایی های شناختی شما مثل حل مساله، استدلال و حافظه را از طریق آزمونهای استاندارد ارزیابی می کند. اما این را هم باید بدانید که آی کیو تنها عامل تعیین کننده میزان هوش نیست. تیپ های شخصیتی هم در میزان هوش افراد تاثیرگذارند.

بر اساس تست MBTI (مایرز بریگز)، 16 تیپ شخصیتی وجود دارد که هر کدامشان نقاط ضعف و قوت خاص خودشان را دارند. بعضی از این تیپ های شخصیتی از لحاظ عملکردهای شناختی و توانایی های حل مساله باهوشتر از بقیه هستند. ما اینجا شما را با باهوش ترین تیپ های شخصیتی و رابطه انواع هوش مانند هوش هیجانی، هوش موسیقیایی، هوش منطقی، هوش کلامی و غیره با تیپ شخصیتی آشنا می کنیم.

برای شرکت در دوره شخصیت شناسی روی لینک زیر کلیک کنید:

باهوش ترین تیپ های شخصیتی به ترتیب

وقتی حرف از هوش می شود، بعضی از تیپ های شخصیتی نسبت به بقیه باهوشتر به حساب می آیند. با این حال باید این را یادتان باشد که هوش به شکلهای مختلفی نمودار می شود و هر فردی هم نقاط ضعف و قوت خودش را دارد. پس اگر یک تیپ شخصیتی در زمینه خاصی از بقیه باهوشتر عمل کرد، نباید این موضوع شما را ناامید کند.

باهوش ترین تیپ شخصیتی: تیپ شخصیتی INTJ

باهوش ترین تیپ های شخصیتی

این افراد مهارت بالایی در ذخیره اطلاعات و استفاده مبتکرانه از آنها دارند. افرادی که تیپ شخصیتی INTJ دارند برای انجام کارهای مختلف وقتشان را هدر نمی دهند و هیچ کس بهتر از آنها دنیا را نمی شناسد. این اشخاص به جای تکیه بر احساسات روی منطق و عقل تمرکز می کنند و تصمیماتی که می گیرند منطقی و نوآورانه هستند. INTJ ها اغلب کم حرفند و تعامل زیادی با بقیه ندارند. INTJ کوتاه شده کلمات انگلیسی به معنای درونگرا، شهودی، منطقی و قضاوتگر است. مارک زاکربرگ و ایلان ماسک از افراد معروف با این تیپ شخصیتی هستند.

بیشتر بخوانید: خصوصیات افراد درونگرا

تیپ شخصیتی ENTP: رتبه دوم باهوش ترین تیپ شخصیتی

ENTP یا برونگرا، شهودی، منطقی و قضاوتگر به شخصیتی با ایده های بزرگ اشاره می کند که می تواند کارها را دقیقا به خوبی تیپ شخصیتی INTJ انجام بدهد و اطلاعات زیادی درباره هر چیزی داشته باشد. تنها تفاوت بین این دو تیپ در برونگرایی و درونگراییشان است. تیپ شخصیتی ENTP فردی برونگراست، از تعامل و به اشتراک گذاری اطلاعات با دیگران لذت می برد و سعی می کند با استفاده از اطلاعاتش موجب تغییر در اوضاع شود. تنها دلیلی که باعث می شود شخصیت ENTP در رتبه پایینتر INTJ قرار بگیرد این است که آنها وقت زیادی با مردم می گذرانند و همین باعث اتلاف وقتشان می شود.

تیپ شخصیتی INTP؛ تیپ شخصیتی آلبرت انیشتین

INTP به شخصیت منطق دان معروف است. این تیپ هم درست مثل دو تیپ شخصیتی قبلی دایره وسیعی از اطلاعات و ایده های خلاقانه و بزرگی دارد. INTP یا درونگرا، شهودی، منطقی و آینده نگر، به جای توجه به جزییات، کلی نگر است. با اینکه این تیپ شخصیت اندازه ENTP ها و INTJ ها فعال و دقیق نیست، اما تصمیمات منطقی و عینی او و تمرکزش بر عقل به جای احساسات باعث می شود بالاتر از شخصیت بعدی لیست یعنی تیپ INFP قرار بگیرد.

تیپ شخصیتی INFP

باهوش ترین تیپ های شخصیتی کدامند

شخصیت INFP هم می تواند حجم عظیمی از اطلاعات را به حافظه بسپارد و فراموش نکند. ذهن تحلیلگر این شخصیت می تواند احتمالات آتی را ببیند و برای همین در هر موقعیتی می تواند به سرعت واکنش مناسبی نشان بدهد. شخصیت INFP که درونگرا، شهودی، احساسی و ادراکی است ذهنی باز برای پذیرش مسائل جدید دارد و تقریبا می شود گفت می تواند به هر چیزی تبدیل شود. ویلیام شکسپیر، مارلون براندو و جانی دپ از افراد مشهور با تیپ شخصیتی infp هستند.

تیپ شخصیتی INFJ

وقتی حرف از فلسفه و معنای واقعی زندگی می شود، شخصیت INFJ باهوشترین افراد محسوب می شود. ما قبلا گفتیم تیپ شخصیتی INTJ بهتر از هر کس دیگری جهان را می شناسد؛ اما منظور ما جهان منطقی و واقعی بود. در واقع INFJ ها در شناخت دنیای احساسی و معنوی بهتر از هر کسی عمل می کنند. شخصیت INFJ که کوتاه شده درونگرا، شهودی، احساسی و قضاوتگراست شخصیتی حامی دارد؛ اما نقطه ضعفش دخالت زیاد احساسات در تصمیم گیریهایش است.

تیپ شخصیتی ENTJ

ENTJ ها افرادی فوق العاده باهوشند که به شکلی باور نکردنی هوش تجاری دارند. هیچ شخصیتی به اندازه ENTJ در حوزه کسب و کار موفق عمل نمی کند. شخصیت برونگرا، شهودی، منطقی و قضاوتگر ENTJ خلاق و ذاتا رهبر و فرمانده است. اما آستانه صبر و تحمل پایینش باعث زود عصبانی شدنش می شود و از آنجایی که اکثرا فقط به خودش اهمیت می دهد باعث خدشه دار شدن احساسات دیگران می شود.

تیپ شخصیتی ENFJ

این شخصیت از خیلی جهات شبیه تیپ شخصیتی INFP است، چون آدمها را خیلی خوب می شناسد. این شخصیت برونگرا، شهودی، احساسی و قضاوتگر، آنقدر تحت تاثیر احساساتش قرار دارد که نمی تواند به حرف دلش گوش ندهد. برای همین گاهی اوقات روی چیزهای درستی تمرکز نمی کند. این شخصیت نوع دوست و قابل اعتماد است، اما ایده آلگرایی بیش از حد و واقع بین نبودنش باعث می شود درگیری فکری زیادی داشته باشد.

تیپ شخصیتی ENFP

ENFP ها افرادی پر شور و اشتیاق، پر انرژی، خلاق و باهوشند که شناخت زیادی از افراد دارند و ایده های جدید و مبتکرانه ای ارائه می دهند. تنها مشکل این شخصیت برونگرا، شهودی، احساسی و ادراکی این است که وقت زیادی را صرف سرگرمی و تفریح می کند.

تیپ شخصیتی ESTJ

می شود گفت ESTJ باهوشترین تیپ شخصیتی از لحاظ حسی است. این نوع شخصیت می تواند از خیلی تیپ های دیگر باهوشتر به نظر برسد، اما مشکل اینجاست که نمی داند در مواجهه با موقعیتهای مختلف چه کار باید کند. ESTJ ها برونگرا، احساسی، منطقی و قضاوتگر هستند. آنها مسئولیت پذیرند، اطلاعات بالایی دارند، متعهد و عملگرا هستند و اعتماد به نفس بالایی هم دارند. با این حال هیچ نوع هوش هیجانی ندارند که به آنها بینشی نسبت به جهان بدهد.

تیپ شخصیتی ISTP؛ تیپ شخصیتی بروسلی

شخصیت ISTP بسیار باهوش است، راه حل خیلی از مشکلات را می داند، زبردست و تواناست و سریع السیر خودش را با شرایط جدید وفق می دهد. ISTP ها درونگرا، احساسی، منطقی و ادراکی هستند. این افراد در حل مشکلات عملی چیره دست هستند و با اینکه در مورد مسائل تحلیلی و ذهنی خوب عمل نمی کنند؛ اما ایده های خوبی درباره اینکه چه باید کرد ارائه می دهند.

تیپ شخصیتی ESFJ

ESFJ ها شخصیتی بسیار یاری رسان و کمک کننده دارند. وقتی حرف از خوشحال کردن آدمها می شود، تیپ شخصیتی ESFJ بهترین عملکرد را از خودش نشان می دهد. این شخصیت برونگرا، حسی، احساسی و قضاوتگر، قاطع و مسئولیت پذیر است و از کمک به دیگران لذت می برند. با این حال این تیپ شخصیت تقریبا همیشه به جای اینکه روحیه تحلیلگری داشته باشد به تحسین و تایید دیگران نیاز دارد.

تیپ شخصیتی ESTP؛ تیپ شخصیتی آنجلینا جولی

شخصیتESTP دنیای واقعی و واقعیت را به هر چیزی ترجیح می دهد. این افراد عقل سلیم و منطق زیادی دارند و تحمل گزافه گویی و بحثهای مزخرف را ندارند. این شخصیت جزئی گرا و واقع بین با اینکه هوش هیجانی کمی دارد، اما می تواند کارها را سریعتر از چیزی که در توانش است انجام دهد.

تیپ شخصیتی ISFP

ISFP کوتاه شده درونگرا، حسی، احساسی، ادراکی است. افرادی با این تیپ شخصیت از هوش هیجانی خاصی برای طراحی بصری برخوردارند. ISFP ها با اینکه شخصیت کم حرف و خونسردی دارند؛ اما می دانند در موقعیت های مختلف چه بگویند و چطور رفتار کنند. آنها شخصیتی دوست داشتنی دارند و علیرغم اینکه ذهنشان تحلیلگر نیست، می توانند از جذابیت و معصومیتشان برای پیشبرد اهدافشان استفاده کنند.

تیپ شخصیتی ISTJ

این شخصیت درونگرا، حسی، منطقی و قضاوتگر به هیچ عنوان چیزی را کورکورانه دنبال نمی کند. ISTJ ها بسیار معقول و هشیار هستند و درک خوبی از مفهوم درست و غلط دارند. آنها بسیار متعهد، مسئولیت پذیر و خوش قولند؛ اما در به خاطر سپردن اطلاعات برای طولانی مدت خیلی خوب عمل نمی کنند.

تیپ شخصیتی ISFJ

ISFJ به خوبی می داند در هر موقعیتی باید چه کار کند، چون بسیار عملگراست. این دسته افراد درست مثل تیپ شخصیتی ISTJ عاقل هستند و در عین حال روابط خوبی هم با مردم دارند و می دانند چطور حال دیگران را بهتر کنند. ISFJ ها درونگرا، حسی، منطقی و قضاوتگرند و شخصیت مدافع، مراقبت کننده و متواضعی دارند؛ اما اهل تجزیه و تحلیل و آینده نگری نیستند.

تیپ شخصیتی ESFP

پایینترین درجه هوش از نظر پرسشنامه MBTI (مایرز بریگز) متعلق به تیپ شخصیتی ESFP است. این افراد اهل تجزیه و تحلیل نیستند و در عوض وقتشان را به سرگرمی، تفریح، شیک پوشی و مهمانی رفتن اختصاص می دهند. آنها برونگرا، حسی، شهودی و ادراکی هستند، روابط اجتماعی خوبی دارند و به خاطر خوش مشرب بودنشان می توانند به مردم انرژی و شادی ببخشند. ESFP ها در هنر، نمایش یا رقص عملکرد بسیار خوبی دارند. بی خیالترین تیپ شخصیتی همین ESFP است.

رابطه انواع هوش و تیپ های شخصیتی

در ادامه 9 نوع هوش موجود و ارتباط آنها با 16 تیپ شخصیتی گفته شده را مرور می کنیم:

کدام تیپ شخصیتی هوش طبیعی بیشتری دارد: تیپ شخصیتی ISTP

هوش طبیعی یا طبیعت گرا (Naturalistic intelligence) که آخرین نوع هوش اضافه شده به نظریه هوش های چند گانه گاردنر (Gardner) است، به توانایی یافتن الگوها و روابط در طبیعت گفته می شود. تیپ شخصیتی ISTP به راحتی اطلاعات را به حافظه می سپارد و به کارهای حسی که با طبیعت مرتبطند مثل آشپزی، باغبانی و اردو زدن در دل طبیعت علاقمند است. افرادی که تیپ شخصیتی ISTP دارند اکثرا به گیاه شناسی و تاریخ طبیعی علاقه دارند.

اگر تیپ شخصیتی شما هم ISTP است، احتمالا متوجه ارتباط خودتان با هوش طبیعت گرا شده اید. شما عملگرا و مشاهده گر هستید و بدون زحمت زیاد می توانید اطلاعات مختلف را به خاطر بسپارید و دسته بندی کنید. شما به حواس پنجگانه تان اجازه می دهید هدایتتان کند و واکنشتان به شرایط و محیطهای مختلف غریزی است. همین مساله باعث می شود هوش طبیعت گرا با شخصیت شما مطابقت داشته باشد.

تیپ شخصیتی که هوش موسیقیایی بیشتری دارد: تیپ شخصیتی ISFP

هوش موسیقیایی

اگر فهمیدن الگوهای موسیقی و تشخیص ریتمها و صداها برای شما کار آسانیست، یعنی هوش موسیقیایی (Musical intelligence) قدرتمندی دارید. این دسته افراد خیلی راحت آهنگها و ملودیها را به خاطر می آورند و اکثرا در آواز خواندن، ساز زدن و خواندن نتهای موسیقی ماهر هستند.

به همین دلیل است که تیپ شخصیتی ISFP به عنوان آهنگساز شناخته می شود، چون به راحتی می تواند الگوها و ارتباطات موسیقیایی را درک کند و هوش موسیقایی بالایی از خودش نشان بدهد. ISFP ها افرادی خلاق و متعهدند که زیبایی را در هنر می بینند. اغلب اوقات هوش موسیقایی قوی این افراد در صدر نقاط قوتشان قرار دارد.

کدام تیپ شخصیتی هوش منطقی ریاضی بیشتری دارد: INTJ، ENTP و ESFJ

افرادی که هوش منطقی-ریاضی (Logical-Mathematical intelligence) بالایی دارند به راحتی و به طور طبیعی می توانند استدلال و تجزیه و تحلیل منطقی کنند. این تیپ شخصیتی مهارت زیادی در حل مساله و نظریه های سخت و پیچیده دارد. آنها خیلی راحت می توانند با اعداد و معادلات سر و کله بزنند و علاقمند به انجام آزمایشات کنترل شده برای بررسی نظریه ها و مسائل هستند.

تیپ های شخصیتی INTJ، ENTP و ESFJ، همگی به لطف برخورداری از توانایی تحلیل و حل مسئله، با هوش منطقی-ریاضی مطابقت دارند.

هوش وجودی (Existential intelligence): تیپ شخصیتی INTP

هوش وجودی یا هوش هستی گرا حول محور پرسیدن سوالات فلسفی در مورد معنای زندگی و اینکه چرا در این دنیا هستیم می چرخد. افرادی که هوش وجودی بالایی دارند دلشان می خواهد خودشان را در نظریات و ایده های پیچیده و مختلف مربوط به وجود انسان غرق کنند و همین مساله آنها را به متفکران انتزاعی عالی و سطح بالایی تبدیل می کند.

با اینکه خیلی از تیپ های شخصیتی درجاتی از هوش وجودی را در خود دارند، اما بالاترین میزان هوش وجودی مختص تیپ شخصیتی INTP است. INTP ها مدام دنبال درک معنای زندگی و سختیهایش هستند و هوش وجودی را در اولویت قرار می دهند.

هوش بین فردی (Interpersonal intelligence): تیپ های شخصیتی INFJ، ENFJ، ENFP

برقراری ارتباط با دیگران برای کسانی که از هوش بین فردی بالایی برخوردارند کار آسانیست. این افراد هم در ارتباط کلامی مهارت دارند و هم به خوبی ارتباط غیر کلامی برقرار می کنند. نقاط قوت این دسته اشخاص درک خوب احساسات و انگیزه های دیگران و حل تعارضات و مشکلات بین فردی است.

وقتی حرف از توجه به هوش بین فردی می شود، تیپ های شخصیتی احساسی بیشتر از سایرین برای این نوع هوش ارزش قائل می شوند. نقطه اشتراک این تیپ های شخصیتی علاقه شان به کمک و یاری رساندن به دیگران و اهمیت دادن آنها به ارتباطات بین فردی است. تیپ های شخصیتی INFJ، ENFJ، ENFP از مهارت های ارتباطی قوی برای ارتباط با دیگران و هوش بین فردی بالایی برخوردارند.

هوش زبانی (Linguistic intelligence): تیپ های شخصیتی ENTJ، ENTP، ESFP و ESTJ

هوش کلامی

نوشتن، بحث کردن و یادگیری زبان، همگی مهارتهای افرادی هستند که هوش زبانی بالایی دارند. این افراد نوشتن را دوست دارند و بدون اینکه به موضوع نوشتن یا شکل و ساختارش فکر کنند به طور طبیعی خوب می نویسند. آنها با زبان و کلمات ارتباط خوبی برقرار می کنند.

اغلب اوقات تیپ های شخصیتی برونگرا مثل ENTJ، ENTP، ESFP و ESTJ هوش زبانی قوی و ارتباطات اجتماعی راحتی دارند. ENTJ ها و ENTP از بحث و گفتگو با دیگران لذت می برند، ESFP ها همیشه داستانهای سرگرم کننده ای در چنته دارند و ESTJ ها هم اغلب اوقات از مهارتهای زبانی خودشان برای کسب اعتبار و احترام بین دیگران استفاده می کنند.

هوش جنبشی حرکتی: تیپ شخصیتی ESTP

اگر جزو کسانی هستید که با ورزش و فعالیت هایی که جنب و جوش زیادی دارند بزرگ شده اند، پس هوش جنبشی- حرکتی (Bodily-kinesthetic intelligence) بالایی دارید. هماهنگی چشم و دست، مهارت جنبشی و کنترل حرکتی در این دسته افرد بسیار قوی و عالیست. علاوه بر این، آنها به جای تماشا کردن و شنیدن، چیزهای مختلف را با انجام دادن کارها یاد می گیرند و به یاد می آورند.

هوش جنبشی- حرکتی یکی از سختترین انواع هوش برای مطابقت دادن با تیپ های شخصیتی است، چون در افراد مختلف درجات متفاوتی دارد. اما تیپ شخصیتی ESTP بیشتر از همه با این هوش مطابقت دارد. این افراد هوش جنبشی- حرکتی را به هر چیز دیگری ترجیح می دهند، چون دلشان می خواهد زندگی پر هیجان و پر ریسکی داشته باشند. ورزشهای پر حرکت و ماجراجویی و هیجان باعث افزایش آگاهی بدنی شما هم می شود.

هوش درون فردی (Intrapersonal intelligence): تیپ شخصیتی INFP

وقتی کسی هوش درون فردی بالایی دارد، یعنی خودآگاهی در او به شدت قوی است. این افراد به طور طبیعی و بدون زحمت از احساسات و انگیزه های خودشان آگاه می شوند و درکشان می کنند. برای همین چنین شخصیتهایی به خوبی می توانند نقاط ضعف و قوت خودشان را تجزیه و تحلیل کنند و اغلب اوقات به ندای قلبشان گوش می کنند.

واضح ترین تیپ شخصیتی برای تطابق با این نوع هوش، تیپ شخصیتی INFP است. INFP ها آدمهای حساسی هستند که هوش احساسی بالایی دارند و در هر کاری از از ارزش ها و انگیزه های اصلی خودشان پیروی می کنند، چون برای هوش درون فردی ارزش زیادی قائلند.

هوش فضایی (Spatial intelligence): تیپ های شخصیتی ISFJ و ISTJ

هوش فضایی که به آن هوش بصری- فضایی هم گفته می شود باعث می شود فرد درک تصویری بالایی داشته باشد. این افراد قدرت تجسم قوی و بسیار خوبی دارند، برای همین بخش بزرگی از زندگیشان صرف مهارت هایی مثل نقشه خوانی، تفسیر نمودارها و گرافها و فعالیتهای هنری می شود. آنها به راحتی الگوها را در هر چیزی تشخیص می دهند.

هوش فضایی اغلب در تیپ های شخصیتی ISFJ و ISTJ دیده می شود. هر دوی این تیپها جزو شخصیتهای جزئی نگر هستند. مخصوصا ISFJ ها عاشق حل پازل و معماها و حل مسائل به شیوه شرلوک هلمز و از طریق مشاهده دقیق هستند.

وقتی حرف از انواع هوش می شود، باید این را گفت که اکثر افراد ترکیبی از چند نوع هوش را از خود نشان می دهند. تیپ شخصیتی شما ممکن است یک تیپ باهوش یا یکی از انواع این هوشها را به بقیه ترجیح بدهد.

نتیجه

اگر نگاهی کلی و همه جانبه داشته باشیم، باید بگوییم که هیچ کدام از تیپ های شخصیتی گفته شده باهوشتر از بقیه نیستند. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، هر کدام از این تیپ های شخصیتی خصوصیات منحصر به فرد خودشان را دارند و هوششان در یک زمینه خاص برتر از سایرین است. درست مثل هر چیز دیگری، داشتن تعادل مهمترین چیز است. برای همین است که ما در جامعه انواع و اقسام تیپ های شخصیتی را داریم. برای اینکه عملکردهای یک جامعه در تمام ابعاد به خوبی اجرا شوند به همه این تیپ های شخصیتی نیاز است و اگر هر کدام از این تیپ ها بیشتر از سایرین باشند بی تعادلی ایجاد می شود.

فکر می کنید کدام یک از انواع هوش با تیپ شخصیتی شما مطابقت دارد؟ خوشحال می شویم آن را در نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

کدام یک از تیپ های شخصیتی MBTI هوش یک فرد نابغه را دارند؟

نمی توان به طور مشخص و واحد یک تیپ شخصیتی را به عنوان فرد نابغه محسوب کرد؛ ولی بعضی از تیپ های شخصیتی که معمولا به عنوان افراد بسیار باهوش در نظر گرفته می شوند تیپ های INTJ، INTP، ENTJ، ENTP و INFJ هستند.

کدام یک از تیپ های شخصیتی از هوش هیجانی (EQ) بالایی برخوردارند؟

طبق تحقیقات انجام شده، بعضی از تیپ های شخصیتی مثل INFJ ها و ENFJ ها به خاطر حس همدلی و دلسوزیشان که ویژگیهای مهمی برای هوش هیجانی هستند از هوش هیجانی بالاتری برخوردارند.

تیپ شخصیتی آلبرت انیشتین چه بود؟

INTP

5/5 - (1 امتیاز)
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *