نظریه برابری در رفتار سازمانی و تاثیر آن در محیط شغلی

رضایت و انگیزش کارکنان در یک مجموعه از جمله موارد تاثیرگذار در رویکرد سازمان است و در محیطی که افراد با وظایف و توانایی های مشابه از حقوق یکسان برخوردار باشند، نظریه برابری در رفتار سازمانی شکل می گیرد. همراه ما باشید تا توضیحات کاملی در مورد تئوری برابری در رفتار سازمانی ارائه دهیم.

نظریه تعادل (برابری) در رفتار سازمانی

تفاوت های فردی چیزی است که در یک سازمان باید به آن توجه داشت و به دانشی که کمک می کند تا ضمن پذیرش تفاوت ها، ارتباط صمیمانه ای بین اعضای یک شرکت وجود داشته باشد، رفتار سازمانی گفته می شود. اما همواره مقایسه ای بین وظایف مشترک افراد و حقوق و مزایایی که دریافت می کنند با یکدیگر وجود دارد و اینجاست که نظریه برابری در رفتار سازمانی بروز پیدا می کند.

برای افرادی که در یک گروه مشارکت دارند مهم است میزان دستمزد دریافتی آنها با میزان تلاشی که دارند متناسب و همچنین برابر با دستمزد گروه مرجع شبیه به آنها باشد. در چنین موقعیتی است که برابری عالی Perfect Equity شکل می گیرد و نقطه مقابل آن Equity Tension یا تنش برابری است که فرد با مقایسه خود با کارمند شبیه به خود احساس ناعدالتی می کند.

سال 1963 بود که نظریه برابری رفتار سازمانی توسط جان استیسی آدامز مطرح شد. براساس این نظریه آنچه که منبع اصلی انرژی و انگیزه در افراد سازمان است، انصاف و عدالت است.

تئوری برابری در رفتار سازمانی (Equity Theory) یادآور می شود که افراد سازمان، خواهان دریافت پاداش منصفانه در قبال مسئولیتی که به عهده دارند می باشند و همچنین آنچه که باعث ایجاد انگیزه در آنها می شود، یکسان بودن پاداش آنها با سایر افرادی است که وظیفه ای مشابه در مدت زمان یکسان دارند.

در حقیقت این نظریه به اهمیت مقایسه افراد سازمان با یکدیگر و اصل برابری در مدیریت اشاره دارد و اینکه منصفانه نبودن این نسبت می تواند منجر به بی انگیزگی و رخ دادن واکنش هایی شود که در روند رشد و توسعه سازمان تاثیرگذار است.

نظریه برابری رفتار سازمانی

تئوری برابری در رفتار سازمانی بر چه مبنایی است

حال این سوال شکل می گیرد که برابری رفتار سازمانی بر چه اساسی تعیین می شود؟

کیفیت و کمیت فعالیت افراد یک سازمان ورودی این نظریه را تشکیل می دهد که بر چند مورد استوار است:

مسئولیت ها

مسئولیت و وظایفی که افراد در یک محیط کاری به عهده دارند و روزانه انجام می دهند

میزان تلاش

میزان انرژی و زمانی که افراد برای انجام مسئولیت خود اختصاص می دهند

عملکرد

عملکرد و نتیجه مفیدی که از حضور شخص در سازمان بدست می آید

تحصیلات و تجربه

میزان تحصیلات و دانش و تجربه ای که شخص در حوزه فعالیت خود دارد

اشتیاق و تعهد

اهمیت به نتیجه خروجی کار و تعهد شخص به سازمان

براساس موارد ذکر شده افراد از حقوق، مزایا و ترفعیات سازمان بهره مند می شوند و چنانچه ورودی کارمندان در وضعیت مشابه قرار داشته باشد، اما حقوق و خروجی آنها از کار متفاوت باشد، نارضایتی و در طولانی مدت ترک کار را به دنبال خواهد داشت.

اهمیت برابری رفتار سازمانی

پریشانی چیزی است که از عدم توجه به برابری رفتاری سازمانی حاصل می شود که در مرحله اول با ناراحتی و در نهایت با کم کاری، کاهش کیفیت کار و در نهایت ترک کار همراه خواهد بود. چنین اتفاقی می تواند بر روی رفتار و عملکرد سایر کارمندان نیز تاثیر گذار باشد.

با رعایت برابری رفتار سازمانی می توانید ضمن ایجاد انگیزه در کارکنان برای رسیدن به هدف و نتایج عالی گام بردارید.

با بهر گیری از دوره آموزش رفتار سازمانی موسسه خرد می توانید با تعریف مدیریت، فرهنگ سازمانی، چالش ها و فرصت های پيش روی رفتار سازمانی، راهبردهای مناسب رفتار در برابر تغيير و همچنین عوامل مؤثر در شیوه های رهبری آشنا شوید و ضمن رتباط و تعامل خود با همکاران، به عنوان یک فرد حرفه‌ای به بهترین جایگاه شغلی دست پیدا کنید.

اولین امتیاز را ثبت کنید
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *