لیست مهارت های اجتماعی همراه با تعریف و مثال

قبول این واقعیت که انسان موجودی اجتماعی است کافی است تا به اهمیت مهارت های اجتماعی پی ببریم. در واقع مهارت های اجتماعی ابزاری قدرتمند است که برای برقراری ارتباط با دیگران و تعامل با آن ها به آن نیاز داریم. آشنایی با فهرست مهارت های اجتماعی به ما کمک می کند به ارزیابی آن ها در وجود خودمان بپردازیم و سعی کنیم آن ها را بهبود ببخشیم تا احساس بهتری در روابط شخصی، دوستانه، محیط کار و به طور کلی در اجتماع داشته باشیم. این مطلب را بخوانید و ببینید که در کدام مهارت اجتماعی قدرتمند هستید و کدام مهارت اجتماعی را باید تقویت کنید.

مهارت های اجتماعی (social skills) چیست؟

در تعریف مهارت های اجتماعی می توان گفت: به مهارتهایی که به شکلهای مختلف از جمله روشهای کلامی، غیر کلامی، دیداری و نوشتاری برای برقراری ارتباط با دیگران استفاده می شوند، “مهارت های اجتماعی” گفته می شود. به مهارتهای اجتماعی “مهارت روابط بین فردی” یا “مهارت های نرم” هم گفته می شود.

مهارتهای کلامی یعنی استفاده از زبان گفتاری، اما مهارت غیر کلامی به ارتباط غیر کلامی ما با دیگران که از طریق حالات چهره، تماس چشمی و زبان بدن صورت می گیرد اشاره می کند. موقع برقراری ارتباط و تعامل با دیگران، به نوعی از مهارتهای اجتماعیمان استفاده می کنیم. اگر این مهارتها قدرتمند و قوی باشند می توانیم در زندگی شخصی و شغلی خودمان روابط موفقی با دیگران برقرار کنیم.

مهارت های اجتماعی اهمیت زیادی دارند تا شما به عنوان عضوی از اجتماع در شرایط مختلف بهترین برخورد و عملکرد را داشته و در نهایت جایگاه اجتماعی خوبی داشته باشید. برخی مهارت های اجتماعی ذاتی هستند اما بسیاری از آن ها را می توان آموخت و تقویت کرد.

لیست مهارت های اجتماعی با تعریف و مثال

1- مهارت ارتباط کلامی

با اینکه اکثر افراد می توانند راحت حرف بزنند، اما حرف زدن با ماهرانه صحبت کردن فرق دارد. مهارتهای گفتاری طیف وسیعی دارند. اگر این مهارتها را بلد نباشید، ممکن است از نوع حرف زدنتان برداشت اشتباهی شود یا کلماتتان به وضوح شنیده و فهمیده نشوند. برای همین داشتن مهارت انتخاب صحیح کلمات و واضح صحبت کردن به شما در موقعیت های اجتماعی مختلف کمک زیادی می کند.

2- مهارت همکاری

لیست مهارت های اجتماعی: کار تیمی

بچه ها در حدود چهار و نیم سالگی با شرکت در بازیهای مشارکتی مهارت همکاری با دیگران را یاد می گیرند. از این سن به بعد ما یاد می گیریم که چطور برای رسیدن به اهدافمان با بقیه همکاری کنیم. مهارت همکاری یکی از ضروری ترین مهارتهای اجتماعی برای اکثر مشاغل دنیاست.

وقتی شما با یک تیم کار می کنید باید یاد بگیرید که چطور برای رسیدن به هدف مشترکتان با سایر اعضای تیم همکاری داشته باشید. این کار نیازمند کنار گذاشتن اختلافات، پیدا کردن نقاط مشترک و پذیرش استدلالهای دیگران است.

3- مهارت رهبری

مهارت رهبری یعنی توانایی مدیریت یک تیم یا چند نفر برای رسیدن به بالاترین حدی که پتانسلیش را دارند. این مهارت جزو مهارتهای اجتماعی پیشرفته است.

درباره ویژگیهای یک رهبر و مدیر خوب نظریات زیادی مطرح شده؛ اما به طور کلی می توان گفت رهبر خوب کسی است که از گروهش انتظار و توقع بالایی دارد، توانایی مدیریت پویایی شخصی و درونی خودش را دارد و با اطمینان تیم را به سمت اهداف مشترکش هدایتش می کند.

اغلب اوقات رهبران خوب کاریزماتیک هم هستند، یعنی جاذبه ای دارند که باعث می شود دیگران متقاعد به پیروی از آنها شوند. علاوه بر این، به نیازهای گروهشان هم توجه می کنند و می توانند در اعضای گروه انگیزه ایجاد نمایند.

مهارت رهبری معمولا در بزرگسالی به وجود می آید، یعنی زمانی که برای افراد این امکان فراهم می شود که نقشهای مدیریتی و نظارتی را در سازمانها به عهده بگیرند.

4- مهارت همدلی

لیست مهارت های اجتماعی: همدلی

مهارت همدلی یعنی توانایی درک و فهمیدن احساسات دیگران. این مهارت جزو مهارتهای اجتماعی بسیار خوب به حساب می آید چون باعث می شود در تعاملاتتان با دیگران به درک متقابل برسید. به عنوان مثال وقتی از مهارت همدلی برخوردار باشید موقع مواجهه با کسی که اشتباهی مرتکب شده با خودتان فکر می کنید که شما هم مثل او دچار اشتباهاتی شده اید و این احساس وحشتناک را تجربه کرده اید. به این ترتیب می توانید اوضاع را مدیریت کنید، اما اگر بی احساس باشید احتمالا واکنشتان به او تنبیه و تحقیر خواهد بود.

5- مهارت حل تعارض

حل تعارض یعنی توانایی پیدا کردن زمینه های مشترک یا راه حلی برای حل کردن اختلاف میان دو نفر. اختلافات و تعارضها به دلایلی مختلفی مثل کمبود منابع، تضاد در اهداف و یا اختلاف نظرهای ایدئولوژیک به وجود می آیند.

کسی که مهارت حل تعارض داشته باشد می تواند احساسات بد را کاهش بدهد و میانجیگری مثبتی بین دو نفر درگیر داشته باشد. مهارت حل تعارض به خصوص برای مشاغلی مثل معلمی، وکالت، درمانگری و کار در اداره پلیس و نقشهای مدیریتی مهارت مهمی محسوب می شود.

6- مهارت گوش دادن فعال و موثر

مهارت گوش دادن فعال یکی از مهارتهای اجتماعی اکتسابی است که می توان آن را یاد گرفت و تمرین کرد. این مهارت یعنی شما به طور آگاهانه و موثر به صحبتهای طرف مقابلتان گوش بدهید و روند صحبت کردن و گوش کردن را به یک فرایند ارتباطی دو نفره تبدیل کنید.

افرادی که از مهارت گوش دادن فعال و موثر برخوردارند هنگام تعامل با دیگران از روشهایی مثل تکان دادن سر، به کارگیری حالات چهره و حفظ تماس چشمی استفاده می کنند. علاوه بر این از نشانه های کلامی غیر تهاجمی مثل “بله” گفتن های گاه به گاه هم موقع گوش دادن به دیگران استفاده می کنند تا به گوینده نشان بدهند صحبتهای او را دنبال می کنند.

از طرف دیگر، وقتی صحبتهای گوینده تمام شد، شنوندگان فعال برای اینکه مطلب کاملا روشن شود از او سوالات باز می پرسند.

7- مهارت ارتباط غیر کلامی

شما حتی وقتی صحبت نمی کنید هم از طریق زبان بدن و حالات چهره تان سیگنال های زیادی به سمت دیگران می فرستید. وقتی کسی مهارت ارتباط غیر کلامی بالایی دارد موقع ورود به هر جایی ژست قوی و درستی به خودش می گیرد، با بقیه تماس چشمی برقرار می کند و محکم دستشان را می فشارد.

در طرف مقابل، فردی که مهارت ارتباط غیر کلامی اش ضعیف است با حالت بدنی نامناسب و خمیده وارد می شود، از ترس بقیه گوشه ای می ایستد و وقتی دیگران سمتش می آیند دستش را برای دست دادن با آنها دراز نمی کند.

لبخند زدن، لباس پوشیدن مناسب، حالتهای چهره و حتی اشاره کردن هم نمونه های دیگری از ارتباطات غیر کلامی هستند.

برای تقویت مهارت های اجتماعی غیرکلامی می توانید در دوره های زبان بدن شرکت کنید. برای شرکت در دوره زبان بدن موسسه خرد روی لینک زیر کلیک کنید:

8- مهارت شوخ طبعی

شوخ طبعی هم یکی دیگر از مهارتهای اجتماعی مهم و ضروری است که هم می تواند شرایط پر تنش را آرام کند و هم شخصیت شما دوست داشتنی تر جلوه بدهد. فقط یادتان باشد که هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد! درست همانطور که یک شوخی بجا و درست می تواند فضای خشک و رسمی را دوستانه کند، شوخی بد و نابجا نه تنها حس خوب و دوستانه ای منتقل نمی کند، بلکه حتی می تواند اعتبار شما را هم از بین ببرد.

شوخ طبعی تا زمان مهارت اجتماعی محسوب می شود که در جا و زمان مناسبی به کار گرفته شود. در این صورت شما را چند قدم به جلو خواهد برد. اما برعکس این اتفاق می تواند باعث عقبگرد شما شود.

9- مهارت انتقاد سازنده

بازخورد یا انتقاد سازنده بازخوردیست که مفید و صادقانه باشد، به نکاتی که می تواند باعث پیشرفت و بهبود شود اشاره کند و به هیچ عنوان تحقیرآمیز و ظالمانه نباشد. مهارت انتقاد سازنده می تواند شما را در مسیر موفقیت قرار بدهد. شما باید این مهارت را در خودتان تقویت کنید که بتوانید در مدرسه، محل کار و هر جای دیگری بازخوردی ارائه کنید که هم توهین آمیز نباشد و هم این حس را به طرف مقابل منتقل کند که شما به فکر پیشرفتش هستید. این کار در درازمدت به حفظ روابط اجتماعی شما کمک می کند.

همانطور که در مسیر مدیریت و رهبری به جلو می روید به جایی می رسید که یاد می گیرید مرتبا انتقادها و بازخوردهای سازنده ارائه کنید. برای اینکه به مدیر و رهبر قابل اعتماد و مورد احترامی تبدیل شوید باید یاد بگیرید بازخوردتان را به نحوی ارائه کنید که طرف مقابلتان هم بفهمد انتظار شما از او بالاتر است و هم توجه و انتقادتان به او مثبت و سازنده است.

10- مهارت منتظر نوبت ماندن

لیست مهارت های اجتماعی: رعایت نوبت

در برخی کشورها مثل انگلیس، رعایت نوبت و انتظار برای رسیدن نوبت اهمیت خیلی زیادی دارد. در چنین جوامعی بر هم زدن نوبت یک نوع تابو اجتماعی محسوب می شود. این مهارت بخش اساسی و مهمی از آگاهی اجتماعی به حساب می آید. وقتی در صف اتوبوس یا صف خرید بلیط می ایستید، در مطب پزشک هستید و یا در کافه و رستوران منتظر سفارش دادنید، باید به نوبت دیگران احترام بگذارید و منتظر بمانید تا نوبت خودتان شود.

11- مهارت آداب معاشرت

یکی از مهمترین مهارتهای اجتماعی، اخلاق پسندیده است. بدون آداب معاشرت درست و صحیح شما در اجتماع و حتی مصاحبه های شغلی پذیرفته نمی شوید. اما یادتان باشد که آداب معاشرت و رفتار صحیح در هر جامعه ای با دیگری فرق می کند. مثلا در بعضی کشورها باقی گذاشتن کمی از غذا در بشقاب نشانه بدی نیست و این را می رساند که شما به قدر کافی سیر شده اید؛ اما در کشورهای دیگر این کار زشت و ناپسند به حساب می آید.

بنابراین آداب معاشرت صحیح به فرهنگ جامعه بستگی دارد و باید متناسب با آن یاد گرفته شود.

12- مهارت سازش

یادگیری مهارت سازش جلوی خیلی از مشاجرات و درگیری های احتمالی را می گیرد و به شما در رسیدن به اهدافتان کمک می کند. برخورداری از این مهارت به خصوص در کسب و کار خیلی مهم است. فرض کنید فروشنده هستید و می خواهید جنسی را بفروشید. اگر مهارت سازش نداشته باشید نمی توانید به قیمت توافقی دست پیدا کنید و قرارداد کاری ببندید یا جنستان را بفروشید.

برای اینکه به توافق و مصالحه مشترک برسید ممکن است لازم باشد کالاهایتان را با قیمت کمتری به فروش برسانید، اما در مقابل طرف دیگر هم موافقت می کند که اجناس بیشتری از شما بخرد.

به جز این، سازش در کارهای گروهی مثل وقتی که در یک گروه یا یک تیم دانشگاهی کار می کنید هم ضروری و مهم است. گاهی اوقات همه روی یک چیز موافقت نمی کنند و اینطور وقتهاست که مهارت سازش به کارتان می آید.

اما این را هم باید بدانید که سازش فقط به معنی گذشت و مصالحه کردن نیست، بلکه باید با خودش راه حل خلاقانه هم داشته باشد تا در نهایت همه از نتیجه راضی باشند. در این مواقع ممکن است از چیزی کوتاه بیایید تا به چیز بهتری برسید.

13- مهارت صحبت در جمع

لیست مهارت های اجتماعی: صحبت در جمع

کسانی که مهارت صحبت در جمع بالایی دارند اغلب اوقات به مدیریت و رهبری می رسند، و برعکس، افرادی که فاقد این مهارت اجتماعی هستند پیشرفت کندی خواهند داشت. در طول تاریخ چهره های زیادی مثل وینستون چرچیل، باراک اوباما و ولادیمیر زلنسکی از مهارت سخنوری خودشان برای جلب نظر مردم استفاده کرده اند.

کسی که سخنور خوبیست با لحن و سرعت صدای مناسبش مردم را وادار به گوش کردن به حرفهایش می کند. این افراد از داستانهای جذاب و همینطور ترکیب جدیت و طنز استفاده می کنند تا بتوانند توجه دیگران را به خودشان معطوف نگه دارند.

14- مهارت انتقاد پذیری

یکی از مهارتهای اجتماعی مهم که باید از دوران کودکی پرورش داده شود مهارت دریافت مهربانانه و صحیح بازخوردها و انتقادهای سازنده دیگران است. ما در تمام طول زندگیمان به این مهارت نیاز پیدا می کنیم. شنیدن انتقاد سخت است، چون اغلب اوقات به نقطه ضعفها و آسیب پذیریهای ما اشاره می کند؛ اما یادتان باشد انتقاد پذیری برای بازسازی شخصیت بسیار اهمیت دارد.

اگر بتوانید به نقد دیگران واکنش سپاسگزارانه نشان بدهید و برای شنیدن چیزهایی که باعث پیشرفت و موفقیتتان می شوند آماده باشید، شنیدن آنها هم برایتان راحتتر می شود. به این ترتیب به جای اینکه از انتقاد دیگران رنجیده خاطر شوید، شروع به بازسازی شخصیت خودتان می کنید.

15- مهارت به اشتراک گذاری منابع

بچه ها از سن 4 تا 7 سالگی یاد می گیرند چیزهایی که دارند را با بقیه قسمت کنند. قبل از این سنین، کودکان خودخواه هستند و همه چیز را فقط برای خودشان می خواهند. همزمان با بزرگتر شدن، مهارت به اشتراک گذاری منابع هم اهمیت بیشتری پیدا می کند، چون متوجه می شویم این کار برای هر دو طرف سودمند است. تقسیم منابع با دیگران هم باعث تشویق متقابل می شود و هم منابع ما را در مقایسه با وقتی تنها و مستقل کار می کنیم افزایش می دهد.

16- مهارت پیدا کردن علایق مشترک

یافتن علاقمندی های مشترک باعث شکستن یخ روابط و ایجاد صمیمیت بیشتر در مکالمات می شود. شما خیلی راحت می توانید با به اشتراک گذاشتن تجربیات، افکار و ایده هایتان در مورد موضوعات مختلف، گفتگوهایتان را دوستانه تر کنید. علاوه بر این، منافع مشترک بین دو نفر می تواند منجر به همکاری بیشتر و بهتر بین آنها هم بشود.

17- مهارت دوستی صادقانه

اغلب اوقات دوستیها به دنبال منافع مشترک شکل می گیرند. به عنوان مثال، ما در مدرسه با همسن و سالانمان دوست می شویم، چون تجربیات و حرفهایتان را در کلاس با آنها به اشتراک می گذاریم. همزمان با بزرگتر شدنمان دامنه این دوستیها به محل کارمان هم کشیده می شود. علاقمندیها و سرگرمیهای مشترک ما با بقیه باعث به وجود آمدن دوستیهای مختلف می شود.

17- مهارت تقاضای کمک

لیست مهارت های اجتماعی درخواست کمک از دیگران

کمک خواستن هم یکی دیگر از مهارتهای اجتماعیست که خیلی از بزرگسالان هنوز با آن مشکل دارند. دلیل این اتفاق می تواند اضطراب و ترس و این فکر باشد که کمک خواستن نشانه ضعف است. اما باید این را دانست که کمک خواستن فواید زیادی دارد که باعث شده این کار به یک مهارت اجتماعی مهم تبدیل شود. آگاهی از نحوه کمک خواستن هم درست به همان اندازه تقاضای کمک مهم است.

درخواست کمک باید بعد از تلاش خود فرد برای رسیدن به راه حل مشکل انجام شود. به عنوان مثال، وقتی معلم تکلیفی به دانش آموز می دهد، او باید خودش به طور مستقل تحقیق و تلاش کند و طوفان فکری داشته باشد و بعد در صورت نیاز تقاضای کمک کند. بنابراین فقط کمک خواستن مهم نیست، بلکه باید استراتژی چگونه و چه زمانی کمک خواستن را هم بلد باشید.

18- مهارت آداب معاشرت در محیط مجازی

عصر دیجیتال خواه ناخواه ما را به سمت روابط مجازی و گفتگوهای آنلاین برده است. برای همین دانستن آداب معاشرت در فضای مجازی از همیشه اهمیت بیشتری پیدا کرده است. اگر معلم هستید حتما باید نحوه کار با ایمیل و برنامه های آموزش آنلاین را بلد باشید. علاوه بر این، دانستن نحوه کار با رسانه های اجتماعی، تسلط روی مباحثی که به صورت آنلاین گفته می شوند، کنترل بداهه گویی ها و مدیریت صحبتهایی که ناگهانی مطرح می شوند نیز ضروری است.

19- مهارت متقاعدسازی

متقاعدسازی جزو مهارتهای اجتماعی پیشرفته به حساب می آید که بیشتر در مشاغل مربوط به فروش به کار می آید. این مهارت به معنای توانایی متقاعد کردن دیگران از طریق بحث و استدلال و تحت تاثیر قرار دادن احساسات آنها در جهت رسیدن به هدف است. مهارت متقاعدسازی را در مناظرات به خوبی می توان دید. در این شرایط دو نفر از دو جبهه مخالف با هم به بحث می نشینند و هر کدامشان این فرصت را دارد که مواضعش را توضیح بدهد. در مناظره شما برای متقاعد کردن دیگران دیدگاه خودتان را چارچوب بندی کرده، شواهد مورد نظرتان را ارائه و سعیتان را می کنید که نظر دیگران را به سمت خودتان جلب کنید.

تیم های مناظره مدارس یکی از بهترین ابزارها برای پرورش مهارت متقاعدسازی از طریق ارتباط کلامی در بچه ها هستند.

اگر می خواهید مهارت متقاعدسازی را در خود تقویت کنید، برای شرکت در دوره آموزشی متقاعدسازی موسسه خرد روی لینک زیر کلیک کنید.

20- مهارت واگذاری اختیار

مهارت تفویض یا همان واگذاری اختیار یعنی توانایی توزیع وظایف بین اعضای گروه برای تکمیل بهتر و موثرتر یک پروژه. اگر مدیر یا رهبر یک گروه هستید می توانید نقشهایی مثل «محقق»، «نویسنده» یا «متخصص فناوری اطلاعات» را بین اعضای گروه پخش کنید تا هر کسی وظیفه خاصی برای انجام دادن داشته باشد.
رهبر و مدیر یک گروه باید برای تفویض اختیارات بین اعضا به خوبی فکر کند و بهترین تصمیمها را بگیرد. شما باید هر وظیفه را به مناسبترین و بهترین شخص واگذار کنید تا بهترین نتیجه را از اعضای گروه بگیرید.

21- مهارت آگاهی اجتماعی

اگاهی اجتماعی یعنی آگاه بودن از نشانه های زمینه ای ظریف و ضمنی در شرایط و موقعیتهای اجتماعی مختلف. به عنوان مثال، دانستن اینکه چه زمانی باید یک محل را ترک کنید نوعی مهارت آگاهی اجتماعی به حساب می آید. اگر به شام دعوت شده اید و بعد از صرف غذا میزبان شروع به تمیز کاری می کند و خسته به نظر می رسد، یعنی شما باید به منزلتان برگردید.
شناخت مکان هم یکی دیگر از مهارتهای آگاهی اجتماعی است. اگر در مجلسی رسمی هستید باید موقعیت را درک کرده و از شوخی نابجا بپرهیزید. سومین مورد از مهارتهای آگاهی اجتماعی فهمیدن احساسات دیگر است. اگاهی اجتماعی باعث می شود شما بتوانید احساسات دیگران را بدون اینکه آن را بیان کنند بفهمید؛ مثلا متوجه شوید که کسی غمگین یا مضطرب است. وقتی این موارد را متوجه باشید می دانید چطور باید با دیگران رفتار محترمانه و مناسبی داشته باشید.

22- مهارت مدارا

مدارا به طور کلی یعنی تحمل کردن رفتارها و فرهنگهای دیگران. به بیان ساده تر، مدارا کردن یعنی پذیرفتن افرادی که با شما تناسبی ندارند، مخالفتان هستند یا مطابق میل شما عمل نمی کنند. وقتی کسی را می بینید که از نظر مذهب یا فرهنگ شبیه شما نیست، مهارت مدارا باعث می شود همچنان رفتار مودبانه و تعامل محترمانه ای با او داشته باشید.
علاوه بر این، احتمالا در محیط کارتان با کسانی مواجه می شوید که عملکرد یا نظرات متفاوتی با شما دارند. در این شرایط به جای بی ادبی، تصمیم بگیرید که با نظراتشان مدارا کنید و این حق را به آنها بدهید که هر کسی می تواند دیدگاه و نگرش خودش را داشته باشد.

23- مهارت توافق پذیری

توافق پذیری یا همدلی به توانایی و علاقه افراد برای شرکت در گفتگوهای مدنی و مودبانه که به دور از بحث و جنجال هستند اشاره می کند. افرادی که مهارت توافق پذیری بالایی دارند وقتی مشاجره ای پیش می آید، بدون توهین به دیگران و مودبانه حرفشان می زنند و از اعتقادات و مواضع خودشان دفاع می کنند.

در طرف مقابل، کسی که مهارت توافق پذیری پایینی دارد در چنین شرایطی مرتب از «نه»، «مخالفم» یا «این حرف اشتباهه» استفاده می کند. یکی از روشهای تقویت مهارت توافق پذیری در خودتان این است که جملات را به شکل مثبتی ادا کنید؛ مثلا به جای گفتن «من مخالفم» بگویید: «نظر جالبیه. چطوری به این نتیجه رسیدی؟». به این ترتیب گفتگو بدون ایجاد تنش ادامه پیدا می کند.

24- مهارت صبر کردن

صبور بودن یکی از آن مهارتهای اجتماعی مهمیست که به خصوص در مشاغلی که با دیگران سر و کار دارد مثل معلمی، اهمیت زیادی پیدا می کند. معلمها باید صبور و بردبار باشند چون قرار است چیزهایی به دانش آموزانشان یاد بدهند که آنها قبلا درباره شان هیچ چیزی نمی دانستند. پس باید با صبر و شکیبایی جلو بروند تا دانش آموزان به درک و فهم رضایتبخش از مفاهیم برسند.

لیست مهارت های اجتماعی مخصوص کودکان

لیست مهارت های اجتماعی برای کودکان
  • بازی در کنار هم (بازی موازی)
  • بازی مشترک یا گروهی (بازی مشارکتی)
  • مشاهده کردن دیگران
  • منتظر نوبت ماندن
  • تقاضای مودبانه
  • رد کردن مودبانه درخواست دیگران
  • خویشتن داری
  • رعایت حریم شخصی
  • احترام به اموال شخصی
  • کنترل صدای درون
  • پیروی از قوانین
  • تحسین کردن
  • سلام کردن به غریبه ها
  • برقراری ارتباط با احساسات
  • ارتباط غیر کلامی
  • انتخاب کردن
  • قدردانی کردن
  • برقراری تماس چشمی

مهارت های اجتماعی مخصوص دانش آموزان

  • کار در جهت اهداف مشترک
  • همکاری
  • آداب معاشرت
  • احترام به بزرگترها
  • آداب معاشرت در فضای مجازی
  • آگاهی از زمان توقف و ایستادن
  • گوش دادن فعال
  • پوشیدن لباس مناسب مدرسه
  • تمرین صبر کردن
  • سازماندهی یک تیم
  • مشارکت کردن
  • مذاکره با همسالان
  • ارتباط با همسالان
  • پرسیدن سوالات جذاب
  • داوطلب شدن برای شرکت در کارها
  • صحبت کردن در جمع
  • انتخاب کلمات مناسب در موقعیتهای مختلف
  • سازش و مصالحه
  • پذیرش انتقادهای سازنده
  • دلداری دادن به دیگران

فهرست مهارت های اجتماعی مخصوص نوجوانان

  • توافق پذیری
  • بازیکن یک تیم بودن
  • همدردی با همسن و سالان
  • ایفای نقش مکمل و حمایتی
  • رفتار جامعه پسند
  • رها کردن
  • طنز و شوخی مناسب با موقعیت
  • قبول حکم داور
  • با تواضع دست دادن
  • باشکوه پیروزی گرفتن
  • بدی را با خوبی جواب دادن
  • زبان به دهن گرفتن و گوش کردن
  • غلبه بر خود محوری
  • تشویق کردن
  • رعایت هنجارهای اجتماعی
  • درک علائم و نشانه های اجتماعی
  • آگاهی اجتماعی
  • پیشنهاد دادن

لیست مهارت های اجتماعی مخصوص بزرگسالان

  • هدایت گری
  • مربیگری
  • مثال زدن
  • مدلسازی رفتارها
  • تدریس
  • حل تعارض
  • تنش زدایی
  • صحبت در جمع
  • مدارا و تحمل
  • حمایت و حفاظت از ضعیفان
  • موضع گیری
  • متقاعدسازی
  • گروه و تیم ساختن
  • نوع دوستی
  • آشنا شدن با غریبه ها
  • مشارکت دادن دیگران در کارها

فواید مهارت های اجتماعی

مهارت های اجتماعی قوی و پرورش یافته مزایای زیادی در زندگی شخصی و شغلی شما خواهند داشت. قوی کردن مهارت های اجتماعی باعث می شود تا:

  • روابط بهتر و بیشتری داشته باشید.
  • از پس شرایط و موقعیت های اجتماعی سخت با موفقیت برمی آیید.
  • فرصت های شغلی خوبی پیش رویتان گذاشته می شود.
  • احساس شادابی بیشتری داشته باشید.
  • علاوه بر این، برخورداری از مهارتهای اجتماعی قوی در زندگی شغلیتان هم این امکان را به شما می دهد که:
  • با برقراری ارتباط با افرادی از حوزه های مختلف، ایده‌ ها، اطلاعات، تکنیک ها و دیدگاهای مختلفی فرا بگیرید.
  • وظایفتان را به خوبی انجام بدهید و با بقیه برای رسیدن به اهداف مشترکتان همکاری کنید.
  • در شرایط سخت و دشوار از همدیگر حمایت متقابل کنید.
  • روابطتان را گسترش بدهید تا فرصتهای شغلی بیشتری پیدا کنید.
  • بازخورد و ارجاعات شخصی دریافت کنید.
  • محیط کار را دلنشین تر و دوست داشتنی تر کنید.

جمع بندی

مهارتهای اجتماعی با مجموعه ای از سایر مهارت های مهم و ضروری برای دانش‌آموزان و کارمندان موفق همپوشانی دارند. به عنوان مثال، شما علاوه بر مهارت های اجتماعی گفته شده باید مهارت های سازمانی، مهارت های رهبری، مهارت های ارتباطی و مهارت های دیجیتالی را هم یاد بگیرید تا در نهایت همه این مهارتها در کنار هم، از شما یک فرد موفق در زندگی شخصی، اجتماعی و شغلی بسازند.

مهارت های اجتماعی به شما کمک می کنند تا روابط موثرتر و کارآمدتری داشته باشید و شما را به سمت برقراری، حفظ و رشد روابط سالم با همکاران، مشتریان و مخاطبان جدید می برند. فرقی نمی کند در چه موقعیت و شغلی باشید یا چه میزان تجربه داشته باشید؛ در هر صورت این مهارتها برای بهبود زندگی شما ضروری هستند.

مقاله پیشنهادی: چگونه مهارت های اجتماعی خود را افزایش دهیم

اولین امتیاز را ثبت کنید
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *