چرا باید شغل متناسب با شخصیت داشته باشیم؛ اهمیت و مزایا

چه چیزی شما را به سوی یک شغل جذب می کند؟ آیا کار، منافع یا رفاقت بین تیم است؟

اگرچه هر یک از این موارد بدون شک نقش بسیار حیاتی را در رضایت شغلی ایفا می کنند، اما تحقیقات نشان می دهند که تناسب شخصیت فاکتور پیشرو است. هرچه ویژگی های شخصیتی و خصوصیات اخلاقی شما تناسب بیشتری با شغل شما داشته باشند، عملکرد شغلی شما مثبت تر و سازنده تر خواهد بود.

به عنوان مثال، افراد درونگرا و برونگرا را در نظر بگیرید. افراد برونگرا بیشتر در یک محیط کار مشتری مدار و اجتماعی پیشرفت می کنند، در حالی که افراد درونگرا عملکرد بهتری در انجام کارهای مستقل و تحلیلی دارند. این ویژگی های ذاتی هستند که موفقیت شما در یک نقش و سازگاری با دیگران را پیش بینی می کنند.

در این مقاله به بررسی لزوم تناسب شغل با شخصیت می پردازیم و 4 دلیل اصلی برای انتخاب شغل متناسب با شخصیت به شما ارائه می دهیم.

منظور از تناسب شغل و شخصیت چیست؟

تناسب فرد با شغل به درجه تطابق بین مهارت‌ ها، توانایی‌ ها و علایق یک فرد با خواسته‌ ها، پاداش‌ ها و فرصت‌ های یک شغل خاص اشاره دارد. تناسب شغل با شخصیت معیار مهمی برای استخدام و انتخاب پرسنل است و برای ارزیابی و مقایسه نامزدهای دریافت یک شغل استفاده می شود.

عوامل متعددی به تناسب فرد با شغل کمک می کند. اول از همه، تناسب مهارت و توانایی شما برای انجام وظایف خاص مورد نیاز برای کار. این شامل مهارت های فنی و غیر فنی مانند مهارت های ارتباطی یا حل مسئله می شود. مورد بعدی تناسب فرهنگی با شغل مورد نظر است، به این معنی که ویژگی های شخصیتی شما چقدر با فرهنگ سازمانی منطبق است.

یکی دیگر از عوامل تناسب شغل و شخصیت تناسب انگیزه است و به این اشاره دارد که ارزش‌ های فرد چقدر با مسئولیت‌ های کاری‌ او همسو هستند.

چرا تناسب شغل با شخصیت افراد مهم است؟

چرا تناسب شغل و شخصیت مهم است
  1. تناسب فرهنگی بهتر.
  2. عملکرد شغلی بهتر.
  3. رضایت شغلی بیشتر.
  4. شخصیت نقاط ضعف و قوت شما را مشخص می کند.

1. تناسب فرهنگی بهتر

یکی از بزرگ ترین مزایای تناسب شخصیت با شغل در سهولت برقراری ارتباط با همکاران و مشتریان است. افراد دارای شخصیت برونگرا به احتمال زیاد از کار کردن با افرادی که همین ویژگی را دارند لذت می برند. این احتمال وجود دارد که چنین اشخاصی مسیرهای شغلی یکسانی را دنبال کنند. زمینه های شغلی محبوب در میان این افراد عبارتند از فروش، روابط عمومی یا سرگرمی های رسانه ای.

افراد حساس که ویژگی هایی مانند همدلی و مهربانی را ابراز می کنند، از کار کردن در موقعیت هایی لذت می برند که می توانند به دیگران کمک کنند. مشاغل متناسب با چنین شخصیت هایی عبارتند از کار در بخش خدمات اجتماعی مانند مشاوره، حمایت از سلامت روان، مراقبت از سالمندان و مراقبت از افراد دارای ناتوانی.

افرادی که شخصیت مستقل تر و گوشه گیرتر دارند به دنبال محیط کاری می گردند که بتوانند در گروه های کاری کوچک تر یا پشت صحنه کار کنند. مشاغل محبوب در بین این افراد عبارتند از فناوری اطلاعات، حسابداری، علوم یا هنرهای زیبا.

با استفاده از شخصیت و ویژگی های آن به عنوان یک فاکتور هدایت کننده در انتخاب شغل، احتمال موفقیت و سازگاری شما افزایش می یابد. این سازگاری باعث انسجام تیمی می شود و از این رو عملکرد کل دپارتمان بهبود می یابد.

2. عملکرد شغلی بهتر

مانند همکاران، ویژگی های شخصیتی شما بر تعاملات با مشتریان، مصرف کنندگان یا بیماران تاثیرگذار است. افرادی که ذاتا مراقب، همدل و دلسوز هستند برای نقش آفرینی در مشاغلی که به دیگران کمک می کنند مناسب می باشند؛ ازجمله پزشک ها، مددکارهای اجتماعی یا مشاغل مرتبط با روانشناسی. رهبران بیشتر به دنبال فرصت های مدیریتی یا کارآفرینی هستند، زیرا می توانند برای رشد کسب و کار خود دیگران را هدایت و راهنمایی کنند.

با این وجود، بسیار مهم است که به فراتر از موضوع یک شغل و در واقع به خود کاری که باید انجام دهید، توجه داشته باشید. این کار می تواند بینشی در مورد کارهای روزمره و تعاملات اجتماعی مورد نیاز به شما بدهد و این که آیا ویژگی های شخصیتی شما با این وظایف مطابقت دارند یا نه.

به عنوان مثال، هر اندازه هم که در مورد مد و فشن شور و اشتیاق داشته باشید اما ذاتا فردی محجوب و خجالتی باشید، نقش برونگرا و مشتری محور یک استایلیست یا آرایشگر برای شما طاقت فرسا خواهد بود.

در عین حال، در نظر گرفتن سبک همدلی مهم است، افرادی وجود دارند که بدون تحت تاثیر قرار دادن احساسات دیگران همدلی می کنند، در حالی که افرادی نیز وجود دارند که مستعد این کار می باشند. بسته به این که جزء کدام دسته از این افراد هستید، برخی از مشاغل متمرکز بر افراد برای شما گزینه بهتری خواهند بود.

دنبال کردن شغلی که به بهترین شکل با ویژگی های شخصیتی شما مطابقت دارد، به شما کمک می کند به بهترین عملکرد شغلی خود دست یابید. از این رو، نتایج کلی برای کسب و کار بهبود می یابد.

3. رضایت شغلی بیشتر

به دلیل بهره وری و تعامل بیشتر با سایر همکاران، جای تعجب نیست که تناسب شغل با شخصیت منجر به رضایت شغلی بیشتر در میان افراد شود. انجام وظایف و ارزیابی هایی که بیشترین تطابق را با مهارت ها و ویژگی های شخصیتی شما دارند، می توانند اعتماد به نفس شما را در انجام کارها بهبود بخشند و به شما کمک کنند تا یک نگرش مثبت نسبت به شغل خود داشته باشید. این همچنین منجر به احساس ارزشمند بودن می شود، به طوری که تقریبا 62 درصد از کارمندان آن را یک فاکتور پیشرو در رضایت از محیط کار خود معرفی می کنند.

علاوه بر این، وقتی ارزش های یک فرد با ارزش های شرکت همراستا باشند، احساس راحتی بیشتری در فرد ایجاد می شود و تعهد بالاتری را نسبت به وظیفه ای که برعهده دارد از خود نشان می دهد. بنابراین، این یک موقعیت برد-برد برای کارکنان و شرکت هاست.

تناسب شخصیت با شغل منجر به انگیزه بیشتر، کار تیمی بهتر و در نتیجه رضایت شغلی بالاتر می شود. همین امر موجب کاهش تغییر کارکنان خواهد شد. در نتیجه، شرکت ها می توانند هزینه های مرتبط با استخدام و آموزش کارکنان جدید را کاهش دهند.

داشتن شغل متناسب با شخصیت با رفتار نوآورانه بیشتر مرتبط است، یعنی تمایل شما به اعمال ایده ها و فرآیندهای جدید موجب بهبود عملکرد کاری می شود. چنین انگیزه ای با افزایش تعهد شغلی کارکنان در نقش های خود مرتبط است.

تاثیرات اجتماعی یک شغل متناسب با شخصیت به هم مرتبط است: افزایش رضایت شغلی منجر به نگرش مثبت تر نسبت به محیط کار می شود و همین امر موجب تعهد بیشتر به شغل می گردد. از این رو، کارکنان به بهبود مهارت های شغلی خود ترغیب می شوند. این به نوبه خود به بهبود عملکرد شغلی و رضایت کلی بیشتر در محیط کار مرتبط است.

4. شخصیت نقاط ضعف و قوت شما را مشخص می کند

وقتی به دنبال شغل ایده آل خود می گردید، در نظر گرفتن ویژگی های شخصیتی می تواند به شناسایی نقاط قوت و ضعف کمک کند. این بازتاب نه تنها در شناسایی مهارت های فنی موجود نقش دارد، بلکه در نحوه تعامل یا رفتار شما با دیگران و نیز میزان انطابق آن با ویژگی های شخصیتی شما تاثیرگذار است.

در حالی که نقاط قوت در شناسایی بهترین مسیر شغلی برای شما موثر است، شناخت نقاط ضعف نیز می تواند به زمینه های نیازمند پیشرفت کمک کند. سپس، شما می توانید یک طرح اقدام را برای رفع این شکاف ها در توانایی های خود توسعه دهید.

به عنوان مثال، اگر به دنبال یک شغل فریلنسری نویسندگی می گردید اما مهارت های نرم برای جستجو و توسعه ارتباطات در محیط کار را ندارید، می توانید در یک دوره کوتاه شبکه سازی شرکت کنید. یک کارمند خرده فروشی ماهر که می خواهد به سمت نقش مدیریتی پیشرفت کند، ممکن است مهارت های رهبری لازم را در اختیار نداشته باشد اما می تواند این توانایی ها را ازطریق آموزش در مدیریت کسب و کار به دست آورد.

شناخت دقیق شخصیت خود به شما اجازه می دهد با محدودیت های خود آشنا شوید. در واقع، «بدون درک ویژگی هایی که ما را هدایت می کنند، نمی توانیم موقعیت هایی در خارج از محدوده آسایش خود را مدیریت کنیم.»

از این رو، بسیار مهم است که تا حد امکان هنگام جستجو برای گزینه های شغلی جدید، به شخصیت به اندازه توانایی های فنی اهمیت دهید زیرا یک شغل مناسب به چیزی بیش از مهارت های سخت یا علاقه به یک موضوع نیاز دارد.

اطمینان از تناسب شغل با شخصیت منجر به ارتباطات کاری بهتر، انگیزه، عملکرد و رضایت در محیط کاری می شود. تطابق ایده آل ممکن است با انتظارات اصلی شما متفاوت باشد، اما مطمئناً به موفقیت مورد نظر خود دست خواهید یافت.

مزایای تناسب شغل با شخصیت

فواید تناسب شغل و شخصیت

اگر از ویژگی های شخصیتی خود آگاه باشید، انتخاب شغل لزوما دشوار نخواهد بود. با دانستن این که چه نوع ویژگی هایی دارید، داشتن یک ذهنیت خلاق و تحلیلی یا یافتن لذت در کار کردن با دیگران یا به تنهایی به شما کمک می کند تا در ایجاد یک مسیر شغلی موفق برای خود استراتژیک عمل کنید.

در نظر گرفتن ویژگی های شخصیتی هنگام انتخاب شغل خود، مزایایی به همراه دارد:

  • می تواند به شما کمک کند تا در نقش خود شادتر و بهره ورتر باشید.
  • شما از نقاط قوت شغلی خود نهایت استفاده را خواهید کرد، که می تواند به شما کمک کند از نردبان شغلی بالا بروید.
  • به احتمال درآمد بیشتری خواهید داشت زیرا انجام کار برای شما دشوار نخواهد بود.

معایب تکیه بیش از حد بر تناسب شغل و شخصیت افراد

گرچه تناسب شغل و شخصیت مهم است از سوی دیگر تمام ماجرا نیست و نباید بیش از حد بر آن تکیه کرد. یکی از معایب تکیه بیش از حد بر تناسب فرد با شغل این است که می‌ تواند منجر به تبعیض علیه افراد خاصی شود که با مشخصات ایده‌ آل نقش مطابقت ندارند. این رویکرد ممکن است منجر به نادیده گرفتن نامزدهای واجد شرایطی شود که دارای دیدگاه‌ ها یا تجربیات منحصر به‌ فردی هستند که خارج از آنچه «عادی» تلقی می‌ شود است.

علاوه بر این، تاکید بیش از حد بر تناسب شخصیت و شغل می تواند توانایی سازمان را برای انطباق با تغییرات در صنعت یا روندهای بازار محدود کند. استخدام افرادی با ویژگی های شخصیتی استاندارد می تواند مانع نوآوری و تنوع در تیم ها شود.

اگر تیپ شخصیتی شما با شغل تان تناسب نداشته باشد چه اتفاقی رخ می دهد؟

وقتی شغلی را انتخاب می کنید که با ویژگی ها یا ارزش های شما همراستا نیست، احتمالا رضایت شغلی کمتری را تجربه خواهید کرد. بسیار مهم است که نقاط قوت شغل خود را در همان مراحل اولیه شناسایی کنید و گزینه هایی که ممکن است با شخصیت شما همسو باشند را در نظر بگیرید.

با طی کردن مراحل مختلف زندگی و تجربه سناریوهای متفاوت در محیط کار، به احتمال زیاد شخصیت شما دستخوش تغییر و رشد می شود. شما باید گزینه های شغلی را در نظر بگیرید و مسیری را انتخاب کنید که بیشترین رضایت را برای شما به همراه خواهد داشت. همچنین، اگر احساس می کنید از نظر شغلی به موفقیت نرسیده اید فرصت تغییر شغل را از دست ندهید.

سخن پایانی

متناسب بودن شخصیت و شغل افراد برای موفقیت ضروری است. تناسب شغل و شخصیت به معنی پیدا کردن فرصت شغلی متناسب با مهارت ها، ارزش ها و علایق شما است. هرچه کاری که انجام می دهید تناسب بیشتری با شخصیت شما داشته باشد رضایت شغلی، بهره وری و موفقیت بیشتری نصیب شما خواهد شد.

اما چگونه بفهمیم چه شغلی متناسب با شخصیت ما است می توانیم از تست های روانشناسی از جمله تست شخصیت شناسی MBTI و تست شخصیت شناسی دیسک استفاده کنیم.

در حالی که تناسب فرد و شغل برای موفقیت در هر زمینه شغلی بسیار مهم است. لازم به ذکر است که همه چیز نیست. عوامل دیگری مانند فرهنگ شرکت یا فرصت تسهیلات برای رشد نیز نقش اساسی در تعیین رضایت شغلی کلی دارند.

در زیر 2 مورد از دوره های آموزشی موسسه خرد آورده شد است که برای شناخت شخصیت مفید است.

4/5 - (1 امتیاز)
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *