مهارت های لازم برای شغل حسابداری؛ چگونه یک حسابدار موفق شویم؟

مهارت های لازم برای شغل حسابداری ممکن است آنچه شما تصور می کنید، نباشد. گرچه دانش و علم حسابداری حرف اول را می زند، اما اگر می خواهید به یک حسابدار موفق تبدیل شوید و خود را متمایز کنید، به مهارت های بیشتری نیاز دارید. مهارت هایی مانند ارتباطات و سازماندهی. یک حسابدار حرفه ‎ای ویژگی‎ هایی دارد که آنها را از بقیه متمایز میکند و در جایگاه بهتری نسبت به دیگر حسابداران قرار می‏‎گیرد.

این ویژگی‎های بسیار مهم و ارزشمند، وسیله پیشرفت در شغل حسابداری است اما این نکته ها آنچنان سری نیستند  که نتوان آن ها را یافت و و نه آن چنان پیچیده هستند که نتوانیداز آن استفاده کنید. به منظور آشنایی با مهارت های لازم برای شغل حسابداری ادامه مطلب را بخوانید. در این مقاله، ما شغل حسابداری و مهارت های مورد نیاز آن را توضیح می دهیم.

وظیفه یک حسابدار چیست؟

قبل از اینکه به موضوع مهارت های لازم برای حسابداری بپردازیم بهتر است بدانیم حسابداران دقیقا چه وظایفی دارند. حسابداران سوابق مالی را تفسیر و مدیریت می کنند. آن ها برای صنایع مختلف و کارفرمایان متفاوت ازجمله شرکت ها و کارفرمایان بزرگ کار می کنند. چندین تخصص در رشته حسابداری وجود دارد:

  • مدیریت: حسابداران این حوزه با سازمان ها در تجزیه و تحلیل هزینه ها و بودجه ها برای بهبود سلامت مالی کار می کنند.
  • مالی: حسابداران مالی بر عملیات مالی مانند پرداخت حقوق و دستمزدها و مالیات ها برای حفظ مسئولیت پاسخگویی نظارت دارند.
  • مالیات: حسابداران مالیات به مشتریان خود در تکمیل و ارسال فرم های مالیاتی کمک می کنند.

وظایف خاص حسابداران ممکن است بر اساس فاکتورهای مختلف ازجمله تخصص آن ها، صنعتی که در آن کار می کنند و کارفرما متفاوت باشد. با این وجود، مسئولیت های مشترک همه آن ها عبارت است از:

  • بررسی گزارش های مالی مانند ترازنامه، فرم های مالیاتی و صورتحساب درآمد،
  • اطمینان از صحت اسناد فوق و مطابقت آن ها با قوانین و استانداردهای صنعت،
  • گزارش وضعیت مالی و ارائه توصیه هایی بر اساس یافته ها،
  • نگهداری از سوابق تراکنش های مالی،
  • نظارت بر مالیات و اطمینان از این که بر طبق مقررات است،
  • ارائه مشاوره مالی مانند چگونگی کم کردن هزینه ها و به حداکثر رساندن درآمد،
  • تهیه و ارائه گزارش های مالی.

مهارت های فنی مورد نیاز برای یک حسابدار

مهارت های لازم برای حسابداری

کارفرمایان به دنبال حسابدارانی می گردند که به آن ها در پیشرفت کسب و کارشان و برآورده کردن نیازهای مشتریان کمک کنند. به عنوان یک حسابدار آینده نگر، باید بر مهارت های فنی اصلی حسابداری تسلط داشته باشید. هر حسابدار، حسابرس و تحلیلگر مالی باید از آخرین ترندهای این زمینه مطلع باشد، ازجمله نحوه تاثیرگذاری رایانش ابری و تکنولوژی های بلاکچین بر حسابداری.

استفاده از نرم افزارهای حسابداری

تسلط بر جنبه های مختلف نرم افزارهای حسابداری برای آینده شما به عنوان یک حسابدار ضروری است. پیشرفت های تکنولوژیکی موجب ایجاد تغییراتی در این زمینه می شوند. علاوه بر کاربرگ های اکسل و Google Suite، شما باید با اتوماسیون فرآیند، هوش مصنوعی و نرم افزار مدلسازی مالی آشنا باشید.

هر شرکت و سازمان حسابداری اولویت های نرم افزاری خاص خود را دارد. بنابراین، کدام یک را باید یاد بگیرید؟

تهیه و گزارش صورتحساب های مالی

صورتحساب های مالی بخش جدایی ناپذیر شرکت های حسابداری و کسب و کارها هستند. دانستن چگونگی تهیه و گزارش صورتحساب های مالی برای تبدیل شدن به یک حسابدار حیاتی است. یکی از مسئولیت های روزمره یک حسابدار شامل ایجاد، ردیابی و گزارش ترازنامه ها، صورتحساب های درآمد و صورت جریان نقدی می شود.

به منظور تهیه یک صورتحساب مالی، باید در انجام تجزیه و تحلیل دقیق و ارزیابی سلامت و آسیب پذیری مالی مشتریان مهارت داشته باشید. گزارش صورتحساب های مالی نیازمند مجموعه ای خاص از مهارت هاست. بهترین گزارش های مالی با داده های پیچیده در ارتباط هستند به گونه ای که برای تمام سهامداران قابل درک باشند.

آشنایی با نرم افزار اکسل

همچنان اکسل یکی از ارزشمندترین نرم افزارها برای حسابداران است. قبل از این که حرفه خود به عنوان یک حسابدار را شروع کنید، باید نحوه استفاده از اکسل در سازماندهی و دستکاری داده ها را یاد بگیرید. اگر نحوه استفاده از یک کاربرگ در اکسل را ندانید، باید کمی زمان برای تمرین آن اختصاص دهید. همچنین می توانید در دوره های آنلاین شرکت کنید تا اطمینان حاصل کنید که قبل از درخواست برای شغل یا برنامه تحصیلات تکمیلی، تسلط کامل بر آن دارید.

برای شرکت در دوره آموزش اکسل موسسه خرد و دریافت مدرک معتبر از وزارت علوم روی لینک زیر کلیک کنید:

تعیین اولویت در انجام امور حسابداری

یکی از ویژگی‎ های حسابداران حرفه ‎ای، تعیین اولویت جهت انجام کار حسابداری و ثبت اسناد، مبلغ اسناد می باشد. از نظر آنان ثبت و بایگانی یک رسید بانکی یکصد میلیون ریالی بسیار با الویت تر از ثبت یک هزینه تنخواه یک میلیون ریالی می باشد. به همین ترتیب ثبت هزینه حقوق ماهانه بسیار مهمتر از ثبت هزینه چند هزار تومانی است.

پشتیبان گیری از اطلاعات

یک حسابدار موفق  قبل از انجام هر فعالیتی در نرم افزار های حسابداری از قبیل حذف سند، ابطال سند، ویرایش اسناد، انتقال نرم افزار حسابداری به کامپیوتر جدید، بعد از اتمام ثبت های روزانه، بستن حساب ها در پایان دوره و به طور کلی هر نوع تغییری که خارج از روال عادی ثبت های روزانه می باشد حتما و بدون استثنی از اطلاعات نرم ‎افزار حسابداری پشتیبان تهیه می‎کند تا در صورت بروز مشکل، به اطلاعات قبلی دسترسی داشته باشد.

همچنین فایل پشتیبان اطلاعات خود را در چند جای مختلف نگهداری می‎کند تا در صورت بروز مشکل برای یکی از آنها، به سایر فایل ها دسترسی داشته وجود داشته باشد. چون ارزشمند ترین دارایی در دنیای امروز فقط و فقط اطلاعات است و باید به صورت مرتب و دوره ای از اطلاعات تولید شده نسخه پشتیبان تهیه شود.

تسلط بر اصول نامه نگاری

یک حسابدارموفق و حرفه ای باید توانایی لازم و کافی جهت نگارش انواع نامه های اداری را داشته باشد به عنوان مثال متن نامه ارسالی جهت سازمان امور مالیاتی و سازمان تامین اجتماعی یا نامه به مدیر عامل تفاوت های زیادی دارند که باید در نظر گرفته شود.

مهارت های ریاضیاتی

مهارت های مورد نیاز حسابداری

مهارت های ریاضیاتی به مهارت های شامل استفاده و کاربرد داده های عددی اشاره دارد. عملیات ریاضی مانند جمع، تفریق، ضرب و تقسیم از مهارت های اساسی هستند که در انجام وظایف اصلی یک حسابدار شامل تحلیل و تفسیر اعداد و ارقام مالی به کار گرفته می شوند. سایر مهارت های ریاضیاتی شامل دانش بودجه بندی، درک ترندها و تجزیه و تحلیل اعداد برای بینش دقیق تر است.

مهارت های نرم لازم برای یک حسابدار موفق

هر فردی می تواند مهارت های فنی مرتبط با یک حسابدار موفق را بیاموزد. با این وجود، آنچه یادگیری آن کمی دشوارتر است، مهارت های نرم می باشد. ایجاد روابط کاری قوی با همکاران، همتایان و مشتریان به اندازه توانایی انجام تجزیه و تحلیل های پیچیده مالی مهم است.

مهارت های نرم شما را از سایر افراد در بازار حسابداری متمایز می کنند.

ارتباطات

ارتباطات موثر در تمام نقش های یک کسب و کار ازجمله حسابدار نقش مهمی دارد. ممکن است به نظر برسد که حسابدار کسی است که تمام وقت به صفحه کامپیوتر و مجموعه ای از داده ها خیره شده است، اما در واقع این شغل شامل چیزهایی فراتر از این هاست.

حسابداران زمان زیادی را در جلسه با مشتریان، سهامداران و همکاران خود سپری می کنند. آن ها اغلب باید در مورد مسائل مالی با هم صحبت کنند. همچنین، امکان همکاری حسابداران با هم در شرکت ها و کسب و کارهای بزرگ با نیازهای حسابداری خاص وجود دارد. 

مهارت های ارتباطی خاص برای پیشرفت در حرفه حسابداری ضروری هستند. مدیران حسابداری بیشتر زمان خود را در برقراری ارتباط با گزارش های مستقیم، کنترلرها، مدیران مالی و همکاران از دپارتمان های دیگر که با اصطلاحات حسابداری کمتر آشنا هستند، سپری می کنند.

مدیریت زمان و سازماندهی

سازماندهی دقیق و مدیریت زمان موثر دو مهارت نرم مورد نیاز برای تبدیل شدن به یک حسابدار موفق هستند. در ماه های اوایل سال که با عنوان فصل مالیاتی شناخته می شود، حجم کاری حسابداران افزایش می یابد. همانطور که با کاربرگ ها، مشتریان و گزارش های مختلف سروکار دارید، باید زمان را مدیریت کنید و از مهلت های مالیاتی و گزارش ها اطلاع داشته باشید.

در دنیای حسابداری، پیامدهایی برای عدم ارائه به موقع یا تهیه صورتحساب های مالی دقیق وجود دارد. حفظ خودآگاهی و نظم و انضباط برای انجام بقیه کارها بسیار مهم است.

به روز بودن اطلاعات

یکی از مهمترین مواردی که یک حسابدار حرفه ‎ای باید انجام ‎دهد مطالعه و به روز کردن اطلاعات درباره رشته حسابداری و موارد مرتبط به آن مثل مسائل مالی، مالیات ، بیمه و … است. شما هرچقدر اطلاعات مالی بیشتری داشته باشید بهتر میتوانید خود را به عنوان یک حسابدار موفق، آگاه و توانمند معرفی کنید و به همان نسبت از درآمد بیشتر و جایگاه بهتری برخوردار شوید. منبع مطالعاتی شما می توانند کتاب، روزنامه، فیلم های آموزشی ، اینترنت و … باشد. با توجه به تغییرات زیادی که در زمینه اطلاعات اتفاق می افتد این مورد روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می کند و هیچ منبعی را تا جایی که میتوانید از دست ندهید.

دانش تجاری

دانستن نحوه عملکرد کسب و کارها، به خصوص نگرانی های مالی به شما به عنوان یک حسابدار اجازه می دهد تا زمینه داده های مالی را درک کنید. این درک می تواند به حسابداران در بهبود دقت تفسیرهای خود از سلامت مالی یک کارفرما کمک کند.

تجزیه و تحلیل داده

تجزیه و تحلیل داده به توانایی به دست آوردن بینش از داده ها اشاره دارد. این مهارت به طور مستقیم بر توانایی حسابدار در تهیه گزارش های مالی کارآمد و نیز تفسیر داده های خام قبل از استخراج معنی و مفهوم آن ها تاثیر می گذارد. به عبارت دیگر، مهارت های تجزیه و تحلیل دقیق به حسابداران اجازه می دهد صحت داده های مالی را به طور دقیق بررسی کنند.

تفکر انتقادی

مهارت های حسابداری فراتر از مرتب سازی اعداد و تکیه بر فرآیندهای خودکار برای ایجاد صورتحساب های مالی هستند. به منظور موفقیت به عنوان یک حسابدار، به مهارت های تفکر انتقادی قوی نیاز دارید. مشکلات اخلاقی، خطا در گزارش دهی و عدم وجود تراز مالی در کاربرگ ها به تفکر و بررسی دقیق نیاز دارند تا بهترین راه حل انتخاب شود.

حسابداران باید رویکرد فعالانه ای را برای پیش بینی و ارزیابی ریسک انجام دهند. اعداد و ارقام به تنهایی کافی نیستند، حسابداران باید داستان های نهفته در هر یک از آن ها را کشف کنند.

حل مسئله

پیشرفت های تکنولوژیکی به معنی از بین رفتن نیاز حسابداران به پیش بینی ترندها و امور مالی نیست. مهارت حل مسئله و تصمیم گیری حل مسئله همچنان یکی از مهارت های کلیدی مورد نیاز برای هر حسابداری به شمار می آید. به یاد داشته باشید که کارفرمایان به دنبال ربات هایی برای تجزیه و تحلیل رشته هایی از داده و اعداد نیستند. بلکه، آن ها به دنبال افرادی می گردند که مهارت حل مسئله خلاقانه را دارند تا نیازها را شناسایی کرده و روش های نوآورانه ای برای پیشبرد سازمان ارائه دهند.

توجه دقیق به جزئیات

حسابداری به عنوان یک زمینه به شدت منظم، نیاز به توجه دقیق به جزئیات دارد. وقتی مسئولیت امور مالی فرد دیگری را بر عهده دارید، احتمال خطا باید بسیار پایین باشد. حسابداران باید از اصول حسابداری پذیرفته شده پیروی کنند و از قوانین و مقررات خاص هر صنعت مطلع باشند. نگاه دقیق به بی نظمی ها و خطاها، یک مهارت ضروری برای هر حسابداری است.

سازماندهی

یک روز کاری معمول برای یک حسابدار شامل وظایف متعددی است که بسیاری از آن ها حجم قابل توجهی کاغذبازی را شامل می شوند. بنابراین، حسابداران باید مدارک را منظم نگه دارند، کارهای خود را اولویت بندی کنند و بر اساس ساختاری کار کنند که به پایان رسیدن به موقع کارها را تسهیل می کند. این مهارت به طور خاص اهمیت دارد زیرا گزارش به موقع سوابق مالی می تواند از جریمه های دولت و نهادهای نظارتی جلوگیری کند.

رهبری

طبق گفته فدراسیون بین المللی حسابداران، مهارت های رهبری برای یک حسابدار اهمیت ویژه ای دارند. این مهارت ها به طور خاص در کمک به سازمان ها در مسیریابی در دنیای تجارت پیچیده امروزی اهمیت زیادی دارند. در حسابداری، مهارت های رهبری می توانند ازطریق تفکر استراتژیک، برنامه ریزی بلندمدت و حل مسئله نشان داده شوند. بهترین حسابداران در تجارت معمولا به دلیل بینش خود به موفقیت رسیده اند؛ توانایی تصمیم گیری منطقی با چشم اندازی از خلاقیت.

یادگیری مستمر

حسابداری مانند بیشتر مشاغل دیگر در این حوزه، همواره در حال تغییر است. فرقی نمی کند که سیاست های دولت، کدهای مالیاتی، به روزرسانی تکنولوژی یا تکامل روش های محیط کار باشد، واقعیت این است که تغییر اجتناب ناپذیر می باشد. از این رو، به عنوان یک حسابدار باید همیشه در حال یادگیری باشید.

آشنایی با قوانین مالیاتی

بسیاری از حسابداران به درک کاملی از قوانین مالیاتی برای محاسبه دقیق مفاد مالیاتی یا تهیه پرونده مالیاتی برای سازمان خود نیاز دارند. این شامل آشنایی با قوانین مالیاتی محلی، ایالتی و فدرال و درک کامل از فرآیند تهیه آن می شود.

همه حسابداران اظهارنامه مالیاتی را تهیه نمی کنند. با این وجود، درک قوانین مالیاتی پایه می تواند شما را به یک عضو ارزشمند از یک سازمان تبدیل کند. به هر جهت، هر کسب و کار موفقی که درآمد تولید می کند باید نوعی مالیات بپردازد. بنابراین، درک استراتژی های به حداقل رساندن این مالیات ها همیشه یک ضرورت است.

توانایی سازش و تطبیق پذیری

تطبیق پذیری به توانایی سازش با شرایط و موقعیت های جدید در صورت لزوم اشاره دارد. قوانین و مقررات و استانداردها در حوزه حسابداری اغلب در واکنش به تغییرات سیاسی و اجتماعی مختلف تغییر می کنند، بنابراین توانایی انطباق با این دینامیک، تکنولوژی و پروتکل های جدید یک مهارت ضروری در حسابداری به شمار می آید. به عبارت دیگر، بسیاری از حسابداران به خصوص آن هایی که بر مبنای مشتری به مشتری کار می کنند، باید خود را با نیازهای منحصر به فرد هر مشتری تطبیق دهند. از این رو، ممکن است نیاز باشد نحوه برقراری ارتباط با مشتریان جدید را تغییر داده، با آن ها صحبت کنند و نگرانی های آن ها را مد نظر قرار دهند.

نوشتن

نوشتن یک مهارت ضروری در بیشتر مشاغل است از جمله حسابداری است. حسابداران هر روز زمان زیادی را صرف مکاتبات می کنند، زیرا این موضوع اغلب راحت ترین حالت ارتباط رسمی بین حسابداران و مشتریان به شمار می آید. بنابراین، دانش نگارش دقیق با جزئیات اما ساده یک مهارت حیاتی برای انتقال اطلاعات ضروری به ذینفعان است. علاوه بر این، حسابداران در گزارش های مالی خود با نگارش زیادی روبرو هستند. به عنوان مثال، این گزارش ها ممکن است شامل یادداشت هایی در مورد اهمیت داده خاص و ارتباط آن با تصویر مالی بزرگ تر سازمان باشد.

خدمت گرایی

خدمت گرایی به توانایی شناخت و پیش بینی نیازهای دیگران و برآورده کردن انتظارات آن ها اشاره دارد. حسابداران اغلب نقش پشتیبان را در سازمان ها ایفا می کنند، بنابراین عملکرد آن ها با خدمت رسانی به مشتریان قابل مقایسه می باشد. آن ها باید بتوانند به کارفرمای خود کمک کنند، به او مشاوره دهند و تصمیماتی را بر اساس بهترین خدمات و منافع مشتریان خود اتخاذ نمایند.

کار تیمی، ارتباط و کمک به دیگران

اگرچه حسابداران بیشتر کارهای خود را از پشت کامپیوتر انجام می دهند و گاهی اوقات به صورت انفرادی کار می کنند، اما آن ها با مجموعه ای از افراد در ارتباط هستند. از تیم حسابداری خود آن ها گرفته تا حسابرسان و همکاران از دپارتمان های دیگر، حسابداران باید نحوه انجام کار تیمی را بدانند.

اخلاق و صداقت

صداقت یکی از ویژگی های مهم یک حسابدار موفق است. بر اساس این که یک حسابدار برای چه سازمانی کار می کند، کدهای حرفه ای وجود دارند که باید برای ایفای نقش خود آن ها را پذیرفته و به آن ها پایبند باشد. از حسابداران خواسته می شود تا در رابطه با وظایف خود اخلاقیات و صداقت را حفظ کنند، زیرا سلامت و وضعیت مالی یک شرکت بر افراد داخل و خارج از سازمان تاثیر می گذارد.

رازداری

بسیاری از اطلاعات و اسناد و مدارکی که در اختیار بخش حسابداری قرار داده میگیرد  اطلاعات مهم  از قبیل موجودی حساب بانکی ، میزان مطالبات یا بدهی های شرکت و یا سود و زیان شرکت ، میزان حقوق دریافتی همکاران و …است، که افشای آن ممکن است باعت ایجاد ضرر به افراد ذینفع یا شرکت گردد. به همین دلیل یکی از مهمترین ویژگی حسابداران حرفه‎ای رازداری و عدم افشای این گونه اطلاعات می باشد.

امانتداری

یک حسابدار خوب و حرفه ای از نظر اخلاقی هم حرفه ای عمل می‎نماید. یکی از خصوصیات خوب یک حسابدار حرفه ای امانتداری می باشد . اسناد و مدارک ، اوراق بهادار و مواردی از این قبیل که جزء سرمایه شرکت ها می باشد در اختیار حسابدار قرار داده می شود و حسابداران باید به دقت از این گونه مدارک و اسناد مراقبت و نگهداری کنند.

چگونه مهارت های حسابداری خود را تقویت کنیم؟

چگونه یک حسابدار موفق شویم

حوزه حسابداری دارای عملکردهای خاص است، اما این بدان معنی نیست که این حوزه هیچ وقت دستخوش تغییر نمی شود. علاوه بر این، با ورود تکنولوژی های جدید به این عرصه، نقش حسابداران به تدریج تغییر خواهد کرد و بر همین اساس انتظارات از تیم های حسابداری نیز متحول می شود.

برای این که با جدیدترین و بهترین مهارت های یک حسابدار آشنا شوید، می توانید گواهینامه های موجود در حوزه حسابداری را دنبال کنید. علاوه بر بخش های آموزشی، یکی از بهترین روش ها برای تقویت مهارت های حسابداری پایه و مهارت های فنی حسابداری، داشتن تجربه کاری است.

علاوه بر این، آشنایی با نرم افزار اتوماسیون و ابزارهایی که به صورت مستمر در دپارتمان های حسابداری به کار گرفته می شوند، می تواند مفید واقع شود.

موسسه آموزش عالی خرد اقدام به برگزاری دوره های ویژه بازار کار همچون دوره آموزشی حسابداری مدیریت، دوره حقوق و دستمزد، دوره آموزشی نرم افزار Sap و غیره نموده است. در این دوره ها می توانید به صورت اصولی با نرم افزار های مورد نیاز رشته حسابداری آشنا شده و همچنین مهارت های مورد نیاز برای شغل حسابداری را در خود ارتقا دهید.

به نظر شما کدام یک از مهارت های لازم برای شغل حسابداری از اهمیت بیشتری برخوردار است؟

اولین امتیاز را ثبت کنید
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *