مهارت های مناسب نوجوانان؛ 9 مهارت ضروری و مفید

پشت سر گذاشتن چالش ها و مسئولیت های دوران نوجوانی می تواند یک سفر طاقت فرسا باشد. با عبور نوجوانان از دوران کودکی به بزرگسالی، آن ها با مجموعه ای از فرصت ها و تصمیمات روبرو می شوند که آینده آن ها را شکل می دهند. برای شکوفایی در یک دنیای پیچیده، نوجوانان باید مجموعه ای متنوع از مهارت ها را در اختیار داشته باشند که به عنوان یک قطب نما در سال های پیش رو عمل می کنند.

اگر به دنبال مهارت های ضروری زندگی هستید که هر نوجوان باید برای دستیابی به حداکثر پتانسیل خود و آمادگی برای ساخت آینده ای رضایت بخش و موفق آن ها را پرورش دهد، در این مقاله 9 مورد از مهارت های مناسب نوجوانان به عنوان نقطه شروع به شما معرفی شده است. از برقراری ارتباط موثر گرفته تا مدیریت مالی، از مهارت حل مسئله گرفته تا مراقبت از خود، همه این مهارت ها دانش آموزان دبیرستانی و جوانان را برای غلبه بر موانع زندگی با اعتماد به نفس و انعطاف پذیری آماده می کنند.

مهارت های برقراری ارتباط

مهارت برای نوجوانان

مهارت های برقراری ارتباط موثر، اساس و پایه ساخت روابط معنادار و تقویت درک و تفاهم هستند. این مهارت هم در زمینه شخصی و هم کاری از اهمیت زیادی برخوردار است. نوجوانانی که از مهارت های برقراری ارتباط خوب برخوردار هستند، با اعتماد به نفس بیشتری افکار خود را بیان می کنند، با دقت به دیگران گوش می دهند و ایده های خود را با شفافیت منتقل می کنند. این به نوبه خود آن ها را قادر می سازد تا ارتباطات مثبتی با افراد پیرامون خود پیدا کنند و به آن ها کمک می کند تا در جنبه های مختلف زندگی به موفقیت دست یابند.

نکاتی برای نوجوانان برای توسعه مهارت های برقراری ارتباط

  • گوش دادن فعالانه را تمرین کنید. ارتباط با گوش دادن به گفته های دیگران آغاز می شود. توجه کردن و تعامل فعال با دیگران نشان می دهد که برای نظرات دیگران ارزش قائل هستید و همین امر به ایجاد ارتباطات قوی تر به شما کمک می کند.
  • از زبان مختصر و واضح استفاده کنید. استفاده از اصطلاحات تخصصی یا پیچیده می تواند باعث سردرگمی طرف مقابل شود. نوجوانان را تشویق کنید تا از اصطلاحات ساده و واضح استفاده کنند تا همه قادر به درک و فهم آن باشند.
  • به دنبال بازخورد باشید. درخواست بازخورد از دیگران به خصوص مربیان و همسالان قابل اعتماد به نوجوانان کمک می کند تا زمینه های نیاز به بهبود در مهارت های ارتباطی خود را بیابند. بسیار مهم است که پذیرای انتقاد سازنده باشید و از آن برای بهبود سبک برقراری ارتباط خود استفاده کنید.

مهارت های مدیریت مالی برای نوجوانان

مهارت های نوجوانان

دانش مالی یکی دیگر از مهارت های ضروری نوجوانان در زندگی است. این دانش نوجوانان را قادر می سازد تصمیمات آگاهانه ای در مورد مسائل مالی اتخاذ کنند. با درک درست از بودجه بندی، پس انداز، سرمایه گذاری و اجتناب از بدهی، نوجوانان می توانند عادت های مالی سالم را در خود پرورش دهند و یک پایه قوی و محکم برای رفاه مالی آینده خود به وجود آورند. اگرچه هیچ وقت برای اولویت بندی مدیریت مالی دیر نیست، اما بهتر است از سنین نوجوانی شروع کنید!

نکاتی برای مدیریت امور مالی

  • یک بودجه در نظر بگیرید. نوجوان شما می تواند با تعیین میزان درآمد و خرج های خود بودجه هر ماه را مشخص کند. بعد از انجام این کار، می تواند بودجه را بر این اساس تخصیص دهد و از هر دلاری که به دست می آورد حداکثر استفاده را ببرد.
  • برای آینده پس انداز کنید. نوجوان خود را تشویق کنید تا برای شرایط غیرقابل پیش بینی یا دستیابی به اهداف مالی بزرگ تر، در یک حساب مجزا پس انداز کند. فرقی نمی کند که برای رفتن به کالج پس انداز می کند یا خرید یک ماشین جدید، همه چیز با پایبندی به یک برنامه پس انداز شروع می شود.
  • اعتبار را درک کنید. یکی دیگر از جنبه های مهم مدیریت مالی، کسب دانش در مورد امتیازهای اعتبار، نرخ بهره و استفاده از اعتبار است. درک این مفاهیم به شما کمک می کند تا امتیاز اعتبار خوبی برای خود داشته باشید.

مهارت های مدیریت زمان

مهارت های مناسب نوجوانان - مدیریت زمان

توانایی مدیریت موثر زمان، یکی از بهترین مهارت های لازم برای نوجوانان است. مدیریت زمان مهارتی است که نه تنها بهره وری را افزایش می دهد بلکه موجب کاهش استرس نیز می شود. این مهارت به نوجوانان این امکان را می دهد تا به یک تعادل سالم بین کار و زندگی خود دست یابند. با تسلط بر تکنیک های مدیریت زمان، دانش آموزان می توانند بهتر وظایف خود را اولویت بندی کنند، اهداف واقع بینانه تعیین کنند و بهترین بهره را از زمان خود ببرند.

نکاتی برای مدیریت موثر زمان برای نوجوانان

  • تعیین اهداف روشن. نوجوانان باید آنچه می خواهند به آن دست یابند را شناسایی کرده و سپس آن را به وظایف کوچک تر و دست یافتنی تر تقسیم بندی کنند. داشتن اهداف روشن و دست یافتنی با یک برنامه ریزی، شانس موفقیت شما را به طرز چشمگیری افزایش می دهد.
  • اولویت بندی وظایف. هنگام اولویت بندی زمان خود، نوجوانان باید مهم ترین وظایف خود را مشخص کنند. این کار به آن ها اجازه می دهد زمان و انرژی خود را بر روی مهم ترین کار متمرکز کنند.
  • دوری از حواس پرتی. به حداقل رساندن حواس پرتی ها و عوامل مزاحم با خاموش کردن تلفن، بستن صفحات غیرضروری بر روی کامپیوتر و یافتن فضایی ساکت و آرام برای کار کردن باعث می شود تا از زمان در دسترس خود بیشتری بهره را ببرند. این تضمین می کند که آن ها می توانند به موقع به اهداف خود برسند.

مهارت های تصمیم گیری

مناسبترین مهارت ها برای نوجوانان

ظرفیت تصمیم گیری درست برای نوجوانان ضروری است، زیرا آن ها با مجموعه ای از انتخاب ها که بر زندگی شخصی، تحصیلی و حرفه ای آن ها تاثیرگذار است مواجه می شوند. با یادگیری تفکر انتقادی، سنجش مزایا و معایب، در نظر گرفتن پیامدها و اعتماد به غرایز ذاتی، نوجوانان می توانند مهارت های تصمیم گیری مطمئنی را توسعه دهند که آن ها را قارد می سازد تا انتخاب های خود را همراستا با ارزش ها و خواسته های خود اتخاذ کنند.

نکاتی برای تصمیم گیری کارآمد برای نوجوانان

  • درک پیامدهای احتمالی. ضرورت در نظر گرفتن تاثیرات بلند مدت و کوتاه مدت تصمیمات را برای نوجوانان خود توضیح دهید. آن ها باید قبل از تصمیم گیری، خطرات و مزایای احتمالی آن را ارزیابی کنند.
  • جمع آوری اطلاعات. نوجوانان می توانند با جمع آوری اطلاعات مرتبط از منابع مختلف به تصمیمات آگاهانه دست یابند. این شامل جستجوی آنلاین، مشاوره با افراد حرفه ای یا گرفتن مشاوره از دوستان و اعضای خانواده مطمئن است.
  • ارزیابی گزینه های جایگزین. نوجوانان خود را ترغیب کنید تا گزینه های متعدد را در نظر بگیرند و مزایا و معایب هر یک را قبل از تصمیم گیری بسنجند. نوجوانان و جوانان باید یاد بگیرند که از تصمیم های تکانشی و ناگهانی به دور باشند و زمان کافی را برای فکر کردن در مورد انتخاب های موجود اختصاص دهند.

مهارت های حل مسئله

زندگی مملو از چالش است و توانایی رویارویی با مشکلات با یک ذهنیت مبتنی بر راه حل بسیار ارزشمند است. با پرورش مهارت حل مسئله و تصمیم گیری که از ضروری ترین مهارت های نوجوانان است، نوجوانان یاد می گیرند مشکلات را تجریه و تحلیل کنند، در مورد راه حل های خلاقانه طوفان فکری کنند و در مواجهه با موانع استقامت کنند و آن ها را قادر می سازد تا بر موانع غلبه کنند و با شرایط در حال تغییر سازگار شوند.

نکاتی برای توسعه مهارت های حل مسئله برای نوجوانان

  • گوش دادن فعالانه را تمرین کنید. گوش دادن تنها قدم اول در برقراری ارتباط فعالانه است، از این رو یک مهارت ضروری به حساب می آید. برای این که نوجوانان به صورت فعالانه گوش دادن را یاد بگیرند، باید دیدگاه های دیگران را درک کنند. این موضوع به آن ها کمک می کند تا مسئله را در همان ابتدا درک کنند و راه حل های احتمالی را شناسایی نمایند.
  • تقسیم بندی مشکلات. تقسیم کردن مشکلات به بخش های کوچک تر قابل مدیریت باعث می شود که حل آن آسان تر به نظر آید و به نوجوانان کمک می کند تا راه حل های احتمالی را به صورت کارآمدتر شناسایی کنند.
  • تفکر خلاقانه. نوجوانان را ترغیب کنید تا خارج از محدوده فکر کنند و راه حل های غیرمرسوم را برای مشکلات در نظر بگیرند. این می تواند شامل طوفان فکری، در نظر گرفتن دیدگاه های مختلف و پذیرش ایده های جدید باشد. به آن ها یادآوری کنید که ذهن خود را باز نگه دارند و در رویکرد حل مسئله انعطاف پذیر باشند.

مهارت های رهبری

بهترین مهارت ها برای نوجوانان

مهارت های رهبری به نوجوانان این امکان را می دهند تا دیگران را هدایت کنند، ابتکار عمل را در پروژه به دست بگیرند و کمک های مفیدی به جامعه خود ارائه دهند. بسیاری از مهارت های دیگر زندگی در توسعه مهارت های رهبری در نوجوانان نقش مهمی ایفا می کنند، ازجمله مهارت های برقراری ارتباط موثر و تصمیم گیری. توسعه این ویژگی ها موجب بهبود تاثیرگذاری و رهبری دیگران می شود.

نکاتی برای توسعه مهارت های رهبری در نوجوانان

  • مشارکت در فعالیت های فوق برنامه. ملحق شدن به باشگاه ها، تیم های ورزشی یا گروه های داوطلبانه، یک روش عالی برای توسعه مهارت های رهبری است. نوجوانان می توانند رهبری فعالیت های گروهی مختلف را تمرین کنند، با همسالان خود همکاری داشته باشند و مسئولیت هایی را به اعضای تیم واگذار کنند.
  • مسئولیت پذیری. به نوجوانان این قدرت را بدهید تا در خانه و مدرسه مسئولیت های بیشتری را بر عهده بگیرند. آن ها ممکن است تصمیم بگیرند مسئول یک پروژه یا کاری باشند که به آن علاقه دارند. این کار در تقویت اعتماد به نفس و پرورش مهارت های برقراری ارتباط و تصمیم گیری به آن ها کمک می کند.
  • تمرین ارتباط موثر. رهبران خوب می دانند چگونه ایده های خود را به گوش دیگران برسانند و چگونه به دیگران گوش دهند. نوجوان شما می تواند با مشارکت در گفتگوها با والدین، همسالان و حتی کودکان کوچک تر، مهارت های ارتباطی خود را تقویت کنند. آن ها همچنین می توانند سخنرانی عمومی را با ارائه در مقابل یک گروه کوچک تمرین کنند.

مهارت های بین فردی

توانایی برقراری ارتباط سالم در تمام جنبه های زندگی ضروری است. توسعه روابط بین فردی به نوجوانان اجازه می دهد تا همدلانه تر ارتباط برقرار کنند، تعارض های موجود را با آرامش حل کنند و مشارکت موثر داشته باشند. همین امر ارتباطات مثبت را تقویت کرده و به نوجوانان اجازه می دهد تا یک شبکه حمایتی در اطراف خود ایجاد کنند.

نکاتی برای توسعه مهارت های بین فردی برای نوجوانان

  • گوش دادن فعالانه را تمرین کنید. نوجوانان را تشویق کنید تا فعالانه به دیگران گوش فرادهند و به نشانه های کلامی و غیرکلامی توجه داشته باشند. این شامل برقراری تماس چشمی، تکان دادن سر به معنی موافقت و مطرح کردن سوالات مرتبط است.
  • مشارکت در فعالیت های گروهی. فعالیت های گروهی مانند ورزش های تیمی، کارهای داوطلبانه یا عضویت در باشگاه به نوجوانان کمک می کند تا مهارت های اجتماعی خود را توسعه دهند و یاد بگیرند که چگونه به صورت موثر با دیگران ارتباط برقرار کنند. این کار به آن ها اجازه می دهد مهارت های حل مسئله، برقراری ارتباط و حل تعارض را در یک محیط حمایتی تقویت کنند.
  • نقش آفرینی در سناریوهای مختلف. مشارکت نوجوانان در نقش های مختلف در سناریوهای اجتماعی متفاوت به آن ها کمک می کند تا مهارت های ارتباطی خود را بهبود بخشند. این شامل تمرین نحوه معرفی خود، نحوه سوال پرسیدن یا حتی رسیدگی به مشکلات است. نقش آفرینی باعث ایجاد اعتماد به نفس می شود و توانایی مقابله با شرایط اجتماعی در زندگی واقعی را در اختیار نوجوانان قرار می دهد.

مهارت های خود مراقبتی

خودمراقبتی یکی از مهارت های لازم برای نوجوانان

اگرچه ممکن است یکی از ضروری ترین مهارت های مناسب نوجوانان به نظر نرسد، اما اولویت دادن به خود مراقبتی پایه و اساس حفظ سلامت فیزیکی، عاطفی و ذهنی است. نوجوانان می توانند سلامت عمومی خود را ازطریق آموختن تکنیک های مدیریت استرس، تمرین محبت به خود، ایجاد عادت های سالم و درخواست حمایت در مواقع نیاز پرورش دهند. همه این موارد تضمین می کنند که آن ها برای مواجه به مشکلات و چالش های زندگی بهتر مجهز شده اند.

نکاتی برای تمرین خود مراقبتی

  • زمانی را برای خود اختصاص دهید. دانش آموزان باید برای تقویت انرژی زمانی را برای خود اختصاص دهند. این زمان شخصی می تواند صرف مطالعه، دوش گرفتن یا پیاده روی شود. هر نوجوان باید فعالیتی که موجب آرامش او می شود را پیدا کند و سپس آن را به بخش جدایی ناپذیر روتین روزانه خود تبدیل نماید.
  • خواب کافی. خواب برای سلامت فیزیکی و روانی حیاتی است. نوجوانان باید حداقل 8 ساعت خواب شبانه داشته باشند. داشتن یک برنامه خواب منظم موجب تنظیم ساعت داخلی بدن می شود.
  • فعالیت و تحرک فیزیکی. فعالیت فیزیکی منظم نه تنها موجب تناسب اندام می شود، بلکه مزایایی را برای سلامت روان نوجوان دارد. آن ها می توانند فعالیت مورد علاقه خود را بیابند و آن را در روتین هفتگی خود بگنجانند. این فعالیت می تواند ورزش، رقص یا دویدن باشد.

مهارت های تعیین هدف

مهارت های لازم برای یک نوجوان

تعیین اهداف به نوجوانان مسیر و مقصد را نشان می دهد. یادگیری تعیین اهداف واقع بینانه و دست یافتنی  موجب نظم و انضباط، انگیزه و حس موفقیت در آن ها می شود. تعیین هدف به دانش آموزان این امکان را می دهد تا مسیری را به سمت دستیابی به خواسته های خود محقق سازند و به آن ها کمک می کند تا در طول مسیر متمرکز و باانگیزه بمانند.

نکاتی برای تعیین و دستیابی به اهداف

  • تعیین اهداف مشخص و قابل سنجش. بسیار مهم است که نوجوانان درک درستی از آنچه می خواهند به دست آورند و نحوه سنجش میزان موفقیت خود داشته باشند. به آن یادآوری کنید که اهداف بزرگ را به نقاط عطف کوچک تر تقسیم کنند و به مسیر پیشرفت ادامه دهند.
  • ایجاد یک برنامه اقدام. بعد از شناسایی اهداف، نوجوانان باید برنامه اقدامی را شامل مراحل و جدول زمانی تهیه کنند. این کار به آن ها کمک می کند تا متمرکز و باانگیزه باقی بمانند و به اهداف خود دست یابند.
  • پاسخگویی. با بررسی منظم و ترغیب نوجوانان به پیگیری پیشرفت خود، آن ها را پاسخگو و مسئول نگه دارید. در طول مسیر موفقیت را تحسین کنید و به آن ها بیاموزید که از هر شکست درس بگیرند. همچنین داشتن یک شریک مسئولیت پذیر مانند یک دوست یا عضو خانواده، می تواند حمایت و انگیزه اضافی مورد نیاز آن ها را فراهم کند.

چگونه می توان مهارت های زندگی در دوران نوجوانی را بهبود بخشید

در دوران دبیرستان و دانشگاه، نوجوانان فرصت منحصر به فردی برای پرورش و بهبود مهارت های خود در زمینه های مختلف زندگی دارند. با جستجوی تجربیاتی که موجب رشد شخصی آن ها می شود، نوجوانان می توانند مسیر آینده موفق خود را هموار سازند.

فرصت های مختلفی وجود دارند که به آن ها کمک می کند تا مهارت های مناسب نوحوانان مذکور در این مقاله را توسعه دهند. ازجمله آن ها می توان به کارگاه های آموزشی، سمینارها و سازمان هایی اشاره کرد که در تقویت مهارت در نوجوانان کمک می کنند. سفر به خارج یا حتی یک شهر دیگر یک روش بسیار موثر در توسعه برخی از این مهارت های زندگی است، زیرا دانش آموزان مجبور می شوند هزینه های زندگی را خود بودجه بندی کنند، با دانش آموزان دیگر زندگی کنند و کارهایی مانند آشپزی، خرید و شستن لباس ها را انجام دهند.

سخن پایانی

گذار به دوران بزرگسالی می تواند دشوار و چالش برانگیز باشد، اما اکتساب مهارت های مناسب می تواند به نوجوانان کمک کند تا آینده موفق خود را شکل دهند. 9 مهارت مناسب نوجوانان عبارتند از برقراری ارتباط موثر، مدیریت مالی، مدیریت زمان، تصمیم گیری، حل مسئله، رهبری، مهارت های بین فردی، خودمراقبتی و تعیین هدف. بسیاری از این مهارت ها همپوشانی دارند، مانند اهمیت تعیین اهداف مشخص و دست یافتنی، تمرین گوش دادن فعالانه و مشارکت در فعالیت های فوق برنامه.

فرصت هایی مانند شرکت در کارگاه های آموزشی، دوره های کارآموزی، برنامه های فوق درسی و همچنین دوره های ارائه شده توسط موسسه آموزش عالی خرد، می توانند به توسعه چنین مهارت هایی در نوجوانان کمک کنند. این دوره ها به نوجوان این امکان را می دهد تا افق های دید خود را گسترش داده و مهارت های مهم زندگی را فراگیرند.

منبع: www.globalcitizenyear.org

اولین امتیاز را ثبت کنید
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *