چگونه اخلاق خوبی داشته باشیم؟ ویژگی ها و راهکارها

اخلاق خوب شامل رفتارها و ارزش‌ هایی است که به احترام، صداقت، عدالت، مهربانی، همدلی و احترام به حقوق دیگران تأکید دارد. افرادی که اخلاق خوب دارند، با دیگران با احترام برخورد می‌ کنند، از صداقت در رفتار و ارتباطات خود پیروی می‌ کنند و سعی می‌ کنند که با رفتارهایشان به دیگران کمک کنند و هرگونه تعصب و تبعیض را از خود دور نگه دارند. این رویکرد اخلاقی به زندگی بهتر، به ایجاد روابط سالم و پایداری این روابط کمک می‌ کند و به جوامع و افراد ارزش افزوده می‌ دهد. به طور کلی آدم های خوش اخلاق محبوب همگان هستند و به این ترتیب لازم است یاد بگیریم که چگونه اخلاق خوبی داشته باشیم. اگر خوش اخلاق بودن یکی از تصمیمات جدید شما است، در ادامه مقاله گفته ایم که چگونه می توانیم اخلاق خوبی داشته باشیم.

خوش اخلاق کیست؛ ویژگی های افراد خوش اخلاق

خوش اخلاق، فردی است که در رفتار و ارتباطات اجتماعی او برخی ویژگی ها مشاهده می‌ شود و از جمله آن‌ ها صداقت، تواضع، مسئولیت‌ پذیری و به طور کلی خوش رفتاری است. فردی که خوش اخلاق است، به دیگران با احترام و صداقت رفتار می‌ کند و از رفتارهای مهربانانه و متناسب با موقعیت استفاده می‌ کند. او مسئولیت‌ پذیری خود را درک کرده و وظایف خود را به موقع انجام می‌ دهد و در همه ارتباطاتش به تواضع و همدلی می‌ پردازد. از همه مهمتر فرد خوش اخلاق دیر عصبانی می شود و به خوبی می تواند خشم و احساسات منفی خود را کنترل کند. یک فرد خوش اخلاق معمولا لبخند به لب دارد و با روی باز با دیگران حتی افراد غریبه تعامل دارد.

ویژگی های افراد خوش اخلاق

این نوع افراد تمایل دارند از راهنمایی و حمایت دیگران بهره‌ مند شوند و با ارتباطات مثبت خود، محیطی موثر و مهربان را ایجاد می‌ کنند. اخلاق خوب داشتن یکی از مهمترین مهارت های اجتماعی است. در ادامه ویژگی های افراد خوش اخلاق را عنوان می نماییم تا بتوانید از این ویژگی ها در رفتار خود بهره ببرید.

  • انعطاف‌ پذیری و توانایی سازگاری با موقعیت‌ های مختلف
  • احترام به دیدگاه‌ ها و انتظارات دیگران
  • منصف بودن نسبت به همگان
  • امانت دار بودن نسبت به اموال دیگران
  • قدرت تحمل و مدیریت احساسات و استرس
  • خندان بودن و لبخند داشتن
  • داشتن روحیه‌ ی سخاوتمندی و تمایل به کمک به دیگران و فعالیت در کار خیر
  • ثبات فکری داشتن و تغییر ندادن روحیه خود
  • توانایی گوش دادن فعال و ارتباط مؤثر با دیگران
  • عیب جویی نکردن از اطرافیان
  • انگیزه برای کمک به دیگران و مشارکت در اعمال خیریه
  • توانایی تصمیم‌ گیری مسئولانه و عاقلانه
  • ارتقاء و توسعه مهارت‌ های فردی
  • قبول مسئولیت برای اعمال و رفتارهای خود
  • با ادب بودن در هر شرایطی
  • توانایی انتقال امید و انرژی مثبت به دیگران
  • توانایی تسامح و بخشش در مواجهه با اشتباهات و اخطارات دیگران
  • غیبت نکردن پشت افراد
  • اعتماد به نفس داشتن و توانایی انتقال آن به دیگران
  • ارزش‌ گذاری و تقدیر از تلاش‌ ها و موفقیت‌ های دیگران
  • مهربان بودن و صداقت داشتن
  • وفای به عهد داشتن در شرایط گوناگون
  • صله رحم داشتن و توجه به این موضوع

راهکارهایی برای اینکه همیشه خوش اخلاق باشیم

راهکارهایی برای اینکه همیشه خوش اخلاق باشیم

خوش اخلاق بودن نیز همچون برخی از ویژگی های شخصیتی، اکتسابی است و افراد لازم است به تقویت برخی ویژگی ها در وجود خود بپردازند تا بتوانند فردی خوش اخلاق باشند. در ادامه راهکارهایی برای اینکه همیشه خوش اخلاق باشیم عنوان می کنیم. از این رو برای داشتن یک رفتار خوش‌ اخلاق و مهربان، می‌ توانید به موارد زیر توجه کنید :

مدیریت احساسات

آموزش به خود برای مدیریت درست احساسات و انگیزه‌ ها به شما کمک می‌ کند تا در هنگام تعامل با دیگران، رفتارهای خوب و مهربانی از خود نشان دهید. به بیان دیگر برای داشتن رفتار خوش‌ اخلاق، اولین قدم مدیریت احساسات است. مدیریت احساسات همچنین در برخی مواقع نیز کمک شایانی به پیشبرد اهداف مهم می کنند.

توسعه مهارت‌ های ارتباطی

توسعه مهارت‌ های ارتباطی مانند گوش دادن فعال، انتقال احساسات و نیازهای خود به دیگران و به اشتراک گذاری افکار و ایده‌ ها به طور موثر، می‌ تواند کمک کننده در ایجاد روابط مثبت و ارتباطات سالم با دیگران باشد. این مهارت‌ ها به شما کمک می‌ کنند تا در هر موقعیتی قادر به ارتباط بهتر و اثربخش‌ تر با افراد اطرافتان باشید و در آخر خوش اخلاق تر باشید.

تمرین تسامح و بخشش

تمرین تسامح و بخشش به معنای قبول و تحمل اختلافات و اشتباهات دیگران و بخشش به آنها است. این تمرین می‌ تواند به شما کمک کند تا درگیری‌ ها و نزاعات را آرامش بخشیده و به روابطتان با دیگران صمیمانه‌ تر و مؤثرتر نگریسته و در نتیجه، رفتارهای خوب و خوش‌ اخلاقی را از خود به نمایش بگذارید.

تمرکز بر رفتارهای مثبت

تمرکز بر رفتارهای مثبت خود و اطرافیان کمک می کند این رفتارها در وجود شما تجلی یافته یا ارتقا بیابد. این موضوع می‌ تواند تأثیرات بسیار موثری در زندگی نظیر افزایش خوش‌ بینی، ایجاد محیط مثبت، بهبود روابط و .. داشته باشد و به طور کلی تمرکز بر رفتارهای مثبت موجب خوش اخلاق تر شدن افراد می شود.

شناخت و ارتقاء ارزش‌ های اخلاقی

شناخت و تقویت ارزش‌ های اخلاقی یکی از راهکارهایی برای اینکه همیشه خوش اخلاق باشیم، شناخته می شود. این موارد مانند احترام، صداقت، صفا، بخشش و مسئولیت‌ پذیری می‌ تواند به شما کمک کند تا رفتارهای مهربانانه‌ تری را در زندگی خود پیش ببرید. بنابراین پیشنهاد می کنیم ارزش های اخلاقی مثبت را شناخته و آن ها را تقویت نمایید.

عدم توقع از دیگران

همواره متوقع بودن حتی از نزدیکترین افراد زندگی نیز می تواند به افراد آسیب بزند. برای اینکه همواره خوش اخلاق باشیم و عاملی موجب بد اخلاقی ما نشود، لازم است از دیگران هیچ گونه توقعی نداشته باشیم. بنابراین یکی از راهکارهایی برای اینکه همیشه خوش اخلاق باشیم، عدم توقع از دیگران است.

صبور بودن

صبور بودن همواره از خصوصیات اخلاقی مثبت و شایسته است و در اغلب موارد موجب موفقیت افراد می شود. این رفتار اخلاقی در این مقوله خوش اخلاق بودن نیز به این معناست که برای خوش اخلاقی تلاش نماییم و در این مسیر صبر و حوصله داشته باشیم. هیچکس تا به امروز یک روزه خوش اخلاق نشده و نیاز به گذر زمان داریم.

دور بودن از شایعات

شایعات همواره مخرب و درگیر کننده افکار انسان ها هستند. زمانی که از شایعات دور باشید، اعصاب آرام تری خواهید داشت و به این ترتیب بداخلاقی کمتر به سراغتان می آید. البته لازم به ذکر است که همین صحبت نکردن در مورد مواردی که راجع به آن ها اطمینان نداریم و شایعاتی بیش نیستند، از خصوصیات خوش اخلاق بودن است.

قبول عصبانیت در برخی مواقع

با همه تلاش هایی که در جهت خوش اخلاق شدن انجام می دهید، لازم است این موضوع را درک نمایید که آدمی ممکن است با موقعیت هایی در زندگی رو به رو شود که برای شخص عصبانیت به همراه داشته باشد و نمی توان گفت که فرد خوش اخلاق هرگز عصبانی نمی شود. این دیدگاه به دور از واقعیت است و باید قبول کنیم که گاها ممکن است عصبانیت را تجربه نماییم.

اگر زود عصبانی می شوید پیشنهاد می کنیم در دوره کنترل خشم و عصبانیت موسسه خرد شرکت کنید:

عدم حضور در محیط های پرتنش

محیط های پرتنش موجب مواجهه با عدم تمرکز حواس می شوند و متاسفانه حضور در اینگونه مکان ها فرد را به بدخلقی ترغیب می کنند. برای جلوگیری از عواقب حضور در مکان پرتنش و بد اخلاقی بهتر است همواره درر محیط های آرام و بدون تنش و استرس قرار بگیرید. به طور کلی محیط تاثیر به سزایی بر خوش خلقی یا بد خلقی دارد.

تمرین لبخند زدن

تمرین لبخند زدن

همانطور که در بالا بیان شد، لبخند زدن و چهره خندان از ویژگی های افراد خوش اخلاق می باشد. برای اینکه همیشه خوش اخلاق باشیم، لازم است لبخند زدن را تمرین نماییم. برای شروع بهتر است در آینه بارها به خود لبخند بزنید و سپس این تمرین را با اعضای خانواده، فامیل، آشنایان و در آخر با افراد جامعه داشته باشید تا این موضوع به عادت شما تبدیل شود.

تقویت توانایی عذر خواهی کردن

متاسفانه برخی افراد هنگامی که خطایی مرتکب می شوند و با وجود اینکه می دانند مقصر هستند، توانایی عذر خواهی را ندارند. به نظر من این موضوع نوعی نقص در شخصیت شناخته می شود و لازم است افراد بتوانند در این مواقع با اقتدار عذرخواهی کنند. برای خوش اخلاق شدن لازم است توانایی عذر خواهی کردن را در خود تقویت نمایید.

تمرین مثبت نگری و انتقال این نگرش

مثبت نگری؛ موضوعی که امروزه به بحثی مهم بین افراد تبدیل شده است و همگان مثبت نگری را به عنوان اصلی مهم در رفتار انسان ها در نظر می گیرند. افراد خوش اخلاق همواره مثبت نگری را سرلوحه افکار و عقاید خود قرار می دهند و به علاوه این مثبت نگری را به مخاطبان خود انتقال می دهند.

مودب رفتار کردن در هر شرایطی

افراد مودب هم دلنشین هستند و هم به عنوان فردی خوش اخلاق شناخته می شوند. برای مودب بودن کافیست تلاش خود را به کار ببندید و مواردی که موجب مودب بودن می شوند را بیاموزید. مودب رفتار کردن در هر شرایطی پیشنهاد می شود و همه افراد مودب از احترام ویژه ای بین همگان برخوردار هستند.

داوطلب شدن در کارهای خیر

کارهای خیر علاوه بر ثوابی که دارد، موجب تزریق حال خوب به وجود فرد حامی و کمک کننده می شود. شما با پیشروی در مسیر اعمال خیر همزمان در بهبود ویژگی های شخصیتی خود قدم برمی دارید. انجام کارهای خیر می تواند به صورت فردی و خصوصی یا با کمک خیریه های مختلف انجام شود و تفاوتی وجود ندارد.

گفت و گوی کوتاه و مثبت داشتن

گفت و گوی طولانی همواره کسل کننده است و از این رو گفت و گوی مثبت داشتن و همچنین صحبتی که کوتاه باشد بیشتر موردپسند همگان است. به طور کلی گفت و گوی کوتاه و مثبت داشتن از ویژگی ها افردی است که ذاتا خوش اخلاق هستند. از این رو برای خوش اخلاق تر شدن این موضوع را نیز تمرین کنید.

دشنام ندادن در هر شرایطی

دشنام دادن به طور کلی عملی ناپسند شناخته می شود و از ویژگی های اخلاقی افراد بد خلق شناخته می شود. این موضوع بر همگان آشکار است. لازم است در هر شرایطی عصبانیت خودتان را کنترل کرده و از دشنام دادن جلوگیری نمایید. به طور خلاصه باید گفت که دشنام دادن ویژگی ای مقابل خوش اخلاقی است.

قضاوت نکردن

قضاوت نکردن در هیچ زمینه ای پسندیده نیست و لازم است از قضاوت کردن افراد بپرهیزید. به دلیل تنوع فردیت‌ ها و تجربیات، افراد می‌ توانند در مواقع مختلف رفتارها و واکنش‌ های متفاوتی داشته باشند، اما عدم قضاوت نکردن افراد به ما کمک می‌ کند تا ارتباطاتمان با دیگران را بر اساس ارزش‌ ها و رفتارهای آنان ارزیابی کنیم و از تبعیض و احکام سطحی خودداری کنیم و همچنین خوش اخلاق تر باشیم.

عمل به امور دینی و عبادی

انجام امور دینی به نوبه خود برای افراد آرامش زیادی را به همراه دارند. علاوه بر این موارد در تمام کتب دینی بهبود خل و خو به عنوان یکی از اثرات عمل به احکام و امور عبادی شناخته شده است. به همین منظور برای اینکه همیشه خوش اخلاق باشیم، یکی از راهکارها عمل به امور دینی و تقویت ایمان به خدا می باشد.

ورزش کردن به صورت مداوم

همه پزشکان این موضوع را عنوان می نمایند که ورزش کردن موجب ترشح هورمون اندورفین می شود. این هورمون موجب آرامش افراد و همچنین احساس سرخوشی می شود. بنابراین ورزش کردن به صورت مدام می تواند کمک زیادی به خوش اخلاق شدن شما کند و بنابراین بتوانید همواره انرژی مثبت و اخلاق خوب داشته باشید.

امیدوار بودن و افسوس نخوردن

امیدواری در هر شرایطی مثبت و سازنده است و افراد امیدوار معمولا سریعتر و ساده تر به اهداف خود می رسند. در مقابل افسوس گذشته را خوردن موجب بازماندن افراد از موفقیت های آتی در زندگی می شود. افرادی که خلق و خوی پسندیده تری داشته و در دسته افراد خوش خلق شناخته می شوند، همواره امیدوار به آینده و برآورده شدن اهداف خود هستند و حسرت چیزی را نمی خورند.

احترام به بزرگسالان

حفظ احترام در مقابل بزرگسالان همواره قابل تقدیر است و واضح است که افراد بد اخلاق معمولا احترام در مقابل بزرگسالان را نادیده گرفته و این عمل پسندیده را انجام نمی دهند. از طرفی معمولا از افراد خوش خلق، احترام به بزرگسالان انتظار می رود. به همین دلیل نیز این موضوع را به عنوان یکی از راهکارهایی برای اینکه همیشه خوش اخلاق باشیم، نام بردیم.

چگونه در محل کار خوش اخلاق باشیم

چگونه در محل کار خوش اخلاق باشیم

به طور کلی رعایت کردن برخی از مهمترین راهکارهایی که در بالا ارائه دادیم، موجب خوش اخلاقی در محیط کار نیز هستند. البته پیشنهاد می شود برخی موارد همچون لبخند زدن، امانت داری، مسئولیت پذیری، انضباط، روابط اجتماعی مثبت در محیط کار، صبور بودن، یاری گر بودن به همکاران، اعتماد به نفس داشتن، مداوم شکایت نداشتن و عادل بودن را سرلوحه کارهای خود در محیط کار قرار دهید تا انسان خوش اخلاق تری شناخته شوید.

اگر خوش اخلاق نیستیم چگونه خود را تغییر دهیم

تنها راهی که بتوان از بد اخلاقی به خوش اخلاقی رسید و شخصیت خود را در این جهت تغییر داد، تمرین خوش اخلاقی است. تمرین خوش اخلاقی و راهکارهایی که در بالا ارائه دادیم، به مرور زمان موجب تغییر خلق و خو و گرویدن شخصیت افراد به سمت خوش اخلاقی می شود. البته شناسایی نقاط قوت و نقاط ضعف نیز در این مورد بسیار کمک کننده خواهد بود. به یاد داشته باشید که تغییر رفتارهای خود نیازمند صبر، پیشرفت مداوم و تکرار است. امیدوارم که این راهنمایی‌ ها به شما کمک کند تا به رفتارهای خوش‌ اخلاقی بیشتری دست یابید.

مقاله پیشنهادی: چگونه برای خود شخصیت خوب و عالی بسازیم

اولین امتیاز را ثبت کنید
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *