تحلیل رفتار متقابل چیست؟ راهکارهایی برای رفتار درست در اجتماع

بسیاری از رفتارها و واکنش‌های ما، نسبت به رفتار متقابل ما، اتفاق می‌افتد. گاهی، رفتاری که بروز می‌دهیم برایمان نارضایتی یا تبعات روحی و عاطفی دارد. برای شناخت بهتر رفتارها، ما نیاز داریم که بدانیم تحلیل رفتار متقابل چیست؟ با دانستن تحلیل رفتار متقابل، بدون تردید به راهکارهایی برای رفتار درست در اجتماع دست پیدا می‌کنیم. ما در مقاله‌ی تحلیل رفتار متقابل چیست؟ قصد داریم شما را با مفهوم این شاخه‌ی روانشناسی آشنا کنیم و به شما بگوییم که چطور می‌توانید تحلیل رفتار متقابل را بیاموزید. پس با ما تا انتهای سخن همراه باشید.

تحلیل رفتار متقابل یعنی چه؟

تحلیل رفتار متقابل Transactional Analysis، یا به اختصار TA، یک نظریه‌ی روانشناسی متداول برای بهبود روابط و برقراری ارتباط است. این نظریه در سال 1950 توسط روانشناس برجسته، دکتر اریک برن، برای بار اول مطرح شد و خیلی زود مورد استقبال جامعه‌ی روانشناسی قرار گرفت. دکتر برن این نظریه را در ارتباط با حل مشکلات احساسی و رفتاری مطرح کرد. این نظریه، با استفاده از نظریه‌های فروید، شگل گرفت. با توجه فروید به لایه‌های پنهان روان و ناخودآگاه انسان، کارکرد TA نیست بر اساس پرده پرداری از لایه‌های روانی و اتفاقات کودکی است.

کارکرد تحلیل رفتار متقابل چگونه است؟

طبق نظریه‌ی فروید و شاگردان و پیروانش، هر انسانی سه بخش درونی دارد. این سه بخش در فارسی به منِ کودک، منِ والد و منِ بالغ تقسیم می‌شوند. فروید و پیروانش، موفقیت‌های اجتماعی انسان را در گروی کارکرد صحیح من بالغ می‌دانستند. من (ایگو) در هر فردی، تعریف خود را دارد و با منِ دیگران متفاوت است. همچنین من (ایگو) پیوسته بین خودآگاه و ناخودآگاه فرد در حرکت است و جلوی بسیاری از رفتارها و حرف‌ها را می‌گیرد. به نوعی می‌توان گفت که فرد را سرکوب می‌کند.

برن بر اساس این نظریه، دکتر برن گفت: هر رابطه‌ای از مکامله آغاز می‌شود. یک نفر می‌گوید و دیگری پاسخ می‌دهد. اگر هر دو نفر با منِ بالغ خود با یکدیگر مکالمه و رفتار کنند، رابطه به شکل درست شکل می‌گیرد. اما اگر فردی با من (ایگو) متفاوت وارد مکالمه شود، رابطه دچار تضاد و قطع خواهد شد. طبق نظریه دکتر برن، ما قادریم با یادگیری و به کارگیری تحلیل رفتار متقابل، ایگوها را شناسایی کرده و تحلیل کنیم. در نتیجه، با انجام اقدامات درست، رفتار موثر نشان دهیم و رابطه را به سوی بهبود بکشانیم.

تحلیل رفتار متقابل برای چه کسانی مناسب است؟

همه‌ی ما در زندگی روزمره‌ی خود، در محیط‌های مختلف اجتماعی اعم از خانواده، محل کار، کوچه و خیابان، با مکامله و تعامل متقابل روبرو می‌شویم. بدون شک برای همه‌ی ما پیش آمده که در موقعیت‌های مختلف رابطه، واکنشی را نشان داده‌ایم که ناخوشایند بوده و بعد باعث آزار خودمان شده اس. اما اگر ما اصول تحلیل رفتار متقابل را بدانیم، قادر به انجام درست ری‌اکشن‌ها و مکالمه‌ها هستیم. پس می‌توان گفت، این مهارت یکی از مفیدترین و کاربردی‌ترین مهارت‌هاست.

تحلیل رفتار متقابل برای مدیران

وقتی مدیری، قادر به تحلیل رفتار کارکنان خود، در یک مجموعه باشد، بدون شک قادر است که مدیریت خود را بهبود ببخشد. از تنش و نارضایتی‌های دو طرفه جلوگیری کند. به همین دلیل، یکی از حوزه‌هایی که از نظریه‌ی دکتر برن استقبال کرد، حوزه‌های مختلف مدیریت بود. این مهارت برای تمامی مدیران و افراد علاقمند به مدیریت مفید است و عملکرد بهتری را رقم می‌زند.

تحلیل رفتار متقابل و زوج‌ها

بسیاری از اختلاف‌های خانوادگی و کشمش‌های زن و شوهری، به دلیل درک نادرست از رفتار طرف مقابل است. عدم وجود درک کافی و ورود به خط قرمزهای رابطه، می‌تواند از عوامل بزرگ برهم خوردن زندگی مشترک و بالا رفتن آمار طلاق در جامعه باشد. بنابراین می‌توان گفت، برای تمامی زوج‌ها مخصوصا زوج‌های جوان، لازم است که این مهارت را بیاموزند. اگر این آموختن پیش از شروع زندگی باشد و نقش پیشگیرانه ایفا کند، بدون شک مثمرثمرتر خواهد بود. همچنین برای زوج‌های که دچار اختلاف شده‌اند، کاربرد بهبود دهنده‌ی روابط و پیشگیری از به هم خوردن زندگی دارد.

تحلیل رفتار متقابل برای کسب و کار

بدون شک، با هر سمت شغلی که باشید، نیاز دارید که رفتار اطرافیان خود را بشناسید، تحلیل کنید و واکنش صحیح انجام دهید. این امر به موفقیت شما در محیط‌های کاری و ارتباط موثر سازنده بین شما، همکاران، ارباب رجوع‌ها و مشتریان کمک می‌کند.

به علاوه وقتی شما با درک متقابل، راهکار صحیح را مقابل دیگران داشته باشید، سرمایه‌ی اجتماعی به دست می‌آورید. سرمایه‌ی اجتماعی راهی است که در نهایت شما را به جایگاه برتر در اجتماع و کسب درآمد بیشتر می‌رساند.

گذراندن دوره‌ی تحلیل رفتار متقابل و دریافت مدرک، می‌توانید رزومه‌ی خود را قوی‌تر کنید. مخصوصا برای مدیران و کارکنان رشته‌های روانشناسی و مشاوره، علاقمندان به این رشته‌ها، این مدرک می‌تواند موقعیت شغلی بهتری رقم زده و امکان استخدام را بالاتر ببرد.

چرا دوره‌ی آموزشی تحلیل رفتار متقابل را در موسسه‌ی خرد بگذرانم؟

به پاسخِ سوال به تحلیل رفتار متقابل یعنی چیست؟ رسیدیم. اکنون می‌توانیم دوره‌ای مناسب را برای آموزش این مهارت انتخاب کنیم.

موسسه آموزش عالی خرد، سال‌ها تجربه‌ی موفق در حوزه‌های مختلف روانشناسی داشته و در این زمینه دوره‌های روانشناسی مختلفی را برگزار می‌کند. به همین دلیل اقدام به برگزاری دوره‌ی آموزشی تحلیل رفتار متقابل نیز کرده است.

دوره‌ آموزشی تحلیل رفتار متقابل موسسه خرد، با پانزده سرفصل استاندارد، در چهل ساعت به صورت حضوری و غیرحضوری برگزار می‌شود. به همین دلیل شما می‌توانید با توجه به وقت و فرصت خود این دوره را بگذرانید.

موسسه‌ی آموزش عالی خرد، برای این دوره و تمامی دوره‌های خود، مدرک معتبر وزارت علوم اعطا می‌کند که این مدرک قابل استعلام و ترجمه است. همچنین پشتیبانی گسترده دارد.

اگر مایلید در این دوره و یا سایر دوره‌های این موسسه به کسب مهارت بپردازید با مشاورین ما تماس بگیرید. آن‌ها شما را راهنمایی خواهند کرد:

09934770149- 02144202515

اولین امتیاز را ثبت کنید
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *